Kereső toggle

Köln és Hamburg drámai szilvesztere

Hadviselés Európa közepén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egész Európát sokkolták a szilveszter éjszakáján Németország több pontján elkövetett erőszakos támadások. A legnagyobb számban a kölni főpályaudvaron történt incidensek utórezgései azonban nem kevésbé sokkolóak. Az újsághírek alapján több száz „észak-afrikainak és arabnak látszó” férfi inzultált békésen ünneplő nőket, akik közül lapzártánkig már több mint száztizennyolcan tettek feljelentést. Ennek ellenére a rendőrség is úgy gondolja, hogy az eset nem elrettentés, hanem bátorítás lesz a potenciális tetteseknek – a nyomozók limitált lehetőségei és a túlzottan liberális hozzáállás miatt ugyanis a támadók nagy valószínűséggel megússzák a büntetést.

Óriási a felháborodás a szilveszter éjszakáján történt tömeges inzultus és nemi erőszak miatt, amelyeket „bevándorlónak látszó”, illetve „feltehetően nem közép- és kelet-európai” fiatal férfiak követtek el a kölni főpályaudvar mellett az óvárosba igyekvő nőkkel szemben – akár kísérővel voltak, akár egyedül. A szemtanúk elmondása szerint a férfiak kifejezetten azért gyűltek össze, hogy nőket molesztáljanak, az egyik áldozat a Spiegel Online magazinnak elmondta: úgy érezte, mintha mustrán lenne, amikor a pályaudvar épületéből kilépve elhaladt a tömeg mellett. Ráadásul azt is érezte, hogy fogdossák, viszont a tömeg miatt nem tudta azonosítani támadóját. Többen rablás, illetve zsebtolvajlás miatt tettek feljelentést, ugyanis a férfiak a méltóságuk mellett a nők értékeit is elvették. Volt olyan áldozat, aki annyira sokkos állapotba került, hogy a szaporodó bejelentések nyomán a helyszínre érkezett rendőröknek is sikoltva nekitámadt, mikor megpróbálták kimenteni a tömegből.

Mivel a legtöbb esetben a szerda reggelig beérkezett mintegy száztizennyolc feljelentés ehhez hasonló, ezért a német rendőrszakszervezet vezetője, Rainer Wendt a Passauer Neue Pressének adott interjúban elmondta: nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a támadókat el tudják fogni.

A térfigyelő kamerák által készített képek sem minden esetben alkalmasak a támadók azonosítására, és ha esetleg sikerülne is bevinni néhány elkövetőt, a tetteket bizonyítani is kell, ami ezekben a bántalmazási ügyekben nagyon nehéz.

Hasonló támadások történtek Hamburgban is, a város népszerű piros lámpás negyede, a Reeperbahn környékén.

A rendőrség itt tíz bejelentés ügyében nyomoz, amelyek szerint az utcán hirtelen „dél-európainak vagy arabnak látszó” férfiak vették körül és kezdték fogdosni a bejelentőket. A tettesek mindemellett ki is rabolták a nőket, elvették a papírjaikat, pénzüket, mobiltelefonjaikat és egyéb értékeiket is.

A rendőrök már most arról beszélnek, hogy egy új jelenség van kialakulóban, ugyanis minden támadás hasonló alakzatban történt. Húsz és negyven év közötti fiatal férfiak öttől húsz fős csoportokba verődnek, kifejezetten azzal a céllal, hogy az iszlámban egyébként is prostituáltnak tekintett európai nőket raboljanak ki, illetve kényszerítsenek szexuális aktusra, de legalábbis megalázzák őket.

Észak-Rajna–Vesztfália szociáldemokrata belügyminisztere a kölni Express újságnak elmondta: nagyon fontos, hogy a rendőrség konzekvensen végezze a nyomozást, és nagyobb köztéri jelenléttel elrettentse a támadást tervezőket a február elejére tervezett, és általában nagy tömegeket vonzó kölni karnevál idején. „Nem fogjuk eltűrni, hogy észak-afrikai férfiak csoportokat szerveznek, hogy védtelen nőket szemtelen szexuális bántalmazással alázzanak meg. Tartozunk ezzel a nőknek, és azoknak az észak-afrikai bevándorlóknak is, akik békésen szeretnének közöttünk élni.”

A közhangulat Németországban ugyanis egyre inkább a bevándorló tömeg ellen fordul. Számos hang figyelmeztet arra, hogy ezek az esetek nem jogosítanak fel senkit arra, hogy minden bevándorlót potenciális tettesként kezeljenek, viszont Julia Klöckner, a Kereszténydemokrata Unió politikusa szerint, aki régóta aktívan száll síkra a nők egyenjogúságáért a német Bundestagban, a kölni események sem jelentik azt, hogy mostantól a nők sehol nem mehetnek ki az utcára Németországban. Ennek ellenére Klöckner szerint sem szabad elbagatellizálni a történteket, és nagyon is szükséges, hogy a nyomozás során nyilvánosságra kerüljön az elkövetők származása és vallási hovatartozása is, amit a média egyelőre homályos utalásokkal igyekszik titokban tartani.

Alice Schwarzer nőjogi aktivista a Focus magazinnak elmondta, hogy a „kölni támadások a helytelen tolerancia következményei”, és hogy „azok a fiatal férfiak, akik szilveszter este másokat terrorizáltak Kölnben, Európa közepén viselnek ellenünk hadat”. Schwarzer szerint azonban nem az új bevándorlás a legnagyobb gond, hanem a többedik generációs, integrálódni nem hajlandó bevándorlók: „a mostani bevándorlók elenyésző kisebbséget képviselnek közöttük, ha egyáltalán voltak ilyenek közöttük. A többségük a tegnap migránsai és az ő fiaik”.

Olvasson tovább: