Kereső toggle

A Fehér Ház ifjú titánja

A Kushner család története (2. rész)

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legnagyobb lapok címlapon foglalkoznak azzal a 36 éves fiatalemberrel, aki pár éve még csak egy botrányos cégvezér zöldfülű fia volt. Jared mára a világ legbefolyásosabb emberei közé küzdötte fel magát, Donald Trump legfőbb bizalmasaként megkerülhetetlen figura lett a washingtoni vezetésben.

A Kushner családdal foglalkozó cikkünk első részében (Lengyel gettóból a New York-i felhőkarcolóba. Hetek, 2017 július 7.) részletesen írtunk Jared holokauszttúl-élő nagyszüleiről és arról a családi konfliktusról, ami a fiú apját két évre rács mögé juttatta. A fiatal „trónörökös” pályája hasonlóan fordulatos és izgalmas.

Ugrás a mélyvízbe

Bár egész életében erre készült, Jared nem hitte, hogy 24 éves korában át kell vennie apjától a családi vállalkozást.

A New York-i Egyetem (NYU) hallgatójaként és az állami főügyész gyakornokaként akkor még zöldfülűnek számított a dollármilliárdos iparágban, habár Charles legidősebb fiát már egészen kiskorától mindenhova magával vitte, hogy kellő időben készen álljon az örökség átvételére. Jared egy interjúban elmesélte, hogy még alig tudott olvasni, amikor apja már pénzügyi jelentéseket tett elé, négyéves korától kezdve pedig rendszeresen részt vett a cég üzleti találkozóin. Az alkalmazottaknak ilyenkor mindig összeszorult a gyomra, mert a kisfiú jelenlétében Charles szokatlanul keményen beszélt, bemutatva a fiának az eredményes vezetés példáját. „Apám sosem hitt a nyári táborokban, mindig az irodába kellett mennünk vele” – mesélte.

Jared egy helyi ortodox zsidó iskolába járt, ahol ugyan rendkívül szorgalmasan tanult, de nem tartozott az intézmény eminens diákjai közé. A tanárokat éppen ezért megdöbbentette, amikor megtudták, hogy a tinédzser felvételt nyert a Harvardra. Angoltanára egy újságírónak elmondta, hogy egy teszteredménye sem indokolta azt, hogy a nála jobb és okosabb diákokkal szemben ő miért tudott bejutni az elitegyetemre. A Washington Post munkatársa szerint Charles intenzíven lobbizott a New Jersey-i szenátornál, hogy szóljon pár jó szót fia érdekében. A Harvard mindemellett 2,5 millió dollár támogatást kapott a milliárdos cégvezértől.

(Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy más intézményeket (Princeton, NYU) is bőkezűen támogatott.)

A Harvardon Jared szokatlan viselkedésével hamar kitűnt a diáktársai közül. A rövidnadrág-póló kombináció helyett, ő rendszeresen farmerben és ingben jelent meg az órákon, a féktelen bulizás helyett pedig általában üzleti és gazdasági tematikájú könyveket olvasgatott. Apja heti rendszerességgel elküldte neki a céges beszámolókat, miközben a fiú megvette első saját ingatlanjait is Massachusettsben. Mindemellett aktívan sportolt (jégkorong, kosárlabda), elsőévesként csatlakozott egy Politikai Intézet (I.O.P.) elnevezésű egyetemi klubhoz (a washingtoni elit egy része innen került ki), majd később a Fly nevezetű végzős szervezet tagja lett. Barátja és szobatársa, Nitin Saigal elbeszélése szerint egyetemi évei alatt is rendkívül ragaszkodott a vallásához és családjához. Szüleit minden nap felhívta, péntekenként csak kósert evett, betartotta a szombati előírásokat. Miközben az egyetemi klub az újoncokat rendszerint azzal avatta be, hogy kitakaríttatta velük a felsősök szobáját és meleg dzsint itatott velük, Jared a hagyományt megtörve mindenkit megvendégelt egy szombati vacsorára, ahol mesélt nekik a zsidó hagyományokról.

Amikor édesapja börtönbe került, Jared minden egyes vasárnap ellátogatott hozzá Alabamába édesanyjával, Seryllel együtt. „Ő volt a legjobb fia börtönben levő apjának és sokat szenvedő anyjának, testvéreit apaként nevelte” – nyilatkozta Charles a New York Magazinnak. Jared elképesztő módon felnézett apjára. Miközben büntetését töltötte, rendszeresen konzultált vele a cég irányításával kapcsolatban. „Az életben mindent megbeszélek vele” – hangsúlyozta. Habár a NYU-n később jogot tanult, a bírósági tárgyalásokat látva eldöntötte, nem ezt a pályát választja. „Apámat igazságtalanul üldözték és ítélték el. Nem akarom, hogy ügyészként a másik oldalon legyek, és családoknak okozzak fájdalmat, akár igazam van, akár nem. Ennek a morális terhe nagyobb, mint amit elhordozhatnék” – magyarázta.

Majdnem a vesztét okozta a 666-os ingatlan

Apja „meghurcolásáért” és a család nevének „bemocskolásáért” Jared leginkább a sajtót hibáztatta. Hamar rájött, hogy egy milliárdos ingatlanmogul nem sokra megy a befolyásával, ha nincsen elég hangja a lapokban. Éppen ezért úgy döntött, 2006-ban megveszi a New York-i Observert 10 millió dollárért. Az előző tulajdonos először Robert De Niróéknak akarta eladni a lapot, azonban beleunt az állandó tárgyalásokba és a médiapiacon újoncnak számító Jaredet választotta. A fiatal cégvezetőnek azzal is számolnia kellett, hogy az évek óta hatalmas veszteségeket termelő újság akár már másnap lehúzhatja a rolót. Jarednek azonban más tervei voltak. Ki akarta rántani az elit olvasóközönséggel rendelkező nívós kiadványt az old-school írások tengeréből, és egy pörgősebb, innovatívabb csapatot akart építeni.

Vállalkozása a financiális hátrány ellenére óriási siker volt, Jared többé nem egy bukott milliárdos csellengő fia szerepében tetszelgett, hanem egy csapásra New York-i laptulajdonos, celeb vált belőle. Szoros barátságot kötött például a szakma jedimesterével, Rupert Murdochkal, akire egyfajta rabbiként tekintett. A médiamogul hatására az újság a centrista liberális irányból erőteljesen konzervatív fordulatot vett. A jachtján töltött rendszeres látogatásai során szinte a teljes kulturális elittel kiváló kapcsolatot épített ki. Sokatmondó, hogy sajtóinformációk szerint akkortájt a születésnapi partiján megjelent vendégek átlagéletkora 70 év felett volt. Az újságba helyezett ingatlanmelléklettel hatalmas népszerűségre tett szert, éves díjátadó ünnepségén megjelent a város és a szakma vezető rétege. A lap top 100-as ingatlanlistájáról azonban hiányoztak a Kushner család ősi ellenfelei, az Observer ugyanis a bosszú eszköze is volt Jared kezében. Nem egyszer hatásosan támadta a lapban azokat, akik jelentős károkat okoztak neki a kis híján totális kudarcba fulladt New York-i ingatlanvásárlása során. (Talán nem véletlen, hogy a kedvenc olvasmánya a Monte Cristo grófja, amiben a főhős a börtönből kiszabadulva elégtételt vesz rosszakaróin.)

Charles összesen 14 hónapot töltött az alabamai börtönben, a büntetése másik részét egy, az alkoholizmussal küzdők számára létesített elvonón töltötte. Mire 2006-ban a család ismét egyesült, már Jared volt a cég vezetője, aki viszont minden döntésben kikérte apja tanácsát. A szakmát meglepetésként érte, amikor a Kushner Properties eladta 20 ezer ingatlanját New Jerseyben, hogy a vállalat főhadiszállását New Yorkba helyezze át. A választás a híres Trump Towertől három háztömbnyire, a Rockefeller Center közelében fekvő 666-os számú irodaházra esett. (666th Fifth Avenue) Az ingatlant rekordáron, 1,8 milliárd dollárból vették meg, az összeg egy jelentős részét kölcsönből fedezték. Jared abban reménykedett, hogy a bérleti árak tovább fognak emelkedni, a 2008-as gazdasági válság azonban szinte majdnem romba döntötte az évtizedeken át épített birodalmat.

A fiatal cégvezetőnek elképesztő energiájába telt, hogy kimásszon a gödörből. Átütemezte a hiteltörlesztéseket, változtatott a bérleti árakon, a részesedés egy jelentős részét eladta, így végül sikerült kikerülniük a válságspirálból. Ma már azt tervezik, hogy az épületből egy gigantikus üveg-felhőkarcolót építenek, amelyben a luxusáruházaktól, a hoteleken át a csúcsmodern irodákig minden megtalálható. Szorgalmazzák azt is, hogy az épület nevét módosítsák 660-ra, hogy elkerüljék a 666-os szám diabolikus jelentéstartalmát. Charles és a fia tanultak az esetből, és ismét kisebb ingatlanokba fektettek. Elkezdték visszavásárolni a New Jersey-ben eladott portfóliójukat, valamint sorra csaptak le a New York prominens területein eladásra kínált Jehova Tanúi által birtokolt ingatlanokra is. A híres vörös „Őrtorony” felirattal ellátott, öbölre néző főhadiszállást például 340 millió dollárért vették meg.

Egyenes út a Fehér Házba

Apja nem csak az ingatlanozásra, hanem a politikai befolyás építésére is megtanította idősebb fiát. Charles egy ízben őt küldte Al Gore alelnök fogadására, egy demokrata tisztviselő szerint Jared meglepően intelligensen és könnyedén elbeszélgetett az ország második leghatalmasabb emberével. Az ifjú Kushner azt is megtanulta, hogy mekkora jelentősége van a politikai célú adományozásoknak. „Mindenkinek adok. Amikor hívnak, adok. És tudod mit? Amikor 2-3 év múlva kell valami tőlük, felhívom őket és ugranak” – így gondolkodott Charles Kushner az ilyen jellegű befektetéseiről. Apjához hasonlóan Jared is kivette a részét a finanszírozásból: a Demokrata Pártot 60 ezer, Hillary Clintont pedig 11 ezer dollárral támogatta. A nagylelkű és tudatos adományozás aztán irányt váltott, miután 2015-ben apósa, Donald Trump bejelentette, hogy indul a republikánus elnökjelöltségért. Charles nem hezitált, 100 ezer dollárral megtolta a szekerét, mire Trump el is látogatott a szülőkhöz New Jerseybe, hogy személyesen köszönje meg az adományokat.

Donald Trump veje eleinte csak családi elkötelezettségből állt apósa mellé. Ahogyan élesedett a kampány, úgy kezdett egyre inkább közelebb kerülni a tűzhöz, és ajánlotta fel segítségét. Amikor Jared beszállt a választási versenybe, Trumpnak nem állt olyan jól a szénája. A fiatal vállalkozó hamar felismerte, hogy a jelöltek által előnyben részesített tradicionális modell már a múlté, a jövőben már más színtéren dől el, hogy melyik kampány lesz a befutó. Miközben Clinton Obama elmúlt nyolc évének tapasztalataiból építkezett, Jared üzleti alapon közelítette meg a versenyt. A Forbes a választási győzelem után terjedelmes interjúban dolgozta fel, hogyan vitte sikerre Jared Kushner Donald Trump kampányát azzal, hogy startupként fogta fel a politikai pályát, és a szavazói bázist felosztva, célzott hirdetések ezreit indította el.

Trumpnak azért is volt szimpatikus a veje hozzáállása, mert hasonlóan gondolkozott a költekezésről. „Nem akarom, hogy bárki meggazdagodjon a kampányból. Minden elköltött dollárt figyelni akarok, mintha csak az üzletről volna szó” – hangsúlyozta. Jared így is tett, a Szilícium-völgyi kapcsolatait felhasználva százfős stábot verbuvált, amelynek

elsődleges feladata az volt, hogy a rendelkezésre álló temérdek mennyiségű adatot feldolgozza. Ennek eredményeképpen az összes facebookos hirdetést optimalizálták, több mint 100 ezer üzenettel bombázták a közösségi oldalak felhasználóit. Elmondása szerint az volt a titkuk, hogy sosem féltek változtatni. Ha valamelyik hirdetés perceken belül nem hozta a megfelelő számokat, azonnal lecsavarták és mást indítottak helyette. Jared koncepciója az volt, hogy minden dollárnak a legjobb helyre kell mennie, így kiszámolták, hogy hol lehet a legkevesebb összeg felhasználásával a legtöbb elektort megszerezni. A taktika eredményesnek bizonyult.

A billegő államokra koncentrálva Jared csapatának San Antonió-i főhadiszállása valóságos stratégiai központtá nőtte ki magát. Trump látva vejének a sikereit, még több bizalmat szavazott neki, szinte minden döntést rajta keresztül hoztak meg: Hol legyen a következő nagygyűlés? Hol, milyen tévés reklámok fussanak? Milyen beszédet mondjon az elnökjelölt? Jared semmit sem bízott a véletlenre. Az utolsó pillanatig percre pontos adatokkal rendelkezett a választói viselkedést illetően, ezért történhetett meg, hogy a Clinton oldalára billenő csatatér államokat az utolsó pillanatban sikerült visszaszerezni.

„Jobban szereti a politikát, mint az ingatlanozást. Gyorsan tanul” – vélekedett Trump Jaredről. Úgy tűnt, a tapasztalatlan kampánygurunak különös érzéke volt a politikai helyezkedéshez is. Miután Corey Lewandowski megpróbálta fékezni a fiú egyre növekvő befolyását, Jared rábeszélte Trumpot, hogy menesszék a kampányfőnököt. Hasonlóan drasztikus döntést eszközölt ki az apját börtönbe juttató Chris Christie esetében is. Az előválasztási folyamatok közepén sokakat megdöbbentett, hogy a republikánus nagyágyú elsőként állt ki Trump mellett. Lépésével a botrányhős elnökjelölt személye némiképp elfogadhatóbbá vált, nem véletlenül merült fel az, hogy esetleg Christie-t teszik meg hálából alelnöknek. Sajtóinformációk szerint Jared viszont nem felejtette el az egykori családi drámát, és elérte apósánál, hogy az egykori New Jersey-i főügyész helyett Mike Pence-t tegyék meg alelnöknek. (Jared tagadta, hogy ő rúgatta volna ki Christie-t.)

Számos oka volt annak, hogy Donald Trump ekkora bizalmat szavazott vejének. Jared eredményesen békítette ki apósát például az amerikai média vezető szereplőjével, a Fox News-zal, miután kisebb nézeteltérés támadt az egyik műsorvezető és az elnökjelölt között. Hasonlóan eredményes közvetítő szerepet töltött be az AIPAC nevű zsidó lobbiszervezettel kapcsolatban is. Lapjában, az Observerben még arra is hajlandó volt, hogy a nagyszüleivel példálózva megvédje Trumpot az antiszemita vádakkal szemben, miután sikerült egy kínos képet posztolnia a Twitteren.

Az unokatestvérek ezt már nem nézték jó szemmel. Jacob Schulder (Esther nagynéni fia) a következőket írta a közösségi médiában: „Köszi Jared, hogy Joe és Rae Kushner szent és különleges emlékét használtad fel arra, hogy igazold a kampányban elkövetett hanyagságodat. Ne zargasd hiába a nagyszüleinket, hadd nyugodjanak békében. Ez undorító és önző dolog.” Marc Kushner (Murray nagybácsi fia) pedig így vélekedett: „Én máshogy látom a nagyszüleim háborús tapasztalatait. A mi felelősségünk, mint következő generációé, hogy felszólaljunk a gyűlölet ellen.”

America Family First

A váratlan győzelmet követően Ivanka és férje speciális tanácsadói állást kapott a Fehér Házban. Befolyásukat mi sem jelzi jobban, minthogy feladatkörük a legfontosabb ágazatokra is kiterjed. Jared Kushner felel például az ország mexikói, kínai, kanadai és közel-keleti kapcsolataiért, valamint Donald Trump őt tette meg az új innovációs részleg vezetőjének. Úgy tűnik a vállalati birodalom örököse pillanatok alatt beletanult a politikai szerepbe, a tapasztalatlansága ellenére személyesen tárgyalt Mahmúd Abbásszal és Benjamin Netanjahuval, valamint Trumppal ellátogatott Irakba és Szaúd-Arábiába is. Az amerikai elnök abban reménykedik, hogy veje képes lesz elhozni a békét a Közel-Keletre. Férje mellől persze Ivanka Trump sem marad el, legutóbb a hamburgi G20 találkozón ült le

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök közé apját helyettesíteni. Ivanka egyre növekvő befolyásáról a Hetek korábbi lapszámában írtunk. (Az igazi „First Lady”. Hetek, 2017. május 5. ) Talán nem alaptalan a sajtó azon feltételezése, mely szerint a Kushner-házaspár van a legnagyobb hatással az elnök döntéseire.

Jared kiemelt szerepét jól szimbolizálja, hogy az ő irodája van a legközelebb az Ovális Irodához. A belé vetett bizalmat még a közelmúltban felszínre került orosz-botrányok sem ingatták meg. Sajtóinformációk szerint az elnök tanácsadója még a kampányidőszak során az orosz nagyköveten keresztül egy „titkos hátsó kapcsolatot” kívánt kiépíteni a Kremllel. Arról is elfelejtette tájékoztatni a titkosszolgálatot (holott ez kötelező), hogy találkozott a kémkedés miatt szankció alá vont orosz állami bank elnökével. A napokban kirobbant legújabb botrány szerint pedig találkozott egy Kreml-közeli ügyvéddel 2016 nyarán, mivel a feltételezések szerint az terhelő információkkal rendelkezett Hillary Clintonról.

Öt nappal később bejelentették hogy, a Demokrata Párt szerverét meghekkelték. Habár Trump a jelek szerint gyűlöli a negatív sajtót, Ivanka férjének a pozíciója cseppet sem gyengült. Pedig az elnök közben elfogyasztott két kampányfőnököt, a harmadikat pedig partvonalra állította, megvált az orosz kapcsolatok miatt a nemzetbiztonsági tanácsadójától, és kispadra ültette a konzervatív nagyágyút, Steve Bannont is, akiben nem tudatosult eléggé, hogy a rokonok mennyire privilegizált helyzetben vannak a kormányban.

A Breitbart News nevezetű konzervatív hírportál egykori vezérigazgatója a kampány során rendkívül hasznos eszköznek bizonyult, ideológiailag nagyban meghatározta Trump álláspontját a kardinális kérdésekben. A választási győzelem után azonban fordult a kocka, Jaredék szerepe robbanásszerűen nőtt az alakuló adminisztrációban, amit Bannon nem nézett jó szemmel. A médiaguru minden erejével azon volt, hogy Trump hardcore republikánusként a választóknak tett minden ígéretét maradéktalanul betartsa, útjában azonban akadályt jelentett Jaredék globalista mérsékelt szemlélete. Kisebb háború robbant ki a Fehér Házban kettejük között, ami után Bannon húzta a rövidebbet. Kikerült a nemzetbiztonsági tanácsból, és a jelentős döntésekbe is egyre kevésbé tud beleszólni. (Sajtóinformációk szerint ellenezte a szíriai rakétatámadást a korábbi intervenciós politikával való szakítás miatt. Jared és Ivanka ellenben támogatta a hadműveletet.) A volt médiavezetőnek az sem tett jót, hogy az általa képviselt két fő program („muszlimok kitiltása” és a Trumpcare) egyike sem érte el a várt eredményeket. A The Daily Beast fehér házi forrása szerint Bannon Jaredék tevékenységét továbbra is rendkívül károsnak tartja, mivel az erősen demokrata és liberális irányba tereli Trump elnökségét.

Aggodalma nem alaptalan. A Forbes nagyinterjújában Jared már leszögezte, hogy ő nem igazán hisz a demokrata és republikánus skatulyákban, szerinte apósa egy külön skatulyát képez. Az sem véletlen, hogy Trump veje olyan csapatot verbuvált maga köré a Fehér Házban, amelyben az elnök által sokat bírált Goldman Sachs több demokrata alkalmazottja is szerepet kapott. Ivankával együtt a mai napig szoros kapcsolatot ápolnak a demokrata elittel (Hillary Clinton lánya Ivanka egyik legjobb barátnője). Legutóbb Soros Györggyel együtt partiztak a Washington Post egykori szerkesztőjének házában. A milliárdos üzletember az elnök egyik legnagyobb ellenlábasa, több tüntetést is pénzelt Donald Trump ellen, miközben érdekes módon Jared Kushner egyik cégébe 250 millió dollárt invesztált.

Rengeteg szavazó aggályát fejezte ki a házaspár befolyásának növekedése miatt, mondván nem őket szavazták meg, hanem a republikánus jelöltet. Hasonlóan bosszúsak az evangéliumi keresztény szavazók is, akiknek a 80 százaléka novemberben Trump mellett voksolt, most mégis úgy érzik, az elnök részben cserben hagyta őket. Az elmúlt hónapokban elfogadott vallásszabadságról szóló elnöki rendelet ugyanis meglehetősen foghíjas. Miközben Obama korábbi keresztényellenes törvényeinek egy részét visszavonta, többet érintetlenül hagyott. A gyülekezetek például az anti-diszkriminációs szabályozások szerint nem tehetik meg, hogy valakit nem alkalmaznak a homoszexualitása miatt. A protestáns szavazók sokkal radikálisabb elnöki rendeletet vártak, több forrás megerősítette, hogy a végső változatot Jared és Ivanka hatására módosították. A pár már évek óta lelkes támogatója az LMBTQ-törekvéseknek. 2011-ben tiszteletbeli házigazdái voltak egy melegházasság elismerését sürgető rendezvénynek, miközben Ivankáról azt állítja több lap, hogy támogatja az abortusz-párti szervezeteket. Trump gyenge pontját felismerve, a genderlobbi rajtuk keresztül próbál meg hatni az amerikai elnökre. A republikánus tábor számára továbbra is hatalmas kérdés, hogy Trump számára mi a fontosabb: a nemzete vagy a saját családja?

 

Beházasodás a Trump családba, vagy fordítva?

Jared Kushner és Ivanka Trump kapcsolata több mint filmbeillő. Miután mindkét fél kifelé kacsingatott korábbi kapcsolatából (Jared egy zsidó millárdos menedzser lányával, Ivanka pedig egy fiatal filmproducerrel járt), egy közös ismerős pusztán üzleti szempontból találkozót szervezett 2005-ben a két fiatal számára. Az ingatlanban érdekelt felek saját bevallásuk alapján első látásra egymásba szerettek, Ivanka nevetve úgy emlékezett vissza, hogy „életük legjobb üzletét kötötték meg ott”. Az ifjú szerelmeseknek azonban hamar kedvét szegte, hogy a Kushner szülők mély vallásosságukból adódóan egyáltalán nem támogatták a kapcsolatot – tekintve, hogy a lány nem zsidó. Annak ellenére, hogy a J-Vanka névre keresztelt duó rendkívül összeillett és szerette egymást, a szülői nyomásnak engedve 2008-ban végül szakítottak. A bulvársajtó információi szerint Ivankának nagyon rosszul esett, hogy a konfliktus során Jared nem állt ki mellette erélyesebben a szülei ellenében.
Az állóvizet végül az pezsdítette fel, hogy Rupert Murdoch felesége, Wendi Deng egy békítő találkozót szervezett luxusjachtjára a munkába beletemetkező szerelmeseknek. „Jared, keményen dolgozol, gyere Ruperttel és velem egy hétvégére hajókázni” – üzent Deng a milliárdos vállalkozónak, aki akkor még nem is sejtette, hogy az úton ott lesz Ivanka is. A hétvége alatt aztán kibékültek, újra elkezdtek találkozgatni. Habár a presbiteriánus keresztény nevelésben részesült Ivanka elkötelezte magát arra, hogy a kapcsolat érdekében áttér a judaizmusra, Charles és Seryl továbbra sem enyhült. A modern ortodox vallás tanításait követve a szülők semmiképpen sem akarták, hogy fiuk olyan párt válasszon magának, aki nem vallásos zsidó.
Ivanka azonban nem hátrált meg, két befolyásos New York-i rabbi közreműködésével elsajátította a törvények és hagyományok minden részletét, majd különféle próbákon (amelyekkel Charles próbálta megnehezíteni a dolgát) keresztül bizonyította elkötelezettségét a zsidó vallás iránt. A procedúra keretében Donald lányának rituális fürdőt is kellett vennie (mikvé) Jared anyja és húgai jelenlétében. A ceremónia során egy héber nevet is felvett: Yael. „Csodálatos és gyönyörű utazás volt” – nyilatkozta Ivanka az elnökválasztási kampány során, leszögezve, hogy apja a kezdetektől támogatta ebben. Miután megtört a jég, gyönyörű eljegyzés keretében Jared egy gyémántgyűrűvel 2009-ben megkérte a kezét, majd elkezdődtek az előkészületek a grandiózus menyegzőre.
A nagy eseményre Trump New Jersey-i golfklubjában került sor, ahol közel 500 vendég örülhetett az ifjú párnak. Az esküvő előtt Ivanka a Bride.com oldalnak elmesélte, vőlegénye nem igazán folyik bele az előkészületekbe, édesanyja viszont annál is inkább. Ivana (Donald Trump első felesége) minden héten újabb listát küldött a meghívandó személyekről, a menyasszony szerint, ha egy héttel később lett volna az esküvő, akár 600 főre is duzzadt volna a létszám. Lánybúcsúztató gyanánt az ifjú ara jelentős mennyiségű pezsgő kíséretében a barátnőivel bulizta végig az éjszakát, amin karaoke és egy látványos hajóút is színesítette a programot.
A hagyományos zsidó szertartáson volt hüpe, üvegtörés és hatalmas tánc is. Ivanka Trump Grace Kelly-t követve egy gyönyörű, konzervatívnak mondható Vera Vang ruhában lépett az „oltár elé”. A rabbi kézrátétellel is megáldotta az ifjú párt, miután a kicsi Barron Trump kissé ügyetlenkedve, de sikeresen leszállította a hitvesi gyűrűket. Az est egyik fénypontja a 180 centiméter magas 13 emeletes exkluzív esküvői torta volt, amiről az újságok másnap lelkendezve írtak. Ahogyan arról is, hogy Charles kifinomult hosszú köszöntője után (dicsérte az áttérés folyamatát) Donald Trump mindössze csak egy mondatot tudott intézni Jaredhez és Ivankához: „Legyetek boldogok és élvezzétek az életet!” Az esküvőn több közismert személy is megjelent, köztük Russell Crowe, Natalie Portman, Chelsea Clinton és Rudy Giuliani is. Joggal merült fel a kérdés sokakban, hogy mit lehet ajándékozni egy olyan párnak, amelynek szó szerint mindene megvan. Az eseményt ezért úgy szervezték, hogy a pénzügyi felajánlásokat zsidó karitatív szervezeteknek továbbították. A Kushner-szülők egy wellness-hétvégét, míg Donald Trump egy privát golfozást ajándékozott a fiatal házasoknak Samuel L. Jacksonnal.
A dél-afrikai nászútjukról hazatérve a páros ismét fejest ugrott a munkába, miközben rendkívül komolyan vették a családépítést is. Öt éven belül összesen három gyermekük született: Arabella Rose, Joseph Frederick és Theodore James. A Cosmopolitan információi szerint Ivanka az esküvőt követően kezdett el főzni tanulni, hogy a családi sabbath estéken ebédet és vacsorát tudjon tenni az asztalra. A New York Magazinnak adott interjújában elmondta, nagyon élvezi a péntek estétől szombat estig tartó időszakot, mert ilyenkor kikapcsolják a telefonokat és számítógépeket, és különféle programokat szerveznek a gyerekekkel. Ennek tudatában Ivanka nagyon támogatja Jared munkáját, amit időnként haza is hoz, órákon keresztül e-mailekre válaszolgat. A legtöbb kívülálló úgy látja, Jared és Ivanka teljesen összeillenek – mindketten üzletemberek, „botrányos” apák sarjai, akiknél minden másnál fontosabb szerepet tölt be a család.

 

Az unokatestvér melegházasságban

Marc Kushner, Murray fia 2012-ben azzal került a bulvársajtó látkörébe, hogy elvette egykori alkalmazottját, a szintén férfi Chris Barleyt. Jared unokatestvére építészként szerzett diplomát, cégéhez 2007-ben csatlakozott nyári gyakornokként a keresztényként nevelkedett Chris. Marc szülei a modern ortodox nevelést pártolták, a szigorúnak tűnő elvekből akkor sem engedtek, amikor megtudták, fiuk homoszexuális. Ragaszkodtak tehát ahhoz, hogy az otthona kóser legyen, a társa pedig zsidó, így Chris kénytelen volt áttérni judaizmusra. A homoszexuális párt 5 évvel ezelőtt egy zsidó rabbi adta össze.

 

Jared öccse Clintonra szavazott

A Forbes nem csak az idősebb, a fiatalabbik Kushner fiúról is címlapsztorit közölt. Meglepő módon a család többi tagjával ellentétben, Joshua Kushner nem állt be Donald Trump mögé, regisztrált demokrata szavazóként sajtóhírek szerint Hillary Clintonra adta le voksát. „Nem titok, liberális értékek vezették az életemet, mindig ilyen politikai vezetőket támogattam” – nyilatkozta a lapnak. Ugyancsak megdöbbenést váltott ki, amikor részt vett az amerikai elnök ellen szervezett Nők Menetén. Ellenszenve nem teljesen alaptalan, egyik milliárdokat érő vállalatának jövőjét komolyan veszélyezteti a jelenlegi adminisztráció új egészségbiztosítási törvénye.
Josh a Harvardon tanult, ahol tehetséges programozókkal több sikeres startupot is felépítettek. Egyik legkiemelkedőbb sikerét a 2009-ben alapított Thrive Capital nevű befektető céggel érte el. A vállalat pillanatokon belül hatalmas bevételekre tett szert, miután időben felismerte az olyan későbbi sikersztorikat, mint az Instagram, a Spotify és a Kickstarter. A briliáns befektetésekkel Josh egy pillanat alatt a nagyfiúk asztalához került.
Jared úgy fogalmazott, „sokat tanultam tőle, rengeteget hasznosítottam az innovatív ötleteiből a kormányzati munkám során”. Josh hasonlóan vélekedik bátyjáról, legjobb barátjának nevezi, akivel szinte mindent megbeszél, Ivankát egyenesen a nővérének hívja. Több közös vállalkozást is indítottak, mint például a Cadre, ami online felületen ad tanácsot az ingatlanbefektetésekre vonatkozóan a speciális igényeknek megfelelően.
2012 több szempontból is nagy előrelépés volt Joshnak. Egyfelől elkezdett randizni a közismert szupermodellel, Karlie Klossal. Öt éve tartó kapcsolatukat az koronázná meg, ha a lány áttérne a judaizmusra, mert csak ez esetben házasodhatnának össze. Másfelől ebben az évben alapította meg az Obamacare nyújtotta lehetőségeket kihasználva a dédnagyapjáról elnevezett Oscar Health egészségügy-biztosító céget. Az ötlet onnan jött, hogy egy ízben kificamodott bokával kellett elmennie a sürgősségire, ahol rendkívül bonyolultnak találta a páciensek dokumentációját. Új vállalkozásában egy online platformon kívánta sokkal egyszerűbbé tenni a biztosítás menetét. Miután Trump ígéretet tett az Obama-féle törvény eltörlésére, a munkahelyen nagy volt a felháborodás az adminisztráció irányában. Josh leszögezte, semmilyen formában nem kötődik a kormányhoz, így nem felelős az ott történtekért. Munkavállalóinak dühét megérti – mint mondta – ugyanolyan családtagjai, mint Jared.

 

Jaredről mondták

„Minden elnök, akit ismertem, egy-két emberben bízott meg intuitíve és strukturálisan. Szerintem most Jared lesz ez az ember.” – Henry Kissinger, volt külügyminiszter
„Jared Kushner a 2016-os választás legnagyobb meglepetése. Úgy érti az online világot, ahogy a tradicionális médiaguruk sosem fogják.” – Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója
„Jared ismeri a térséget, ismeri az embereket, ismeri a játékosokat. Ha ő nem képes elhozni a békét a Közel-Keletre, akkor senki sem.” – Donald Trump, amerikai elnök
„Rosszabb, mint egy demokrata” – Steve Bannon, stratégiai tanácsadó
„Életem legjobb döntése volt, hogy összeházasodtam Jareddel. Igazi társak vagyunk, támogat a munkában és ambícióimban. Tudom, hogy mindig mögöttem áll és számíthatok rá” – Ivanka Trump, feleség
„Nehéz összegezni Jared szerepét a kampányban. Ha Trump volt a CEO, akkor ő volt a vezérigazgató” – Peter Thiel, milliárdos vállalkozó
„A következő négy vagy nyolc évben nagy befolyása lesz, talán a legnagyobb az alelnök után” – Rupert Murdoch, milliárdos médiamogul

Olvasson tovább: