Kereső toggle

Ki ölte meg Kim Dzsongnamot?

Kandi kamerának álcázták a gyilkosságot?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Észak-Koreában élni senkinek nem veszélytelen, de a Kedves Vezető rokonainak kifejezetten életveszélyes, még az országhatáron túl is, ahogy Kim Dzsongnam esete is mutatja. A férfit egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i reptéren, és az eset azóta egyre ellentmondásosabb és titokzatosabb. A holttesten semmiféle árulkodó jelet nem találnak, és senki nem hajlandó azonosítani.

Február 13-án a Kuala Lumpur-i reptéren két ismeretlen nő odalépett Kim Dzsongnamhoz, és az egyik egy ismeretlen anyaggal átitatott rongyot tartott a férfi arcához, aki nem sokkal ezután rosszul lett, és a kórházba szállítás közben meghalt. A két nőt, akiknek vietnámi és indonéz útlevele van, letartóztatták. A vietnámi útlevéllel rendelkező Doah Thi Huing közölte, hogy a másik nő és még négy férfi rávette, hogy tréfálja meg az utast, ezért nyomta arcába az ismeretlen anyaggal átitatott kendőt. Elmondása szerint azzal győzték meg, hogy egy kandi kamera típusú műsor szereplője lesz. Japán újságírók azonban – akik a letartóztatott nő útját végigkövették a reptér kameráinak felvételén – kételkednek szavaiban. A nyomozás során ráadásul kiderült, hogy a nő meg akarta változtatni külsejét, amikor visszatért a repülőtértől nem messze levő szállodájába. A szállodai személyzet is gyanúsnak találta a nőt, akiről feltűnt, hogy egyszerre három mobiltelefont tartott magánál.

Kim Dzsongnam 1971-ben született Phenjanban, apja Kim Dzsongil volt – az előző észak-koreai diktátor –, anyja pedig egy Dél-Koreából származó házaspár lánya, Szon He Rim. A nő néhány évvel idősebb volt Kim Dzsongilnél, és még férjnél volt, amikor románca elkezdődött a későbbi diktátorral. Amikor Kim Dzsongnam megszületett, Kim Ir Szen volt hatalmon Észak-Koreában, és ellenezte a kapcsolatot, ezért Kim Dzsongilnek titkolnia kellett azt. Fia zárt falak között nőtt fel, nagyanyja és nagynénje nevelte, iskolába sem járt, anyját pedig pszichés betegségek miatt többször külföldön kezelték. 1982 és 85 között Moszkvában élt anyjával, ekkor francia iskolába járt álnéven. Amikor Kim Dzsongnam még kisgyerek volt, másik nagynénje – apjának nővére – megpróbálta elrabolni. Ez ugyan végül nem sikerült neki, de később igyekezett segíteni unokaöccsét. Egyes források szerint a fiút apja nagyon szerette, és végül nagyapjával, Kim Ir Szennel is sikerült megbarátkozniuk.

Kim Dzsongnam Svájcban folytatott informatikai tanulmányokat, és hazája Állami Számítástechnikai Bizottságának vezetője lett, ilyen minőségében utazott apjával Kínába, hogy informatikai fejlesztésekről tárgyaljon. Sokáig őt tartották esélyesnek a dinasztikusan öröklődő pártfőtitkári funkció betöltésére. Kim Dzsongnam kitűnően bírta a francia és angol nyelvet, ugyanakkor a nyugati tanulmányok miatt elkezdett kritikusan viszonyulni a hazáját uraló szociális és gazdasági folyamatokhoz, elsősorban az izolációhoz. Ebben az időszakban apjával való konfliktusa miatt még a kényszermunkatáborba való száműzetés is reális fenyegetésnek látszott. Kim Dzsongnam nagynénje szerint annyira reális volt ennek esélye, hogy már speciális meleg öltözettel és cipővel is felszerelkeztek, ha a táborba kellene indulni. Noha a tábort végül megúszta, apja folyamatosan nagyon magasra emelt követelményrendszerének nehezen tudott csak megfelelni.

Mindazonáltal megmaradt hozzáférése az állami forrásokhoz, és amikor az észak-koreaiak ezrei haltak éhen az 1990-es évek úgynevezett „Nagy Menetelésében”, Kim Dzsongnam a Párt Központi Bizottságának azt a bizottságát vezette, amely az állami vállalatok vezetőinek ellenőrzését végezte. Néhány esetben olyan vállalatvezetők nyilvános kivégzésének is szemtanúja lett, akiket az állami tulajdon eltékozlásáért tettek felelőssé. Mindez meghasonlást hozott létre Kim Dzsongnamban a társadalmi berendezkedés iránt, amelyet apja és nagyapja épített fel. A kilencvenes években megnősült, és több gyereke is született, a kétezres évektől pedig már külföldön élt, és családja – több millió dolláros, törvénytelen – pénzügyi műveleteiért felelt. Bár állítólag személyesen nem vett részt drog- és fegyverkereskedelmi ügyletekben, az ő feladata volt, hogy az ezzel járó pénzmozgások ne kerüljenek a hivatalos szervek látókörébe, és ez azzal járt, hogy állandóan utazott Ázsia különféle országai között.

A hetvenes évek végén Kim Dzsongnam szülei elváltak. Apja, Kim Dzsongun ekkor ismerkedett meg a jelenlegi diktátor, Kim Dzsongil anyjával. A nő rendkívül ambíciózus és tehetséges személy volt, élénk érdeklődést mutatott a politika iránt, kapcsolatokat épített a felső katonai vezetéssel; Kim Dzsongil viszont egyre több időt szánt új családjára, s mikor fia, Kim Dzsongnam visszatért külföldi tanulmányai után, már féltestvérei voltak a potenciális örökös szerepében. Erre ráerősített az az esemény, amikor a tokiói reptéren hamis útlevéllel elkapták a határőrök – annak ellenére, hogy ez a gyakorlat általánosan bevett a családban. A botránykeltésben komoly szerepe volt Kim Dzsongnam mostoha-anyjának.

Ki gyilkoltathatta meg tehát Kim Dzsongnamot? A közkeletű vélekedéssel némiképp ellentétben Kim Dzsongunnak nem állt érdekében bátyja meggyilkolása, noha politikai ellenfeleivel szemben a terror eszközét alkalmazza. Dzsongnam politikai értelemben nem volt riválisa, mert nem tartott igényt politikai hatalomra, nem akart népvezér lenni. Sőt, kihasználva Dzsongnam erős kínai kapcsolatrendszerét, Phenjan a kínai elittel kereste rajta keresztül az együttműködés lehetőségét, mindazonáltal nem volt erős politikai támogatottsága. Az idős pártelit azonban Kim Ír Szen unokájaként és korábbi örököseként tekintett rá. Amikor Kim Dzsongun hatalomra került 2011-ben, az állami médiapropaganda azt igyekezett sulykolni, hogy a régi gárda tagjai az ifjú Kimet tartják legitim örökösnek, aki pedig minden hivatalos rendezvényen kézfogások és közös fotók bemutatásával igyekszik erősíteni elfogadottságát. Erre azért van szüksége, hogy bemutassa, hogy az észak-koreai rezsim alapító atyái legitimálják a személyét, és támogatják fiatal vezérüket. Dzsongnam támogatottsága ezzel ellentétben sokkal mérsékeltebb volt az eliten belül, a rokonságban pedig nagynénje volt a legfőbb támogatója, aki azonban férje 2013-as kivégzése után teljesen visszavonult. Michael Madden, az amerikai Johns Hopkins Egyetem koreai intézetének oktatója szerint az sem kizárt, hogy Kim Dzsongnam egészen egyszerűen szívrohamot kapott a reptéren, és nem is gyilkosság áldozata lett.

Olvasson tovább: