Kereső toggle

Az iszlám újraértelmezése Franciaországban

Drasztikus intézkedések a láthatáron

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hibás döntés volt – ennyit már kénytelen volt elismerni a francia miniszterelnök a múlt heti templomi merénylet egyik elkövetőjének szabadon engedése kapcsán. A francia kormányt heves bírálatok érik amiatt, hogy nem lép fel hatékonyan az egyre erősödő terrorveszély ellen, amely az elmúlt másfél évben már közel 300 ember életét követelte. A kabinet ezért lépni készül: többek között a mecsetek külföldi finanszírozásának betiltását fontolgatja.

A francia nemzeti ünnepen történt, 84 ember halálával járó nizzai terrortámadás óta tovább csökkent a François Hollande elnök vezette szocialista kormányzat népszerűsége. A múlt heti normandiai templomi mészárlást követően pedig még inkább felerősödtek a bíráló hangok – kiderült ugyanis, hogy az elkövetőket a hatóságok szélsőséges iszlamista nézeteik és terrorista kapcsolataik miatt már megfigyelés alatt tartották. A terrorcselekményt így sem sikerült megakadályozni, ami egy 85 éves katolikus pap életébe került.

Manuel Valls francia miniszterelnök a kritikák közepette próbálja menteni a menthetőt. Azt elismerte, hogy hibás döntés volt az igazságszolgáltatás részéről Adel Kermiche elengedése. Valls hangsúlyozta: nem a bírákat akarja felelőssé tenni a terrorcselekményekért, de az esetből azt a tanulságot le kell vonniuk, hogy „az ilyen ügyekhez máshogy kell hozzáállni, és figyelembe kell venni a dzsihádisták színlelési taktikáit.”

A kormányfő azt is szükségesnek látja, hogy Franciaország újraértelmezze az iszlámhoz fűződő viszonyát. Valls elképzeléseit több fórumon is felvázolta az elmúlt napokban. A Le Journal du Dimanche nevű francia hetilapban arról írt, hogy az iszlám a „második legnagyobb vallás az országban, de a szélsőségesség szörnyű mérge kezdett el terjedni”. „Sok franciaországi muszlimot túszul ejt a fundamentalista szalafizmus, a Muszlim Testvériség” – állapítja meg a miniszterelnök. Valls úgy véli, „Párizsnak egyensúlyt kell találnia az iszlámmal, amelynek keretében a Köztársaság garantálni tudja a szabad vallásgyakorlást”. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ezt egyre nehezebb lesz biztosítani, ha az iszlám nem segít a Köztársaságnak harcolni azok ellen, akik a szabadságjogokat akarják aláásni.

Gyakorlati lépésként Valls a mecsetek külföldi pénzelésének betiltását javasolja. A kivitelezés azonban nem olyan egyszerű. A mecsetépítések finanszírozásával kapcsolatban ugyanis kevés a hiteles és átlátható információ. Akik a témában kutatásokat végeztek, egyöntetűen azt állítják, hogy nem lehet tudni, honnan származnak és mekkorák azok a pénzösszegek, amelyeket ilyen célra használnak fel. Az biztos, hogy az 1905-ös törvény szerint Franciaországban a helyi önkormányzatok nem pénzelhetik felekezeti épületek építését, illetve működését. Támogatásokat azonban adhatnak a kulturális intézményként, például könyvtárként, tanteremként vagy étteremként működő részlegeikre.

A mecsetépítésekre történő adománygyűjtést általában muszlim szervezetek végzik, de a folyamatnak ez a része is teljesen ellenőrizhetetlen, mert semmi sem kötelezi őket arra, hogy költségvetésüket nyilvánosságra hozzák. Ráadásul a pénzmozgásoknak sincs nagyon nyoma, mert leginkább készpénzt használnak. Az adományok nagyrészt külföldről – Algériából, Marokkóból, Katarból, az Egyesült Arab Emirátusokból vagy Szaúd-Arábiából – jönnek, magánszemélyektől vagy magától az államtól. Szaúd-Arábia például 2011 óta több mint 3,7 millió euróval járult hozzá nyolc mecset építéséhez Franciaországban. 

A francia kormányfő gyökeres változásokat szeretne az imámok képzésében is. Azt akarja elérni, hogy csak olyan imámok tevékenykedjenek az országban, akik Franciaországban kaptak képzést. Az ezzel kapcsolatos tervek alapján egyidejűleg 13 egyetemen képeznék ki az imámokat francia nyelven, hangsúlyt téve arra, hogy a köztársaság értékrendjét tiszteletben tartsák. A javaslattal azonban valószínűleg nem lehet kezelni azt a problémát, amit az önjelölt imámok tömege okoz, akiket szinte lehetetlen felkutatni, és akik mindenfajta ellenőrzés nélkül folytathatják tevékenységüket az országban. 

A terrorizmus minden valószínűséggel kiemelt témája lesz a 2017-es francia elnökválasztásnak. A voksolás közeledtével a lehetséges indulók sem szalasztották el az alkalmat, hogy bírálataikat megfogalmazzák a kormány mulasztásai miatt. A szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke szerint a kabinet kifogásokat keres arra, hogy képtelen kezelni azokat az óriási problémákat, amelyekkel Franciaország jelenleg szembesül. Marine Le Pen többek között azt javasolja, hogy a terroristákat fosszák meg francia állampolgárságuktól, zárják be a szalafista mecseteket, a külföldiek által pénzelt mecsetek építését pedig függesszék fel egy időre.

A jobbközép Köztársaságiak pártjának vezetője szerint a kormány a „jogi szőrszálhasogatások” miatt nem képes eredményeket felmutatni a terror elleni küzdelemben. Nicolas Sarkozy úgy véli, drasztikusabb intézkedésekre lenne szükség: ki kellene utasítani az országból minden olyan külföldi állampolgárt, akinek közvetlen vagy közvetett kapcsolata van terrorista csoportokkal. A Köztársaságiak házi őrizetet és nyomkövető viselését írnák elő minden olyan francia állampolgárnak, akik terrorszervezetekkel hozhatók összefüggésbe. Emellett megkönnyítenék a hatóságoknak, hogy házkutatásokat és igazoltatásokat hajtsanak végre.

Sarkozynél mérsékeltebb hangnemet üt meg a bírálatokban riválisa, Alain Juppé, aki továbbra sem adta fel azon ambícióját, hogy ő legyen a jobboldal vezetője és elnökjelöltje. Juppé szerint a kormánynak messzebbre kell menni a biztonság garantálása érdekében, de ezzel egy időben a radikalizálódás ellen is küzdenie kellene. Úgy véli, a muszlimoknak és az államnak párbeszédet kellene folytatniuk. Ugyanakkor véleménye szerint vannak pontok, amelyekről nem lehet tárgyalni – például, hogy betiltsák a vallásgyakorlás helyeinek külföldi pénzelését, hogy az imámok toborzását és képzését ellenőrizzék, vagy hogy kizárólag francia nyelven lehessen prédikálni. Juppé azonban leszögezi, a stigmatizáció semmiféle formáját nem támogatja.

Olvasson tovább: