Kereső toggle

Kormány második körben

Nem lesz muszlim miniszterenöke Romániának

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bizalmat szavazott a román parlament  Sorin Grindeanunak, a decemberi parlamenti választásokon többséget szerzett PSD–ALDE-koalíció miniszterelnök-jelöltjének. Sorin jelölésére az után került sor, hogy a Klaus Iohannis elnök első körben indoklás nélkül elutasította a török származású Sevil Shhaideh kinevezését.

A választásokon győztes szociáldemokraták eredetileg a muszlim vallású, török-tatár származású Sevil Shhaidehet szánták a posztra – ő lehetett volna Románia első miniszterelnöknője. Klaus Iohannis román elnök azonban sajtóértesülések szerint „geopolitikai megfontolásból” elutasította Shhaideh jelölését, attól tartva, hogy a politikusnő szír férjének közösségi oldalain megosztott, Bassár el-Aszadot dicsőítő bejegyzései negatívan befolyásolhatták volna Románia nemzetközi kapcsolatait. A szociáldemokraták némi fenyegetőzés után – miszerint az alkotmánybíróság elé citálják az elnököt, és felfüggesztik – megadták magukat, és másodjára Sorin Grindeanu távközlési minisztert jelölték a posztra. Az elnök ezúttal sem volt túl lelkes, a győztes koalíciót például csak SMS-ben, alig öt perccel a nyilvánosság előtt tájékoztatták arról, hogy Iohannis aláírta a kormányalakítási megbízásról szóló rendeletet.
A PSD–ALDE-koalíció miniszterei rekordszámban lesznek jelen a Grindeanu-kormányban: a PSD 22, az ALDE 4 szaktárca élére javasolt minisztert. Sevil Shhaidehet végül miniszterelnök-helyettesnek jelölte a PSD. A koalíció a 26 szaktárca közül 8 élére állít nőt; Liviu Dragnea ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Románia kormányában még soha ennyi női miniszter nem foglalt helyet. Az 1989-es forradalom után első ízben külön minisztériumot hoznak létre a határon túl élő román állampolgárok számára. Az információk szerint az új kormány összetétele nagy vonalakban ugyanaz marad, mint a mostani, de a tárcák száma legalább néggyel bővül: idegenforgalmi, víz- és erdőügyi, kis- és középvállalkozásokért felelős és külhoni románokkal foglalkozó minisztérium is létrejön.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megszavazza a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormányt a bukaresti parlamentben – közölte lapunkkal Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden, miután a megbízott miniszterelnök és a koalíciós pártok vezetői találkoztak az RMDSZ-frakcióval. Egyhangúlag döntött a magyar szövetség szenátusi és képviselőházi frakciója, miután megállapították, hogy a kormányprogram sok olyan célkitűzést tartalmaz, amely az RMDSZ választási programjában is szerepel – tette hozzá Kelemen Hunor. „A kormány programjának vannak olyan elemei, amelyekkel fontos közösséget vállalni, ilyen a gyermekvállalás ösztönzését segítő családi adókedvezmény, a helyi közigazgatásban, közszférában dolgozók bérének növelése, az üdülési kedvezmények bevezetése, az új vállalkozások támogatása, a minimálbér növelése. Nagyon fontos számunkra, hogy a kormányprogramnak van egy kisebbségekkel kapcsolatos része is, amelynek jelentős részét az RMDSZ javaslatára fogadta el a kormánykoalíció” – mondta a Heteknek az RMDSZ elnöke. Az RMDSZ korábban az egymással egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról állapodott meg a PSD–ALDE-koalícióval, ami a szakemberek szerint a koalíció külső támogatását jelenti a parlamenti munkában.

A technokrata miniszterelnök

Sorin Grindeanu Karánsebesen született 1973-ban, itt végezte iskolai tanulmányait is. 1992 és 1997 között a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen informatikát tanult. Itt rövid ideig asszisztensi állást töltött be, majd 2001 és 2004 között a Temes Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság igazgatója volt. 2008-ig két cégben is igazgatói tisztséget töltött be, ezt követően 2016-ig Temesvár alpolgármestere volt. A 2016-os önkormányzati választások után a Temes Megyei Tanács elnöke lett. 2014 decembere és 2015 novembere között távközlési miniszter volt Victor Ponta kormányában.

Kockázat

Az első körben miniszterelnöknek javasolt  Sevil Shhaideh 52 éves, közgazdasági egyetemet végzett Bukarestben. 1993-tól a Konstanca Megyei Tanácsnál az informatikai rendszerekért felelős osztályt vezette. 2007-től 2012-ig a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének koordinátoraként kezdte el az együttműködést Liviu Dragneával. 2012-ben államtitkár lett a Dragnea vezette fejlesztési minisztériumban, majd 2015 májusában, Dragnea lemondása után átvette a minisztérium vezetését. Ő az első miniszter Romániában, aki nem a Bibliára, hanem a Koránra tette le a miniszteri esküt. Az államelnök ugyan hivatalosan nem indokolta az elutasítást, de számos elemzés foglalkozott Shhaideh kinevezésének kockázatával.
Ezek szerint jelentős bel- és külpolitikai konfliktusokba keverhette volna az országot, ha Liviu Dragnea kiszemeltjének adott volna kormányalakítási megbízást Iohannis. Férje, Akram Shhaideh ugyanis a szíriai diktátor, Bassár el-Aszad lelkes támogatója, élesen szokta kritizálni a felkelőket, valamint az őket támogató külföldi vezetőket is. 2015-ben kapta meg a román állampolgárságot. A román lapok lefordítottak néhány posztot Akram Shhaideh közösségi médiában fellelhető oldalairól, amelyekből kiderül például, hogy az EU-ban és az Egyesült Államokban terrorszervezetként számon tartott Hezbollah tagjait a „szent háború” képviselőinek tekinti; máshol a „Csak Isten, Szíria és Bassár!” kijelentéssel tesz hitet Aszad mellett.

Olvasson tovább: