hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump átállította a külpolitikai váltót
Álomcsapat vagy háborús kabinet?

2018. 05. 24.
Mi szolgálja jobban a békét: kapitulálni minden követelés és fenyegetés elől, vagy meghúzni egy határt és kitartani amellett? Az első irányzat eredményeit már láthattuk az amerikai külpolitikában, most úgy tűnik, kiderülhet, mennyire hatékony a második.

A közelmúltban olyan személycserék történtek a Trump-kormányban a kül- és nemzetbiztonsági politika területén, amelyek felérnek egy váltóátállítással. Egyesek szerint „álomcsapat” formálódott, olyan tagokkal, akik sokkal jobban képviselik az elnök szándékait és kampányígéreteit, ezért kinevezésük is értelmezhetőbb, mint elődeiké volt. A kritikusok – és ők a hangosabbak – viszont azzal ijesztgetnek, hogy Trump „háborús kabinetet” állított össze:

az H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanács­adó helyére érkező John Bolton, a Rex Tillerson külügyminisztert váltó Mike Pompeo, valamint ez utóbbitól a CIA vezetését átvevő Gina Haspel mind „veszélyesen keményvonalasok”.

Az biztos, hogy a változások közvetlenül az iráni atomegyezmény sorsáról való döntés, valamint az Észak-Koreával tervezett történelmi csúcstalálkozó előtt nyomatékos üzenetnek is felfoghatók, amely a diktátoroknak, valamint a globalizmus és a külpolitikai engedékenység támogatóinak egyaránt szólhat. Nem hagynak kétséget afelől, hogy Trump szakítani akar az engedékenység évtizedek óta meghatározó, kudarcos külpolitikájával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!