hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vidám kedd és vidám szerda Székelyföldön

2005. 11. 08.
Nagy erővel folyik az árvíz utáni helyreállítás, de a pusztítás nyomai még ma is jelentősek az udvarhelyszéki falvakban. A csángóföldi korábbi áradathoz hasonlóan nemcsak házakat, hanem a megélhetést jelentő termés nagy részét is elvitte a víz. Az ATV Vidám Vasárnap című műsora nevében 20 tonna cukor, liszt, olaj, rizs és burgonya érkezett a csángóföldi Gyimesbükkre, az udvarhelyszéki Bikafalvára, Hodgyára és Farcádra – az emberek közvetlen megsegítésére.

Kiss Ilona: "A pityókát meg kell pusziljuk…" Fotók: Somorjai L.

"A pityókát meg kell pusziljuk, mert a pincében csak egy kis répa maradt" – örvendezett Kiss Ilona, amikor az alapélelmiszerek mellett egy zsák krumplit is meglátott az adomány között. A kamionon érkezett élelmiszereket lovas szekerekre pakolták, és úgy szállították házhoz a Hit és Erkölcs Kulturális Alapítvány hazai és marosvásárhelyi munkatársai Gyimesbükkön. A faluba a sok ígéret ellenére nem érkezett állami segítség, csak az anyaországból jött némi támogatás. "Nem csoda, hiszen a székelyföldi áradás sokkal komolyabb károkat okozott – mondja Deáky András nyugalmazott iskolaigazgató, miközben a szállítmányt osztjuk. – Olyan is volt, hogy magam irányítottam a székelységbe a segíteni szándékozókat, mert ezt kívánta az emberség"– mondja András két krumpliszsák között. 
A falu hosszú főutcájának csak az alsó harmadát érte a Tatros áradása. Az itt élők számára kemény tél jön, hiszen a krumpli és a kukorica hiánya nehezen pótolható. "Nincs szupermarket a Kárpátokban, na meg pénz sincs, amiből venni tudnánk bármit is – mondja a hatgyermekes Anna. – Azonban amíg a kezünket tudjuk emelni, nincs gond, addig nem fog nélkülözni a családom" – mondja olyan határozottan, hogy még mi is erőt merítünk belőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!