Kereső toggle

Kivérezteti Brüsszel a briteket

Soros a Brexit ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Befolyásos politikusok és üzletemberek arra készülnek, hogy a nyár közepére egy marketinghadjárattal áthangolják a közvéleményt a bennmaradásra.

Kifárasztásos technikával bünteti Brüsszel a briteket a Brexit-tárgyalások során, amelyeken gyakorlatilag semmilyen lényeges eredményt nem sikerült eddig elérni. Brüsszel magatartását figyelve nem világos, hogy az EU vezetőinek ezzel az a szándéka, hogy bosszút álljanak a távozni kívánó briteken, vagy meg akarják buktatni Theresa Mayt abban reménykedve, hogy egy következő kormány megváltoztatja szándékát.

Az EU keménykezű bánásmódjára még a politikával nem foglalkozó közvélemény is felfigyelt. Egy friss közvélemény-kutatás alapján a válaszadók kétharmada gondolja úgy, hogy az EU és annak vezetői igyekeznek megfélemlíteni a briteket a Brexit-tárgyalások során. Az ORB International Poll közvélemény-kutató intézet által kétezer ember megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás szerint az emberek 67 százaléka úgy érzi, hogy az EU „keménykedni” próbál a britekkel szemben. Ez az eredmény azt is mutatja, hogy nemcsak azok vannak ezen a véleményen, akik ki szeretnének lépni az Európai Unióból, hanem a bennmaradást támogatók is. A közvélemény-kutató cég egyúttal arra is kíváncsi volt, hogy változott-e a kilépni és a bennmaradni szándékozók aránya: mérésük alapján a britek 53 százaléka továbbra is ki szeretne lépni, míg 47 százaléka maradni szeretne az EU-ban, ami gyakorlatilag megegyezik a két évvel ezelőtti népszavazás eredményével, amikor a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. Ez az eredmény különösen annak fényében érdekes, hogy az elmúlt hetekben komoly erők mozdultak meg annak érdekében, hogy a brit közvélemény és maga a brit kormány bírálja felül korábbi álláspontját, és mégis inkább az unióban való maradás mellett döntsön.

Visszafordulnának

Az első ilyen nagyágyú John Major korábbi brit miniszterelnök volt, aki Margaret Thatcher lemondása után lett kormányfő 1990-ben. A tory politikus szerint Theresa May miniszterelnöknek szabad kezet kellene adnia a képviselőinek abban, hogy hogyan szavaznak a végső Brexit-megállapodásról, akár azt is lehetővé téve, hogy új népszavazást írjanak ki a kérdésben. Major szerint a közvélemény részéről rettenetes visszacsapásra lehet számítani, ha a kilépés következtében Nagy-Britannia szegényebb és gyengébb lesz. Alig egy nappal később Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök is megszólalt a kérdésben. Blair szerint az EU-ból való kilépésnek rossz következményei lennének mind Európa, mind Nagy-Britannia számára, a volt miniszterelnök szerint azonban a kérdés még nem dőlt el. Tony Blair egyetértett John Majorrel abban, hogy a folyamat a Parlamentben megállítható, feltéve, ha a képviselők nem szavazzák meg a végső egyezményt. A volt miniszterelnök az European Policy Centre nevű politikai kutatóintézet rendezvényén, Brüsszelben beszélt a tárgyalások lehetséges kimeneteléről. Blair ennek során üzent a brüsszeli kulcsembereknek, hogy a bevándorlás reformjával meg lehetne találni azt a vonzó ajánlatot, ami eltérítheti a kilépéstől az Egyesült Királyságot. Szerinte van olyan megoldás, ami megőrzi Európa értékeit, de figyelembe veszi az emberek bevándorlással kapcsolatos aggodalmait. A volt miniszterelnök később a Sky News számára elmondta, hogy úgy látja, 50 százalék annak a valószínűsége, hogy a kilépési folyamat visszafordítható. 

Soros otthonában a konzervatív párt támogatóit próbálták megnyerni az ügynek.

Soros közbelép

Vannak, akik nem bíznák a véletlenre ezt a lehetőséget, és kidolgozott tervvel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogyan lehet június-júliusra megváltoztatni a közvélemény hangulatát. Ezt többek között a fiatal szavazókat megcélzó, a hagyományos és közösségi médiára építő villám-marketinggel próbálják elérni. Érdekes módon a tervek mögött többek között Soros György áll, akinek Chelsea-ben található otthonában egy február elején tartott vacsorán próbálták meggyőzni a konzervatív pártot finanszírozó üzletembereket, hogy anyagi támogatást nyújtsanak a kilépést megfordító kampányban. A Daily Telegraph szerint a Soros házában tartott vacsorán részt vett a Best for Britain csoport színe-java, Lord Malloch-Brown korábbi munkáspárti miniszter, Martin Sorrell, a WPP reklámcég vezérigazgatója, valamint Stephen Peel korábbi olimpikon, üzletember, akiknek dedikált célja a Brexit visszafordítása. Soros az Open Society Foundation (OSF) nevű szervezetén keresztül a vacsorát megelőzően 400 ezer fonttal támogatta a Best for Britain tevékenységét. A Daily Telegraph cikkét követően Soros további 100 ezer fontot adományozott a Best for Britainnek. Elois Todd, a szervezet igazgatója a Guardian című lap számára elmondta, hogy az extra támogatást a szervezet Soros fricskájaként arra való válaszul kapta, hogy sokan antidemokratikusnak minősítették a milliárdos üzletember részvételét a Brexit-ellenes kampányban. Todd szerint „az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatának jövője nincs még lejátszva, lesz még egy szavazás, és az embereknek tudniuk kell, hogy milyen lehetőségek vannak, amelyek közül egy az EU-ban való bentmaradás.” 

Soros György a Mail on Sunday számára írt levélben elismerte, hogy valóban az a célja, hogy megváltoztassa az emberek véleményét az EU-ból való kilépés tekintetében. Soros szerint a közhangulat lassan a maradás felé tolódik el, ezért szükséges, hogy a következő hat-kilenc hónapban komoly fordulat következzen be a közvéleményben. „A Best for Britain keresi a kiutat ebből a helyzetből, és egyesíti azokat az erőket, amelyeknek célja az EU-ban való maradás, ezért a teljes támogatásomat élvezik” – írta az üzletember. 

A Daily Telegraph által megszerzett dokumentumok szerint a szervezetnek kidolgozott stratégiája van a következő hat hónapra, amelynek során „gerillamarketing” taktikákat kívánnak alkalmazni. A különböző vállalati szektorok mellett intenzív propagandát akarnak folytatni 100 kilépéspárti választókerületben. A kampánynak ezt a részét Andrew Adonis koordinálja majd, aki Gordon Brown kormányában közlekedési miniszter volt. 

A Best for Britain szemmel láthatóan minden segítséget megkap Brüsszeltől, az EU vezetői ugyanis – és nyilván ezt érzik a közvélemény-kutatás során megkérdezett választók is – semmilyen konstruktivitást nem mutattak a tárgyalások során. Donald Tusk a múlt héten is „megfeddte” Theresa May miniszterelnököt, hogy nem válogathatja ki saját kedve szerint a közös piac előnyeit. Az EU ugyanakkor a közös piacban tartaná Észak-Írországot annak érdekében, hogy ne kelljen egy valóságos fizikai határt létrehozni Észak-Írország és Írország között. Ez utóbbiban mellesleg mindkét fél egyetért, az Egyesült Királyság azonban ezt egy technikai megoldással, új ellenőrzési eszközök telepítésével oldaná meg. Az EU javaslata Theresa May szerint az ország területi egységét sérti, ezért egyelőre hallani sem akarnak erről a lehetőségről.

Olvasson tovább: