hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lázadás Merkel ellen
A migránskérdés miatt megroppant a kancellár tekintélye

2015. 09. 21.
Érthetetlennek tűnik, hogy Angela Merkel, aki több mint egy évtizede sikerrel építi magáról a konszenzusteremtő, higgadt és erős politikus képét, miért váltott át érzelmi politizálásra a menekültválság ügyében. Nyilatkozatait egyre többen bírálják szövetségesei közül is, miközben a szövetségi tartományok a héten gyakorlatilag fellázadtak Berlinnel szemben. Ma még nem látszik, hogy vissza tud-e jönni Merkel erről a bukással fenyegető útról, miközben politikai hibái már az Európai Uniót is fenyegetik.

Angela Merkel sikerrel távol tartotta magát a nagy indulatokat keltő bevándorlási kérdéstől, mígnem a nyáron egy élő televíziós műsorban akaratán kívül sikerült megríkatnia egy 14 éves palesztin lányt. Reem Sahwil azért fakadt sírva a kancellár asszony válaszán, mert az elmondta neki, hogy nem tudnak minden bevándorlót és menedékkérőt befogadni. Merkelt láthatóan meglepte a reakció, és némileg esetlenül odament a lányhoz, hogy megsimogassa. Ezen a gesztuson aztán számtalan cikk és mém gúnyolódott, miközben a kislányból médiasztár lett.

Más kérdés, hogy a pityergős kislány utóbb a Die Weltnek adott interjúban radikális palesztin aktivistaként mutatkozott be, és válaszaival alaposan meglepte a veterán német riportert is. „Remélem, egyszer eljön az idő, amikor nem lesz többé Izrael, csak Palesztina” – mondta Sahwil, akit hiába igyekezett a riporter emlékeztetni arra, hogy Németországban a múlt miatt „nincs helye a zsidógyűlöletnek”. „Igen, itt szólásszabadság van. Ezért itt kimondhatom ezt is. Az otthonom Palesztina, és azt a földet nem is szabad Izraelnek nevezni, csak Palesztinának” – válaszolta erre a palesztin lány.

A német sajtó ezt követően ejtette a témát, de Merkel azóta is mintha kompenzálni akarna: bevándorlókkal fényképezkedik, kijelenti, hogy „nincs felső határa” a Németország által befogadható szíriai menekültek számának, és érzelmes kijelentéseket tesz, mondván, ha bocsánatot kell kérnie a bevándorlókkal kapcsolatos barátságos magatartása miatt, „akkor ez nem az én országom”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!