hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rossz mondatok és rosszullét terhelik Hillary kampányát
Botlások

2016. 09. 15.
Hillary Clinton a nyáron megszerzett előnyre építve erőteljes finissel készült volna bebiztosítani a novemberi győzelmet. A visszatérés azonban távolról sem úgy sikerült, ahogyan azt a demokrata elnökjelölt kampánya eltervezte. A terveket több váratlan esemény is felborította.

Hillary Clinton szeptember 9-én New Yorkban, a Broadwayn vett részt egy olyan adománygyűjtő esten, amelyet egy melegjogvédő alapítvány tartott kifejezetten ultragazdagok részére. Itt hangzott el azóta elhíresült mondata a „szánalmasok kosaráról”, amelybe szerinte Trump támogatóinak a fele tartozik. (Az eseményről kommentárunk a 21. oldalon.) Az amerikai választók tízmillióit politikai véleményük miatt megalázó kijelentésre ellenfele gyorsan reagált. Donald Trump szerint ez a megbélyegzés „keményen dolgozó, tisztességes amerikaiakat” sértett meg, és azt mutatja, hogyan is gondolkodik az elithez tartozó, és a beszédeiért dollárszázezreket kaszáló Clinton az átlagemberekről. A demokrata jelölt egy nappal később finomított ugyan a kijelentésén, mondván, „túlzottan általánosító volt”, de a lényegét, miszerint Trump támogatóinak jelentős része szélsőséges, fenntartotta.

Szeptember 10-én a sajtó úgy emlegette Clinton nyilatkozatát, hogy a demokrata jelöltnek elérkezett a 47 százalékos pillanata”. Ezzel természetesen Mitt Romney négy évvel ezelőtt egy zártkörű támogatói rendezvényen lefülelt mondatára utaltak. Romney akkor azt mondta, hogy a választók 47 százalékára nem kíváncsi, mert ők állami segélyekből élnek, és úgyis Obamára fognak szavazni. Ez a mondat 2012. szeptember közepén került nyilvánosságra, és attól kezdve a sajtó a választásokig Romney fejére olvasta, hogy ő elnökként a választók 47 százalékával mit sem törődne.

Most azonban 36 óra sem telt el, és az inkriminált Clinton-nyilatkozat kikerült a szalagcímek közül – de ennek a fordulatnak legkevésbé a demokrata jelölt örült. 2001 óta az Egyesült Államokban szeptember 11-e ikonikus napnak számít, különösen így volt ez most, a 15. évfordulón. A New York-i megemlékezésen ott állt az első sorban, egymástól alig 10 méter távolságra a kamerák kereszttüzében Hillary Clinton és Donald Trump. Az ünnepségen felolvasták valamennyi – közel 3000 – áldozat nevét, ám alig jutottak a B betűig, amikor az újság-írók arra figyeltek fel, hogy munkatársai hirtelen kikísérik Clintont a díszvendégek közül. Az operatőröket azonban az elkerített helyről nem engedték utána menni, így csak a véletlennek köszönhető, hogy kiderült, milyen aggasztó állapotba is került Clinton. Egy járókelő a telefonjával rögzítette, ahogyan az autójára váró elnökjelölt a járdaszélen összecsuklik, és csupán a testőrök gyors közbelépésnek volt köszönhető, hogy nem zuhant a földre. A videón az is látszik, hogy az elalélt Clintont hárman beemelik az autó hátsó ülésére, majd a jármű elhajt az ünnepség helyszínéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!