Kereső toggle

Trump nem angyal, de nem is ördög

A Fehér Ház nyitott a hit emberei előtt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kézrátétellel imádkozott az Ovális Irodában Donald Trumpért, aki szerinte őszintén számít a keresztények támogatására, de nem akarja magát szentnek feltüntetni. Interjú az elnök evangéliumi tanácsadójával, Dr. Howard-Browne-nal.

 

Ön többször találkozott Donald Trump elnökkel, tanácsadójaként személyes benyomásokat is szerzett róla. Trump még soha nem járt Magyarországon, csak a híreken keresztül ismerik itt az emberek. Néhányan angyalnak tartják, sokkal többen ördögnek. Hogyan mutatná be olvasóinknak Trumpot?

– Az elnök először is nagyon közvetlen személyiség. Olyan, aki azt mutatja, ami valójában. Ha a médiát nézzük, ott gyakran épp az ellenkezőjeként mutatják őt be, mint amilyen. Pedig nincs két személyisége: amilyen a képernyőn, olyan a személyes találkozókon is. Ő Trump, aki hangosan gondolkozik, amikor beszél, aki nem azt szajkózza, amit más bábfigura-politikusok. A lényeges kérdésekről beszél, és megtalálja a közös hangot az amerikai emberekkel.

 

A félidős választások azt mutatták, mintha ez a nagy összhang azért megtört volna. Több olyan helyen veszítettek a republikánusok, ahol Trump győzni tudott két éve.

– A republikánusok elvesztették a többséget a képviselőházban, de ha azt nézzük, hogy ez a névleges republikánusokból álló többség mennyire nem támogatta Trump politikáját, akkor nagy veszteségről nem beszélhetünk. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy nem volt eredményes a média totális támadása, amivel le akarták taposni Trumpot. Mondták rasszistának – holott nem az. Mondták nőgyűlölőnek – holott nem az, sőt több nő szolgál ma a kormányzatban, mint bármikor. Ezt a média mondja róla, én pedig személyesen ismerem. Képmutatás nélküli ember, aki szereti a nemzetét, hisz abban, hogy az amerikaiak számára Amerika az első. De ugyanígy hisz abban is, hogy egy magyarnak Magyarország az első. Épp a beszélgetésünk előtt olvastam, hogy Macron elnöknek is azt üzente a Twitteren, hogy tegye ő is naggyá Franciaországot. Nem jó üzenet az, hogy a francia elnök az első világháború lezárásának a 100. évfordulóján a globalizmust népszerűsíti, és egy európai birodalmat sürget, ami felveheti a versenyt az Egyesült Államokkal. Nem így kellene a nemzeteknek egymáshoz viszonyulniuk.

 

Miért nem logikus az, hogy az egységes Európa sikeresebb tudna lenni a hatalmi versenyben?

– Egy európai birodalom az európai nemzetek halálát jelentené. Egy hadsereg, egy közös rendőrség – kinek lenne ez jó? Ezért fontos Magyarország, mint olyan nemzet, amely védelmezi saját magát, a határait és az érdekeit. Ezt kellene tennie minden nemzetnek. Nem arról van szó, hogy nem jöhet be senki. Jöhetnek, de legális úton, nem a határokat elárasztva, mint hódítók. Az a nemzet, amely feladja önmaga védelmét, megszűnik nemzetnek lenni. Ezért tisztelem a magyarokat, és úgy gondolom, hogy ha a média elfogultság nélkül mutatná be Donald Trumpot, akkor a magyarok is megértenék, hogy az elnök a nemzetek oldalán áll. Akik szeretik a nemzetüket és a kultúrájukat, bátran megszerethetik Trump elnököt, mert ő is őket védelmezi.

 

És mi a véleménye Trump elnök kereszténységhez fűződő viszonyáról? Vannak, akik szerint a hit emberei iránti nyitottsága – mint amilyen ön is – azt bizonyítja, hogy elkötelezett hívő emberré vált, mások szerint egy kereső ember, aki úton van a hit felé. Sokan pedig meg vannak győződve arról, hogy ez az egész a politikáról szól, ügyes marketingfogás egy nagyon fontos választói réteg megnyerése érdekében. Akkor most hányadán állunk az elnökkel: angyal vagy ördög?

– Nem gondolom, hogy politikai fogásról lenne szó. Az édesanyja megtért hívő volt, a skóciai Hebridákon történt ébredés során lett hívővé. Talán ebből fakad, hogy Trump maga is rendkívüli tisztelettel van az egyház és a lelkészek iránt. Egyik hobbija, hogy Bibliákat gyűjt. Nem használ ugyanakkor vallásos nyelvezetet, kerüli a keresztény szlogeneket. Nem is lenne hiteles tőle, hiszen ő egy multimilliárdos üzletember, egy playboy mogul. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy Trump meglehet, nem „Isten embere”, de olyan ember, akit Isten használ, elsősorban mint faltörő kost a globalista világrendszerrel szemben. Amikor mi Amerikában szavaztunk, nem Trump és Jézus Krisztus között választottunk, hanem Trump és Hillary Clinton között. Persze, mondják, Trumpnak sok nő volt az életében. De hát Hillary sem szent, és végül is, nem a vasárnapi iskola igazgatójáról szavaztunk! Ez volt a választék, nem tehettünk mást. Trump kiütötte minden ellenfelét, és szerintem ez 2020-ban is megismétlődhet.

 

Miből gondolja ezt?

– A demokratáknak nincs olyan jelöltjük, aki Trumpot komolyan kihívhatná. Mondják, Hillary Clinton újra indul. Ez egy vicc, újra kikapna. Egyetlen igazi esélye a demokratáknak, ha valami trükköt alkalmaznak a szavazatszámlálásnál. Erre már volt példa.

 

Ön járt a Fehér Házban, és imádkozott az elnökért, aki ezt elfogadta. Hogyan jött létre ez az esemény, aminek a felvételei bejárták az egész világsajtót?

– Hadd mondjam el, hogyan történt. Meghívást kaptunk a feleségemmel és más keresztény vezetőkkel a Fehér Házba. Ott töltöttük az egész napot. Azt tudni kell, hogy a Fehér Ház egy nagy épületegyüttes. Kora délután a kormányzati részben voltunk, ami egy különálló épület, itt van irodája például az alelnöknek is. A Trump-kormányzat különböző embereivel tárgyaltunk, köztük Jared Kushner főtanácsadóval, aki az elnök veje is. A megbeszélés végén vele is imádkoztunk, összekulcsolta a kezét és lehajtotta a fejét. Amikor ő kiment, nem sokkal később bejött Mike Pence alelnök, és azt mondta, hogy éppen most jött az Ovális Irodából, és az elnök vár bennünket. Követtük az alelnököt a folyosók labirintusában. Aki látta Az elnök emberei című sorozatot, tudja miről beszélek. Az Ovális Irodában Trump elnök ott ült az íróasztala mögött. Amikor meglátott minket, az elnök felállt, az ég felé mutatott és azt mondta: „Most jönnek az igazi hatalommal rendelkező emberek!”. Amikor a lelkészek körülállták az íróasztalt, és igyekeztek minél láthatóbb pozíciót találni maguknak, én úgy éreztem, hogy nekem inkább szimbolikusan az elnök mögé kell állnom, hogy kifejezzem a spirituális támogatást felé. A feleségemmel odaálltunk tehát Trump mögé. Megjegyzem, a média teli volt akkoriban is azzal, hogy teljes káosz van a Fehér Házban, összeomlás küszöbén áll a Trump-elnökség. Ebből mi semmit nem tapasztaltunk. Kedélyes, viccelődő volt az elnök, olyan igazi Trump. A beszélgetés végén az elnök megkérdezte, hogy rendben, akkor ki fog imádkozni értem? Paula White, aki a látogatást szervezte, megkért egy baptista lelkészt és engem, hogy imádkozzunk.

 

Hogyan imádkozott az elnökért?

– Röviden imádkoztam, hogy Isten adjon neki védelmet, hálát adtam a személyéért, a munkájáért és az országért, valamint kértem Istent, hogy adjon kegyelmet és egy nagy ébredést Amerikának. Amikor elkezdtem imádkozni az elnökért, a vállára és a hátára tettem a kezem, majd mindenki kinyújtotta a kezét. Erre Trump azt mondta, gyerünk, tegyétek mind rám a kezeteket! Nagyon megörült a kézrátételnek, és az erről készült képet a Fehér Ház engedélyével közzétettem, ami aztán híres lett. Azok ott a mi kezeink, a feleségemé és az enyém. Ez magának a kézrátétel szolgálatának is egy nagyobb elismertséget adott, mert a pünkösdieken kívül más felekezetekben nem nagyon gyakorolják ezt. Most pedig beszédtéma lett a tévékben. Persze a balosok kiborultak, hogy milyen tiszteletlenség hozzáérni az elnökhöz. Trumpot azonban ez egyáltalán nem zavarta, mert ő rengeteget néz tévét, és sok prédikátort és istentiszteletet látott már. Ez is azt mutatja, hogy nem egy bábfigura, hanem eredeti személy, hiába van ellene a média, a demokraták és a republikánus párt jelentős része. Igazából csak az amerikai nép van mellette.

 

Most több mint két hetet Európában tölt, minden nap más városban tart rendezvényt, a kontinens különböző pontjain, Londontól Szófiáig. Macron elnök a napokban „a nacionalizmus régi démonát” nevezte a legnagyobb veszélynek Európa számára. Ön szerint társadalmi, kulturális, politikai szempontból mi az igazi akadály?

– Szerintem Európára a legnagyobb veszélyt az ENSZ globalista programja jelenti, ami a nyitott határokat akarja ráerőltetni minden országra. Meggyőződésem, hogy a tömeges bevándorlással a céljuk az, hogy a nemzetek karakterét, önállóságát megtörjék. Ezzel szemben világméretekben kiállnak az olyan nagy társadalmi bázissal rendelkező keresztény közösségek, mint amilyen Magyarországon a Hit Gyülekezete. Ha nem lennének ilyen közösségek, úgy gondolom, nagy bajban lennénk. Ezért is igyekszek az európai körutam során ilyen teljes evangéliumi gyülekezeteket felkeresni és erősíteni, hogy tudják mobilizálni az egész társadalmat a hitre, kitartásra és hatékony cselekvésre.

Olvasson tovább: