Kereső toggle

Lefagy a mosoly

Kapaszkodik a terrorszervezetekkel cimboráló Jeremy Corbyn

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Másfél hónapja még mosolyogtak a toryk kampánystábjában a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltjének neve hallatán. Akkor még nem sejtették, hogy a június 8-ai előválasztáson a hatalmon maradásért kell majd küzdenie a kormánypártnak.

Jeremy Corbyn nem egyszerű politikai szereplő. Sem a Konzervatív Párt, sem a Munkáspárt nem tudta őt az elmúlt évtizedekben sem lenyelni, sem kiköpni. Most pedig pont ő az, aki beleköphet Theresa May és a toryk levesébe.

Április közepén a brit miniszterelnök előrehozott választást írt ki június 8-ára mondván, még nagyobb társadalmi konszenzusra van szükség, mielőtt az Egyesült Királyság gyakorlatban is megkezdi a tárgyalásokat az Európai Unióval a Brexitről. Akkor még abban bíztak a konzervatívok, hogy a pocsékul álló Munkáspártra történelmi vereséget mérhetnek. Május végére azonban kiderült, tévedtek.

Míg a hónap elején a közvélemény-kutatók a kormánypárt 20 százalékpontos előnyét mérték az ellenzéki párttal szemben, harminc nappal később ez az előny 5-6 százalékpontra apadt. Elemzők szerint nincs kizárva az sem, hogy Jeremy Corbyn lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.

Két jó barátja: a Hamasz és a Hezbollah

Jeremy Corbynt a párton belüli ellenzéke egy időben Jezbollahnak becézte, a terroristákkal való kapcsolatai miatt. Merthogy volt neki, nem is kevés az elmúlt évtizedekben. A nyolcvanas években éles kritikák érték amiatt, hogy bizonyítottan szoros kapcsolatot ápolt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) több tagjával és annak politikai szárnyával, a Sinn Féinnel. Egy ízben például meghívta a Westminsterbe Garry Adams pártelnököt mindössze három héttel azután, hogy az IRA véres robbantásban meggyilkolt öt embert Brightonban.

Corbyn többször is felkeltette a hatóságok figyelmét parlamenti képviselőként, egy ízben le is tartóztatták, amikor az egyik IRA-merénylő tárgyalásán demonstrált 1986-ban. A ’90-es években az MI5 külön aktát nyitott róla a terrorizmussal való kapcsolatai miatt, mivel nemzetbiztonsági kockázatnak tartotta a munkáspárti politikus ténykedését.

A képviselő nemcsak a brit-, hanem a nyugatellenes terrorszervezetekkel is szoros viszonyt ápolt. 2009-ben például büszkén hirdette, hogy rendezvényt szervezett a Hamasz és a Hezbollah terrorszervezetektől érkezett „barátainak”. 2011-ben meghívta a brit parlamentbe Raed Saleh iszlamista hitszónokot, aki közismert pártolója a Hamaszt finanszírozó szervezeteknek. 2013-ban egy Izrael-ellenes konferencián Londonban Corbyn többedmagával azt tanácsolta kollégáinak, hogy látogassanak el Gázába, hogy saját szemükkel győződjenek meg az izraeli megszállás borzalmairól. Képviselőként hatalmas történelmi hibának nevezte a brit kormány azon döntését, hogy a Hamaszt felvették a terrorszervezetek listájára.

Antiszemita gyűlölethullám

Jeremy Corbynt 2015 szeptemberében választották meg a Munkáspárt élére. Az árnyékkormány legbefolyásosabb tagjai sorra kiléptek a pártból tüntetőleg. Röviddel a választási győzelme után két komolyabb botrány is kirobbant személye körül. Az angliai csata 75. évfordulójára rendezett eseményen például nem volt hajlandó énekelni a himnuszt, amelynek az első sora így szól: „Isten óvja a királynőt”. Pár nappal később az általa vezetett egyik háborúellenes szervezet honlapján pedig gyalázkodó írás jelent meg az uralkodóról. A bejegyzésben azt írták, a királyi család „olajozza” a háborús gépezetet, tagjai fegyvercsempészek, miközben diktátorokkal és despotákkal barátkoznak.

Még nagyobb botránysorozat vette kezdetét, amikor 2016-ban sorra kellett kizárni a párt különböző tagjait vállalhatatlan antiszemita kijelentéseik miatt. A Facebookon az egyik prominens párttag például a zsidók Egyesült Államokba történő deportálását szorgalmazta, míg London korábbi munkáspárti polgármestere, Ken Livingstone pedig a BBC egyik rádióműsorában azt találta mondani, hogy Hitler egykor a cionizmus támogatója volt. A The Daily Telegraph információi szerint összesen 50 tagot kellett kitenni a pártból a botránysorozatban. Még a jelenlegi londoni polgármester, a muszlim Sadiq Khan is élesen bírálta a pártelnököt, amiért nem lépett fel kellő eréllyel a párton belüli antiszemitizmussal szemben. Sajtóinformációk szerint már korábban is volt egy erőteljes antiszemita vonal a pártban, ami Corbyn 2015-ös megválasztásával felszínre tört.

Annak ellenére, hogy a párton belül többször is próbálkoztak az elmozdításával, Jeremy Corbyn minden eddiginél jobban megszilárdíthatja pozícióját. Ha nem is sikerül megvernie június 8-án Theresa Mayt, rendkívül erős ellenzéki jelenlétet harcolhat ki a parlamentben, így a közelgő Brexit-tárgyalásokra is komoly befolyással lehet.

Olvasson tovább: