Kereső toggle

Terror London szívében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint négyen meghaltak, és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerda kora este elkövetett merényletben. Ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban a 2005. július 7-én végrehajtott, ötvenkét halálos és több mint hétszáz sebesült áldozatot követelő pokolgépes merényletek óta.

A szerda estig rendelkezésre álló nem hivatalos adatok szerint a merénylő a brit Parlament melletti Westminster-hídon először gyalogosok közé hajtott, majd szürke, Hyundai típusú egyterű járművével a Parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a Parlament mellett járőröző rendőrökre késsel támadt. A támadóra a rendőrök rálőttek.

A Parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többen válságos állapotban vannak. Theresa May miniszterelnök a támadás idején a Parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre. May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA).

A támadás után a rendőrség teljesen lezárta London belvárosát, és először nem engedte ki a Parlament épületében ülésező képviselőket, majd átkísérte őket a szemközti, jobban védhető Westminster-apátságba. Ugyanide kísérték a Scotland Yard egységei a Parlament épülete melletti képviselői irodaházban dolgozókat is.

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, ötvenkét embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Angela Merkel német kancellár a szerdai londoni merénylet után hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. Francois Hollande francia államfő ugyancsak támogatását fejezte ki Nagy-Britanniának. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Franciaországot a közelmúltban hasonló terrortámadások érték, ezért országa megérti a britek szenvedését. Elítélte a londoni terrortámadást Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Christian Kern kancellár is. Ausztria vezetői együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és szolidaritásukról biztosították Nagy-Britanniát.

A londoni merénylet híre vészjelzésként érkezett a március 25-ei EU-csúcsra készülő olasz fővárosba, ahol éjféltől egyébként is rendkívüli biztonsági intézkedések lépnek életbe. Azonnal lezárták a szenátus és a képviselőház épületeihez vezető utcákat. Milánóban is fokozták a biztonsági készültséget Ferenc pápa szombati látogatása miatt.

A brit főváros szívében elkövetett terrorcselekmény ismét azt bizonyítja, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harcban elengedhetetlen a széleskörű együttműködés – hangsúlyozta az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke szerdán Moszkvában. Leonyid Szluckij a párizsi, nizzai, brüsszeli és berlini és a mostani londoni terrortámadással kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, „nem úgy tűnik, mintha a nemzetközi terrorizmus megadni készülne magát”. Hozzátette: „Oroszország akárcsak a múltban, most is felszólít minden józan erőt, egyesüljön az egész emberiséget fenyegető veszéllyel szemben.”

Olvasson tovább: