Kereső toggle

Iowán a világ szeme

Megkezdődik a jelöltek rostája Amerikában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Közeleg az amerikai elnökválasztás első jelöltállító gyűlése. Még ha igaznak fogadjuk is el a megállapítást, miszerint Amerikában sosincs vége a választási kampányoknak, az igazi megmérettetés a jelöltek számára most hétfőn veszi kezdetét. A rengeteg találgatás és esélylatolgatás után február 1-jén Iowában végre sok minden eldőlhet, s a felfokozott várakozással övezett esemény nagy valószínűséggel megrostálja a mezőnyt.

Ha a számokat nézzük, Iowa nem tűnik jelentősnek az elnökválasztás egésze szempontjából. Az Egyesült Államok 319 milliós össznépességéhez képest az állam mindössze 3 millió lakossal rendelkezik, így nincs sok szavazata az elnököt végül megválasztó Elektori Kollégiumban. Hasonlóképpen, az elnökjelölteket kiválasztó küldötteknek a republikánusok és a demokraták soraiból is csupán 1-1 százaléka kerül ki ebből az államból. Ugyanakkor, mivel az elnökválasztási verseny első állomásáról van szó, az itt születő eredmények döntően meghatározzák a továbbiakat, különösen a nyolc nappal későbbi, New Hampshire-i jelölőgyűlés kimenetelét, illetve előzetes képet adhatnak arról, milyen reakciókra számíthatnak az egyes indulók országos szinten. Noha az iowai győzelem nem feltétele a párton belüli jelölésnek, aki az első államokban nem tud jól teljesíteni, búcsút inthet ambícióinak, hiszen rövid úton elveszíti támogatóit – és velük együtt a kampány folytatásához szükséges pénzeket is.
Iowában ugyanazon a napon, de eltérő koreográfia szerint zajlanak a két párt gyűlései. A republikánus szimpatizánsok vita után írásban szavaznak a jelöltekre, míg a demokrata választók csoportokat alkotnak aszerint, hogy kit támogatnak, majd adott idő alatt megpróbálnak átcsábítani embereket a saját táborukba. Ha valamelyik jelölt nem éri el a 15 százalékos küszöböt az egyik körzetben, a szavazók másik jelölt mögött sorakoznak fel. Miután minden körzetben, majd minden megyében rögzítették a szavazatokat, küldötteket választanak a nemzeti konvencióra, vagyis a párt jelöltállító gyűlésére. Egyes államokban, például Floridában és Ohióban minden küldött a győztes jelöltet támogatja, Iowában viszont arányosan elosztják a küldötteket a republikánusok és a demokraták között.
A demokrata párton belül egyedül a „harmadik hely” biztos; Martin O’Malley marylandi kormányzó nagyjából 1 százalékos támogatottságával nem veszélyezteti Hillary Clinton és Bernie Sanders fölényét.
A volt külügyminiszter és a vermonti szenátor között azonban szorossá vált a verseny; akár mindketten győztesnek érezhetik magukat, attól függően, melyik közvélemény-kutatást nézzük. Clinton számára biztató előjel, hogy szombat óta tarsolyában tudhatja a vezető iowai napilap, a Des Moines Register támogatását (lásd keretes írásunkat), Sanders pedig győzelemre számíthat a Vermonttal szomszédos New Hampshire-ben, és elképzelhető, hogy sikerül megerősíteni a pozícióit február második felében Nevadában és Dél-Karolinában.
Hétfőn este a három demokrata politikus még egy utolsó, Des Moines-ben, Iowa fővárosában tartott tévés vitában kísérelt meg minél több szavazót a maga oldalára állítani. Ugyanezen a napon jelent meg egy helyzetértékelő interjú a Politico magazinban Barack Obamával, akinek az igazi követőjeként mind Clinton, mind Sanders igyekszik magát „eladni”. Az elnök ugyan semleges próbált maradni a két nagy esélyes iowai küzdelmét elemezve, de érezhetően egykori külügyminiszterét tartja alkalmasabb jelöltnek. Dicsérte Sanderst, amiért mozgósítani tudta a liberálisokat, hiszen szerinte nyilvánvalóan sok demokrata számára azt a rég vágyott jelöltet testesíti meg, aki nyíltan kiáll a liberális értékekért. Clintonról szólva, mint sokan mások (és maga az érintett is), politikai jártasságát emelte ki: „Akár már ma kormányozhatna, és már most tapasztaltabban kezdene, mint bármelyik, nem alelnöki háttérrel induló elnökaspiráns”.
A republikánusoknál, akik már hónapok óta kampányolnak az iowaiak „kegyeiért”, három igazán esélyes név emelkedik ki a tizenkét személyes mezőnyben. Iowában Donald Trump és Ted Cruz viheti el a győzelmet; a harmadik hely feltételezett várományosa pedig Marco Rubio, a Des Moines Register republikánus támogatottja. A többiek mindeközben abban reménykedhetnek, hogy egy, a vártnál jobb szereplés „továbbjuttatja” őket New Hampshire-be, ahol talán még lehetőség nyílik az élmezőnyhöz való felzárkózásra.
Mialatt a legtöbb republikánus jelölt Iowát járta, Chris Christie és John Kasich már New Hampshire-t vette célba, ebben az államban ugyanis a párt szavazóbázisán belül népszerűbbek a hagyományosabb, társadalmi kérdésekben mérsékeltebb jelöltek. „Azt hiszem, nagyon sokan vannak, akik még nem döntöttek, és azt szeretném, ha végül mind mellettem tennék le a voksukat” – nyilatkozta Kasich Newmarketben, s valószínűleg a többi, hónapok óta feszített kampánytempóban élő jelölttársa szívéből szólt. Már nem kell sokat várni, hogy kiderüljön, kinek sikerült a legtöbb bizonytalankodót megnyernie. Az erővonalakat azonban még akár nagy mértékben is átrajzolhatja Michael Bloomberg volt New York-i polgármester esetleges csatlakozása a választási küzdelemhez.

Favoritok

Az amerikai kampányok során gyakori, hogy egy-egy híresség, politikus, szervezet vagy médium hivatalosan bejelenti valamelyik jelölt támogatását. Ted Cruz például állama (Texas) korábbi kormányzójának, a választási versenyből tavaly kiesett Rick Perrynek a támogatását élvezi. Bár kétséges, hogy az úgynevezett endorsementnek közvetlen hatása lenne a szavazatokra, bizonyos előnyöket mindenesetre biztosíthat; szervezetek esetében ez a kampány anyagi segítését, önkéntesek mozgósítását is jelentheti, ami – különösen szoros verseny esetén – sokat számíthat. Fontos médiaeseményként tartják számon azt is, amikor, hagyományosan az iowai jelölőgyűlések előtt, a helyi napilap, a Des Moines Register bejelenti, melyik két jelöltet támogatja. A hattagú szerkesztőségi bizottság a döntés előtt figyelemmel kíséri a kampányt, a vitákat, a híreket, és hat héten keresztül interjúkat készít a jelöltekkel. A mostani választások „favoritjait” szombaton hozták nyilvánosságra: Hillary Clinton támogatását „tudásával és tapasztaltságával” indokolták, míg Marco Rubio mellett az szólt, hogy benne és az amerikai álom helyreállítását ígérő üzenetében látják egy irányváltás lehetőségét pártja, és az egész nemzet számára. Bár a Des Moines Register támogatásának van presztízsértéke, előrejelzésként eddig ritkán állta meg a helyét a gyakorlat 1988-as elindulása óta: az újság által támogatott kilenc jelölt közül csak három szerezte meg a legtöbb szavazatot Iowában.

Olvasson tovább: