Kereső toggle

Harmincéves háború

Így dolgozik egy keresztényellenes kampányszervezet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1981 óta működik az amerikai lobbicsoport, amely küldetésének tekinti a konzervatív keresztény lelkészek elnémítását a közéletben. Az ultraliberális szervezet anyagait Magyarországon is használják, legutóbb a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Szőnyi Szilárd írt lejárató cikket ezek alapján a CBN televízió alapítója, Pat Robertson ellen. Most a People for the American Way (PfAW) két vezetője is nyilatkozott a Heteknek, és ebből kiderül, harcuk fő oka, hogy a befolyásos evangéliumi egyházi vezetők ellenzik az LGBT-jogok és az abortusz kiterjesztését.

 

„Több mint 1300 keresztény rádióállomás sugároz vallási programot, és a lista hetente egy újabbal bővül. Emellett sok tucat helyi televíziós és rádió ad teret evangélistáknak, akik (…) ugyanazt a szélsőjobboldali, fundamentalista álláspontot képviselik, miközben támadják azokat, akik nem értenek egyet velük” – ezzel indokolta 1981-ben Norman Lear televíziós producer, miért alapította meg a People for the American Way (Emberek az Amerikai Útért, PfAW) elnevezésű szervezetet, amely az evangéliumi kereszténység társadalmi-politikai hatásának visszaszorítását tekintette (és tekinti ma is) fő célkitűzésének.

Lear nevéhez akkorra már számos sikeres tévésorozat fűződött, köztük a 65 milliós nézettségű Maude című program, amely 1972-ben történelmet írt azzal, hogy a címszereplője volt az első pozitív amerikai televíziós karakter, aki a sztorija szerint önként az abortuszt választotta a gyermekvállalás helyett. Mint 1986-ban Lear a Los Angeles Times-nak adott interjúban elmondta, politikai aktivitása szakmai eredetű. 1981-ben egy olyan mozifilm forgatókönyvén dolgozott, amelyben New York-i álruhás rendőrök keresztény lelkészeknek adják ki magukat.

Lear emiatt elkezdte nézni a legnépszerűbb keresztény tévéevangélisták műsorait, köztük Jerry Falwell Old Time Gospel Hour című műsorát és Pat Robertson 700-as klub adásait. Mint a kaliforniai napilapnak elmondta, mire 80 órányi adást végignézett, el is feledkezett a mozifilmről, olyan hatással voltak rá a látottak: „Megdöbbentett a politikai üzenetük, amit az embereknek közvetítettek.” Ezért a film helyett egy reklámklipet készített, amelyben hétköznapi embereket játszó színészek elmondják, mennyire elegük van abból, hogy televíziós prédikátorok mondják meg nekik, mit gondoljanak politikai kérdésekről.

A klip annyira megtetszett Lear hollywoodi barátainak, hogy azt javasolták, alapítson egy lobbiszervezetet a „szélsőjobboldali keresztény prédikátorok leleplezésére”. Az alapításhoz gyorsan találtak szponzorokat is, így néhány hónapon belül létrejött a civil szervezeteként bemutatkozó „People for the American Way”, amelynek első elnöke Anthony Podesta lett (akinek öccse, John Podesta 2016-ban Hillary Clinton kampányfőnöke volt).

1981 lehangoló év volt a progresszív liberális demokraták számára. Január 20-án hivatalba lépett Ronald Reagan, akinek elnöksége meghatározta a nyolcvanas éveket. Reagan volt az első republikánus elnök, aki mögé tömegesen sorakoztak fel a legerőteljesebben növekvő amerikai vallási irányzat hívei, a magukat evangéliumi vagy „born again” (újjászületett) keresztényeknek nevező választók. A politikai irányváltás meglepte a politikai elemzőket, mert 1976-ban egyértelműnek tűnt, hogy a keresztények az elkötelezett bibliaolvasó, déli demokrata Jimmy Cartert támogatják, ami így is volt. Carter elnöksége azonban a keresztény szavazóknak is csalódást okozott, és 1980-ra a „Reagan-i forradalmat” meghirdető republikánus jelölt mögé sorakoztak fel, annak ellenére, hogy a hollywoodi ex-színész vallásos elkötelezettsége nyilvánvalóan sokkal gyengébb volt, mint a magát nyíltan újjászületett kereszténynek nevező Carteré.

Ráadásul ekkorra futottak fel az evangéliumi keresztény televíziós evangélisták műsorai, amelyek hétről hétre több tízmillió nézőt értek el. A bibliai alapelvek – a lelkiismereti szabadság, az élet- és a család védelme – alapján a legnépszerűbb lelkészek nem titkolták, hogy a republikánus jelölt konzervatív programja vállalhatóbb, mint Carter liberális üzenete.

„Szervezetünk azzal a céllal jött létre, hogy szélsőjobboldal programját leleplezze. 1981-ben a fő veszélyt a vallásos jobboldal, és a keresztény teleevangélisták bekapcsolódása jelentette a politikába. Elfogadhatatlan, intoleráns nézeteket képviseltek. Ma a szélsőjobb összetettebb, benne van a vallásos jobboldal, a nagyvállalati jobboldal, az alt-right, vagyis az alternatív jobboldal, és további különböző olyan csoportok, amelyeket egész nap sorolhatnék” – magyarázta a Heteknek Drew Courtney, a People for the American Way kommunikációs elnökhelyettese, aki megerősítette lapunknak, hogy ők indították a Right Wing Watch elnevezésű videoprojektet, amely több száz „leleplező” anyagot készített konzervatív amerikai médiaszemélyiségekről és evangéliumi keresztény vezetőkről, az elmúlt két hónapban például a következő protestáns lelkészekről: Rodney-Howard Browne; Kenneth Copeland; Paula White; Jonathan Cahn messiáshívő rabbi; Cindy Jacobs és Rick Joyner. További kérdéseinkkel kapcsolatban Courtney azt kérte, forduljunk a PfAW kutatásvezetőjéhez (a Peter Montgomery-vel készült interjúnk cikkünk mellett olvasható), de előtte még megkérdeztük tőle, kik a PfAW legnagyobb szponzorai? „Sajnálom, ezt az információt nem osztjuk meg” – szólt a kommunikációs igazgató válasza.

 

Drew Courtney kommunikációs alelnök válasza a civil szervezet fő támogatóira vonatkozó kérdésre: „Ezt az információt nem adjuk meg.”

Olvasson tovább: