hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez valóban Owen éve volt
Aranylabda: Szép volt, Kölyök

2001. 12. 23.
Minden idők második legfiatalabb játékosaként az FC Liverpool támadója, Michael Owen nyerte el az idén 46. alkalommal kiosztott Aranylabdát. A France Football által 1956-ban létrehozott kitüntetés kétség kívül a pillanatnyilag legjobb játékos tulajdonába került. 



Owennek idén minden sikerült, van oka az örömre Fotó: Reuters

Michael James Owen 1979. december 14-én született Chesterben. A Liverpool utánpótlását kinevelő Deeside-iskolában kezdte karrierjét, ahol már hamar bizonyította tehetségét azzal, hogy megdöntötte a szintén legendás liverpooli Ian Rush-iskola gólcsúcsát. 1997 óta a Mersey-parti gárda első csapatának tagja, és ez idő alatt 99 találattal kápráztatta el a "vörösök" szurkolótáborát. Már első mérkőzésén, a Wimbledon ellen is góllal bizonyította, nagy játékos lesz belőle. Alig múlt 18 éves, amikor a franciaországi vb-n is letette névjegyét, ahol az argentinok ellen káprázatos gólt ragasztott a dél-amerikaiak hálójába. Az angol válogatott történetének legfiatalabb játékosaként debütáló Owen még abban az esztendőben az Év Sportolója-díjat is elnyerte hazájában. Súlyos térdsérülését, mely majdnem kettétörte felfelé ívelő pályáját, sikerült olyannyira kihevernie, hogy a leggyorsabb védők is csak a hátát látják a mérkőzéseken. Az igazi áttörést a tavalyi szezon hozta meg számára. A Premier Liga harmadik helye mellett a Liverpool öt trófeát (Ligakupa, UEFA-kupa, FA-kupa, Angol és Európai Szuperkupa) zsebelt be, elsősorban e csodás képesség? játékosnak köszönhetően. A szeptemberi müncheni vb-selejtezőn elért mesterhármasa pedig Anglia részvételét biztosította be a jövő évi világbajnokságon. Az Aranylabda-szavazáson ezek a tények dönthettek mellette, és 176 ponttal végzett az élen. A dobogón olyan nagyságokat előzött meg, mint a második Raul, a Real Madrid menője és a Bayern hálóőre, Oliver Kahn, aki idén ötször nyúlt a kapuba a labdáért Owen lövései után. Ronaldo 1997-es győzelme után tehát ismét egy fiatal tehetség teljesítményét értékelte legtöbbre a sportvilág, akiről a valaha élt legnagyobb labdarúgó, Pelé is elismerőleg szólt: a brazil zseni véleménye szerint a jövő évi vb egyik legnagyobb csillaga lesz. Addig azonban még a bajnoki cím és a BL megszerzését tekinti első számú feladatának a liverpooli csodagyerek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!