hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anya csak egy van
Amit a méhekről tudni akartál

2002. 11. 25.
Bár a dolgozó méhek irányítják a folyamatokat, minden az anya körül forog. Nyolcnapos intenzív táplálásban részesül, mely tizenhat napos fejlődéséhez bőségesen elég, kikel, majd a párzás után akár három évig is el tudja látni a feladatát, az utódok létrehozását.  A kaptár összes dolgozója nőstény, a hímek, vagyis a herék csak a szaporodásban vesznek részt, az utánpótlás miatt tartja őket a család. Az anya folyamatosan rakja tarisznyájából a megtermékenyített petesejteket, a téli nyugalmi időszakot leszámítva kiterjedt fiasítást hoz létre. Ez napi ezerötszáz-kétezer pete lerakását jelenti, ami egy baromfiudvarhoz arányosan viszonyítva olyan, mintha egy tyúk naponta húsz tojást tojna.



Méhész, kezében egy kaptárból kiemelt kerettel. Csapatmunka Fotó: OMME

A téli hónapok hidegét fürt alakban, egymást melegítve, folyamatos mozgással hőt termelve vészelik át a méhek. A méhésznek elegendő mennyiség? mézes lépet kell benthagynia ahhoz, hogy a családok ne pusztuljanak éhen, mivel a kaptár lakói nem alszanak téli álmot. Nyugalmukat leginkább a szántókról beköltöző egerek, pockok vagy a cinke, fecske, gyurgyalag, esetleg a méhfarkas nev? lepke tudja megzavarni. Ha például egy harkály a kaptár oldalát kopogtatva keresi étkét, a megzavarodott méhek egymástól szétválva megfagyhatnak. 

Tavasszal, a nappalok hoszszabbodásával megtörténik a nemzedékváltás, amikor az áttelelő bogarak elpusztulnak, de már megfelelő számú fiatal bogár áll rendelkezésre a családban, hogy az életet tovább vigye. Az induló népesség tizenöt-húszezres. Mikor a családi élet, a virágporhordás, később a nektárhordás beindul, a dolgozók intenzívebb igénybevételnek vannak kitéve. 

A méhek élettartama a munka intenzitásától és a dolgozók egészségi állapotától függ, általában maximum négy-öt hét. Fejlődésükben van egy úgynevezett peteállapot, melyből a lefedett sejtben egy kukacszerűség alakul ki, ez az álca. A dolgozó nőstények huszonegy napig, a herék huszonnégy napig fejlődnek. Mikor kikerülnek a sejtből, durván három hétig belső munkát végeznek, gyakorlatilag dajkaméh szerepet töltenek be, hiszen ők nevelik az újabb fiasítást. Ezt követően életük hátralévő, körülbelül két hetében, a belső hierarchia alapján dől el, kiből lesz kijáró méh és ki marad belső munkás. Ekkorra már hatvan-nyolcvanezres egy család, és ennek csupán tizenöt százaléka hagyhatja el a kaptárt és válik vízgyűjtő, virágporgyűjtő, nektárgyűjtő egyeddé. 

Ha a párzás már megtörtént, és a herékre a továbbiakban nincs szükség, mondjuk, mert télen kevesebb az élelem, vagy szűkös a hely a fennmaradáshoz, a méhcsalád könyörtelenül kiűzi őket. Amikor a család létszáma meghaladja az optimális mértéket, vagy szűknek bizonyul a kaptár, új anyabölcsőket húznak, melyeket különleges táplálásban részesítenek. Ha kifejlődtek az új anyák, a méhcsalád osztódik, és egy részük kirepül a régi anyával, ezt hívjuk rajzásnak. 

Csendes anyaváltásra akkor kerül sor, ha a nőstények nincsenek megelégedve az anyával, és ezért nevelnek újat helyette. A régit az új beiktatása előtt elpusztítják. Mivel Magyarországon nem nagyon vannak odúk, a kirajzott méhek általában fölülnek egy fára, míg a méhész be nem fogja őket. Ez gyakorlatilag bármivel végrehajtható, ami a méhekben egy új otthon illúzióját kelti. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!