hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kibeszélni a felfoghatatlant
Kaposváron közösen dolgozzák fel Szita Bence tragédiáját

2012. 12. 06.
Szita Bence kegyetlen megkínzása, élve eltemetése és halála a mai napig hátborzongató, példátlanul szörnyű rémálom minden jóérzésű ember számára. Az iszonyatos indulatokat és óriási felháborodást kiváltó gyermekgyilkosság borzalmának közös feldolgozási kísérletére hívta össze a városlakókat Szita Károly, Kaposvár polgármestere a kedd esti fórum keretében. Az Együd Árpád Kulturális Központ nagytermében mintegy 3-400 fő jelenlétében felszólalt Gyöngyi Sándor, a nevelőapa és Szita János, a kisfiú nagybátyja is.

Míg várakozunk, szóba elegyedünk néhány résztvevővel. „Szép dolog a család, a gyerekek, de sajnos ebben az elfajzott világban már ez sem segít, ez sem működik rendesen. Én ezt látom a környezetemben: ha nincsenek meg a kedvező feltételek, szinte mindig a vétlen gyerek issza meg a levét a dolgoknak. Na meg ez a sok válás, a kibogozhatatlan kapcsolatok, hát nekem ne mondja senki, hogy ilyenkor nem sérülnek a gyerekek, és biztonságérzetük van” – mondja egyikük. Egy nyugdíjas bácsi lép hozzánk így folytatva: „Higgye el, még kívülről szépnek tűnő családoknál is lehet, hogy irtó rossz gyereknek lenni, én megmondom, mit kell tenni: egyszerűen visszaállítani a halálbüntetést, de minél előbb…” Közben megérkezik a város első embere, moderátori szerepet vállalva a nem szakmai jellegű rendezvényen.

„Kaposvárt és az egész országot mélyen megrázta ez a gonosz tragédia, nem sikerült sokaknak feldolgozni – bevallom, még nekem sem – a brutálisan meggyilkolt kis Bence halálát, ezért ki kell beszélni a szörnyű történteket” – mondta Szita Károly (aki csak névrokona a 11 éves kisfiúnak). „Az elmúlt 22 évben, amióta együtt dolgozunk, nem volt még egyetlen olyan eset sem, amikor ennyien hívtak volna telefonon, ennyien állítottak volna meg az utcán, kérve azt, hogy tegyünk már valamit… Eltelt már annyi idő, hogy talán indulatmentesen tudjunk véleményt formálni a teendőkről annak érdekében, hogy hasonló tragédia ne érhessen bennünket.” Ezzel át is adta a szót a jelenlévőknek.

Elsőként egy középkorú hölgy ragadta meg a lehetőséget: „Szociális érzékenységű ember vagyok, szociális szférában dolgozom, sok kiszolgáltatott emberrel találkozom. Örültem, mikor eltörölték a halálbüntetést, de most, amikor az emberek megtehetik, hogy aljas módon előre megfontoltan elveszik mások életét, akár egy vétlen gyermek életét, kell, hogy legyen valami változás, mert a büntetés nincs arányban az érthetetlen tettel. Igenis változtassanak a törvények súlyosságán”. Egy vallásos felszólaló is úgy véli, a „Ne ölj!” parancsolat megszegésére nincs felmentés. Ezt követően többen is elszántan a halálbüntetés visszaállítása mellett érveltek, amit maguk és ismerőseik aláírásaival is megerősítettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!