Kereső toggle

Referendum a házasságról

Interjú Soós Zoltánnál, az RMDSZ politikusával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A romániai népszavazás kiírásának célja az alkotmányban rögzített, a házasságot pontosan meghatározó fogalmak tisztázása. A szavazás óriási vitát gerjesztett a román és az európai közéletben. A népszavazás körüli anomáliákról Soós Zoltánt, az RMDSZ Maros megyei politikusát kérdeztük.

 

Valóságos hisztériás állapotba lovallta magát a román társadalom a családról szóló referendum kapcsán. A társadalom minden rétege igyekszik hallatni a hangját a referendum körüli vitákban. Ennyire fontos kérdés a család fogalma Romániában?

– A kérdés megválaszolásához pontosan ismerni kell a román politikai közélet sajátosságait és a karakterét. A jelenlegi közéleti vitákhoz sajnos ez a hangulat járul, mondhatnánk, szinte hozzátartozik a romániai kommunikációhoz. Itt ugyanis nemcsak arról beszélünk, hogy népszavazás lesz egy fontos kérdésben, hanem éles, öldöklő politikai harc folyik a bal és a jobb oldal között, amelyben ha bárki bármit kezdeményez, az a másik fél részéről frontális támadásra számíthat, amelynek célja, hogy hiteltelenítse a kezdeményezőt. Ebben az esetben egy olyan témát karolt fel a Szociáldemokrata Párt (PSD) ami nehezen hitelteleníthető, mert a román társadalom nagy többsége egyetért azzal a javaslattal, hogy az alkotmányban igenis szabályozni kell, hogy egy férfi és egy nő között köttetik a házasság. Erre a liberális vagy jobboldali politikai formációk nehezen találnak ellenérvet, nem találják a fogást a szocialistákon. Az egyetlen érv, amivel megpróbálják a román állampolgárokat elbizonytalanítani, az, hogy azt mondják; ezzel a referendumon való részvétellel tulajdonképpen azt igazoljuk, hogy a Dragnea-féle kormányzás jó irányt képvisel, vagyis ne menjenek el, akik ellenzik a jelenlegi kormány politikáját.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: