Kereső toggle

Alkalmazkodás helyett törvényük, a saria felsőbbrendűségét hirdetik

Lassú ostrom

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Változóban van a multikulturalizmus ideológiájának megítélése Európában. A hagyományosan bevándorláspárti országokban is egyre többen emelik fel a hangjukat a „parallel társadalmak” létjogosultságával szemben. A bevándorlók bizonyos csoportjai – és ez különösen a muszlim bevándorlókra igaz – elutasítják az asszimilációt, a befogadó ország kultúráját és értékrendjét. Az alkalmazkodás helyett nyíltan hirdetik saját kultúrájuk, vallásuk és törvényeik (saria) felsőbbrendűségét az őslakosokkal szemben. Egyfajta „fordított integráció” zajlik, amelynek során a bennszülöttek igyekeznek alkalmazkodni a bevándorlókhoz, és nem fordítva.

Az Egyesült Királyságban a korábbi felmérések során a válaszadók túlnyomó többsége támogatta a multikulturalizmust. Az Iszlám Állam felemelkedése óta azonban egyre többet hallani olyan brit muszlim terroristákról, akik a háborús övezetek és Anglia között ingáznak. A BBC egy nemrégiben készített felmérésében a válaszadók 95 százaléka szerint a multikulturalizmus nem működik Nagy Britanniában. Egy másik közvéleménykutatás szerint a britek 60 százaléka szerint a bevándorlás rosszat tesz Angliának, 80 százalék szerint szigorúbb bevándorláspolitikára lenne szükség.

Egyre többen vélik úgy, hogy a multikulturalizmus az egyik fő okozója az etnikumok szegregációjának az angol társadalomban. Elkezdődött a „fehérek elvándorlása” a nagyvárosokból. 2001 és 2011 között 620 ezer fehér brit lakos hagyta ott Londont, aminek következtében a főváros etnikai összetétele a nem brit többségre billent át – jelentette a Daily Mail.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint az etnikai kisebbséghez tartozók 45 százaléka olyan térségben él, ahol a fehér angolok nem teszik ki a lakosság 50 százalékát. Ez már odáig vezetett, hogy egyes muszlimtöbbségű térségeket a muszlimok önhatalmúlag „iszlám zónáknak” kiáltották ki. 2008-ban egy muszlim hitű rendőr megakadályozta, hogy két keresztény aktivista bibliai idézeteket tartalmazó kiadványokat osztogasson Birminghamben. „Itt nem népszerűsíthetik a Bibliát, ez egy muszlimok lakta városrész” – mondta.

David Cameron brit miniszterelnök szerint a multikulturalizmus a szélsőséges ideológiák táptalaja Angliában, amely közvetlenül járul hozzá az iszlamista terrorizmus növekedéséhez. Ennél is élesebben fogalmaz Leo McKinstry brit újságíró: „Angliát egy öngyilkos szekta irányítja, amelynek célja a nemzeti jellegünk utolsó nyomainak az eltüntetése. (…) A (baloldali politikusok) megszállott ragaszkodása a multikulturalizmushoz egy újabb sötét középkorba vezet bennünket. (…) A valódi integráció lehetetlen, amikor bizonyos etnikai csoportokat arra bátorítunk, hogy őrizzék meg a szülőföldjükről hozott szokásaikat, gyakorlataikat és nyelvüket.”

Németország

A németek az 1960-as években nyitották szélesre a kapukat a török bevándorlók előtt, megteremtve ezzel a „Wilkommenkultur” bevándorláspárti hagyományát. A német várakozásokkal ellentétben azonban a török „vendégmunkások” nem ideiglenes tartózkodásra jöttek Németországba, hanem letelepedtek, és az évek múlásával egyre többen lettek. Nemrégiben nyilvánosságra került egy 1982-es, szigorúan bizalmas dokumentum, amelyben Helmut Kohl megosztotta egy tervét Margaret Thatcher akkori angol miniszterelnökkel. A terv szerint a német kancellár a török bevándorlók felét négy éven belül szerette volna visszaküldeni Törökországba. Napjainkban már 3,5 millióra tehető a Németországban élő törökök száma, és a következő években ebben exponenciális növekedés várható.

ORBÁN ÉS A „MULTIKULTI”

„A multikulturális Európából nincs visszaút se a keresztény Európához, se a nemzeti kultúrák világához. (…) Ma egy modernkori népvándorlás zajlik, amellyel Európa civilizá ciós arculata alakulhat át, márpedig ha ez bekövetkezik, az visszacsinálhatatlan.” Orbán Viktor

„Ez a multikulturális megközelítés, hogy csak így boldogan éldegélünk egymás mellett, megbukott. Totálisan megbukott” – mondta Angela Merkel 2010-ben. Kijelentését akkor tette, amikor a német társadalomban éppen nagy vihart kavart Thilo Sarrazinnak, a német jegybank egykori vezetőségi tagjának bestseller könyve, a Németország felszámolja önmagát (Deutschland schafft sich ab).

Egyes felmérések szerint Németországban az őslakosok több mint 30 százaléka szerint az országukat egyszerűen „lerohanták a külföldiek”. A németek ugyanilyen arányban vélik azt, hogy a bevándorlóknak jelentős része a szociális juttatások miatt érkezett az országukba. A 2014-ben alakult PEGIDA (Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen) mozgalom jelenleg több mint százötvenezres támogatói bázissal rendelkezik csak a Facebook platformján.

Hollandia

A jelentések szerint Hollandiában is egyre nő a feszültség a bevándorlókkal és azon belül különösen az iszlám migránsokkal szemben. Idén márciusban került megrendezésre egy kerekasztal-beszélgetés tanárok és más szakemberek részvételével a holland parlamentben. A tanárok arról számoltak be, hogy számos iskolában már nem lehet tanítani a holokausztról a muszlim diákok ellenállása miatt.

„A Nyugat kultúrája, a jogállamiság és az emberi jogok védelme felsőbbrendű értékek, mint a nem nyugati kultúrák és az azok által képviselt értékek” – szögezte le Paul Cliteur holland filozófus az Emberi jogok filozófiája (De filozofie van mensenrechten) című könyvében. Cliteur szerint a multikulturalizmus a kulturális relativizmusnak egy elfogadhatatlan ideológiája. Paul Sheffer professzor A multikulturalizmus tragédiája című esszéjében szintén erősen bírálja mind a bevándorlást, mind a multikulturalizmust. Sheffer szerint minden társadalomban létezik egy „asszimilációs plafon”, amelyet Hollandia túllépett.

„Meg akarjuk tisztítani Hollandiát az iszlámtól” – jelentette ki Machiel de Graaf, a bevándorlás-ellenes és iszlám-kritikus Szabadság Párt (PVV) egyik képviselője a napokban a holland parlamentben. Beszédében Graaf azt is követelte, hogy az ország minden mecsetét számolják fel. Az országban élő muszlimok veszélyt jelentenek a holland identitásra és kultúrára, mivel nem hajlandóak asszimilálódni, és jóval nagyobb a gyermekvállalási hajlandóság a köreikben – mutatott rá a holland képviselő.

További európai példák

Franciaországban a 2014-es európai parlamenti választásokon a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front minden más pártot megelőzve hatalmas győzelmet aratott. Le Pen az utcákon imádkozó muszlimokat a nácikhoz hasonló „megszálló hatalomnak” nevezte. Pártja a bevándorlás teljes leállítása, a francia határok lezárása és a muszlim mecsetek bezárása mellett foglalt állást. Nicholas Sarkozy korábbi elnök így figyelmeztette a bevándorlókat: „Ha Franciaországba jössz, el kell fogadnod azt, hogy beolvadsz egy közösségbe, a nemzet közösségébe. Ha ezt nem tartod elfogadhatónak, akkor nem szívesen látunk Franciaországban.”

Jose Maria Aznar korábbi spanyol miniszterelnök szintén a „multikulti” bukásáról számolt be országában, ahol nemrégiben megerősítették a kerítést, amely a Marokkóból érkező bevándorlókat hivatott feltartóztatni. Korábban ugyanis a kerítésen átugrálva sokan bejutottak Spanyolországba: 2014-ben 19 ezren próbálkoztak ezzel a módszerrel, közülük közel 7500-an sikeresen.

Dániában július 1-jén jelentették be, hogy jelentősen csökkentik az országba érkező bevándorlók segélyezését. Nemrégiben derült ki ugyanis, hogy a 2000-es évek elején érkezett migránsok háromnegyede tíz év elteltével is munkanélküli státuszban maradt. Az elmúlt időszakban pedig több mint száz dán állampolgár csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló iszlamistákhoz.

Ausztriában június óta jelentősen lelassították a bevándorlási kérelmek elbírálását, hogy megszűnjön a „bevándorlási expressz”. Az országban 2015 első öt hónapjában 180 százalékkal nőtt a menekültkérelmek száma, így év végére elérte volna a 70 ezret.

Az erős nemzeti identitással rendelkező olaszok nem nevezhetőek multikulturális nemzetnek. Az elmúlt évben jelentősen megnőtt a bevándorlók száma – 170 ezer ember igényelt menedékjogot Olaszországban. A helyiek számos városban tüntetésekkel tiltakoztak a kormány – szerintük – engedékeny menekültpolitikája miatt. Egy 2015-ös Eurobarometer felmérés szerint a lakosság 75 százaléka nem támogatja az Európai Unión kívülről érkező bevándorlást. Ezzel egyidejűleg a bevándorlás-ellenes Északi Liga párt támogatottsága jelentősen megnövekedett.

Olvasson tovább: