Kereső toggle

Hétköznapi terrorizmus

Már a konyhákban gyártják a piszkosbombákat a merénylők

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szinte azonnal jelentkezett az Iszlám Állam a Manchesterben végrehajtott véres bombatámadás elkövetőjeként. Hogy „lopták”-e a merényletet, vagy a huszonkettő éves manchesteri születésű, líbiai származású Salman Abedi valóban a „kalifátus katonája” volt, nem tudni. Egy biztos, az európai terrortámadások történetében példátlan, hogy az elkövetők kifejezetten gyermekeket vegyenek célba.

A manchesteri horror egyik azonosított áldozata, a nyolcéves Saffie Roussos. Rajta kívül még huszonegyen haltak meg Ariana Grande manchesteri koncertjének végén.

A számtalan sebesült között is nagy számban voltak kiskorúak, az öngyilkos merénylő a jegypénztáraknál robbantott pont akkor, amikor a tömeg éppen távozni készült az épületből. Nagyon rejtegetnie nem kellett az eszközt, szemtanúk beszámolója alapján szinte semmi biztonsági átvizsgálás nem volt az épületben. Bárki bármit bevihetett a többezres koncertre.

A The Telegraph információi alapján úgy tűnik, egy iszlamista kliséhalmaz a manchesteri merénylő háttere. Salman nem volt ismeretlen a titkosszolgálatok előtt, dzsihadista kapcsolatai miatt a hatóságok már nyomoztak utána. Az sem meglepő, hogy a líbiai fiatal 20 éven keresztül teljesen átlagos, békés életet élt, csak az elmúlt években radikalizálódott, hagyta abba az iskolát és lett rendszeres látogatója a helyi mecseteknek.

Vérfürdő fillérekből

Dr. Besenyő János ezredes a Strategic Impact nevezetű kiadványban megjelent tanulmányában azt vizsgálja, hogy az elmúlt években hogyan változott meg a terrorizmus természete. Miközben az évezredfordulóig alapvetően az al-Kaida és más terrorszervezetek hosszas tervezés és jelentős financiális előkészületek után hajtották végre alaposan kiképzett merénylőkkel a támadásokat, mára ez szinte teljesen megváltozott. A terrorizmus 21. századi modern formája felborította az eddigi törvényszerűségeket, és alacsony költségvetésű, gyorsan kivitelezhető és nem nagy tervezést igénylő támadásokkal igyekszik félelmet kelteni Európában.

Az Iszlám Állam a Közel-Keleten elszenvedett terület-, pénz- és emberveszteségeit azzal próbálja kompenzálni, hogy a dzsihád hadszínterét szinte teljes egészében Európába helyezi át. A merényletek „modernizációja” több szempontból is hatékonyabb a korábbi metódusokhoz képest, mivel az interneten keresztül kiképzett „magányos farkasok” nyomon követése a biztonsági szolgálatok szempontjából kész rémálom.

Besenyő a tanulmányában összegyűjtötte azokat az alapvető változásokat, amik az elmúlt években következtek be az európai merényletek természetében. Szinte minden pontot összeköt az abszolút költséghatékonyság. Egyrészt sokkal olcsóbbá vált a potenciális merénylők toborzása. Miközben a radikális prédikátorok sok esetben zavartalanul szíthatják a gyűlöletet a Balkánon vagy éppen a nyugat-európai nagyvárosok úgynevezett no-go övezeteiben, mára több ezer kilométeres távolságból is komplett kiképzést tudnak nyújtani az Európában felnövő másod- és harmadgenerációs bevándorlóknak. Pénzügyi szempontból elsősorban az jelent némi nehézséget, hogy a csúcsminőségű propagandaanyagokat legyártsák, majd eljuttassák nyugatra.

Alapvető változás tapasztalható a merényletek célpontjainak kiválasztásában is. Míg korábban elsősorban politikusokat, rendőröket, közszereplőket és bizonyos etnikumokat értek támadások, mára az Iszlám Állam teljes dzsihádot hirdetett minden európai civil ellen. A manchesteri bombatámadás kiemelt üzenete is az volt: „most már a gyermekeitek sincsenek biztonságban.”

Bomba készül anya konyhájában

Ugyancsak csökkentek a merényletek gyakorlati előkészületének költségei is. A speciális katonai gyártmányú robbanóeszközöket felváltották a házilag elkészíthető, saját kezűleg összeeszkábált „piszkosbombák”. 2010-ben az al-Kaida az Inspire nevezetű magazinjában feltette a költői kérdést: „Lehetséges, hogy az ellenség számára pusztító erejű bombát tudjak készíteni olyan hozzávalókból, amelyek a világ bármely konyhájában megtalálhatóak? A válasz: igen.”

A házi készítésű bombák sokkal olcsóbbak, hatékonyabbak és nehezebben kivédhetőek, mivel olyan alapanyagokat tartalmaznak, amelyeknek a kereskedelmi forgalmát szinte egyáltalán nem szabályozzák az európai törvények.

Rendkívül népszerűek lettek az elmúlt években a terroristák körében a késelős, gázolós és gyújtogatós merényletek. Ezeket az eszközöket elsősorban a közel-keleti palesztin terrortámadásokból lesték el, majd kezdték  Európában is alkalmazni. Pénzügyi szempontból szinte semmibe nem került a dzsihadistáknak, hogy lefejezzenek egy papot Normandiában, vagy hogy a tömegbe hajtsanak teherautóval Nizzában, Berlinben majd Londonban.

A terrorelhárítás szempontjából elképesztően nehézzé és költségessé vált a merénylőkkel szembeni küzdelem, mivel az elkövetők személyét, a támadások célpontjait, időpontját és helyszínét szinte lehetetlen előre kideríteni. Mindemellett Besenyő emlékeztetett arra, hogy például az Egyesült Királyságban a hatóságok még így is tízszer, húszszor több terrortámadást hiúsítanak meg, mint amennyit eredményesen elkövetnek. Ezek az esetek kevésbé kerülnek be a híradásokba.

A terrorizmus modern formáival szembeni küzdelem ugyan nehéz, de nem lehetetlen. Az ezredes szerint a legjobb módja a védekezésnek, ha a hivatásosokat, a civileket és más biztonsági rendszereket is előre felkészítenek a felmerülő új kihívásokra. Ugyancsak kiemelt fontosságú korunk legkegyetlenebb szervezetével, az Iszlám Állammal szembeni eredményes küzdelem. Besenyő emlékeztetett, nemcsak eltörölni kell a halálszektát, hanem gondoskodni arról, hogy a hidra feje ne nőjön ki újra.

 

Ariana Grande

„Összetörtem. A szívem legmélyéig sajnálom. Nincsenek szavak” – így reagált a tragikus eseményre az olasz származású 23 éves énekesnő, akinek a koncertjén egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Ariana Grande évek óta az egyik legnépszerűbb popsztár a fiatalok körében, slágereit világszerte játsszák a rádiók. Az olasz származású popsztár 1993-ban született Floridában, majd New Yorkban nevelkedett fel. 13 évesen már fellépett a Broadwayen, majd tinédzsersorozatokban szerepelt. A 2010-es évektől kezdve énekesi pályára állt, több lemezt is kiadott, villámgyorsan berobbant a neve a köztudatba. Ariana római katolikus családban nevelkedett fel, ám XVI. Benedek pápasága idején szakított a vallással. Elmondása szerint azért hagyta ott az egyházat, mert a pápa szerinte „vállalhatatlan” kijelentéseket tett a popkultúráról, a homoszexualitásról és például Harry Potterről is. Grande ettől kezdve kabbalista tanok követője lett.
Ariana Grande pályafutása tipikus tinédzsersztár-karrierként indult, harmadik albuma, a Dangerous Woman azonban már korántsem az énekesnő első két lemezén felépített „ártatlan” imidzsét erősítette.

 

Miért pont Manchester?

Manchester az Egyesült Királyság legjelentősebb városa London után. A hétfő este történt merénylet az egész világot megrázta, 12 éve nem történt ilyen súlyos terrortámadás a szigetországban. A líbiai származású elkövető a hatóságok információi szerint az elmúlt években radikalizálódott a város egyre növekvő muszlim közösségének egyik szélsőséges csoportjában. Manchester vallási összképét tekintve többségében keresztény, az iszlám hitet vallók aránya közel 16 százalékra tehető. Egyes városrészekben azonban ez a szám jóval nagyobb, van, ahol az 50 százalékot is meghaladja.

Olvasson tovább: