hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa is retteg az ebolától

2014. 08. 15.
Immár hetedik hónapja tombol az ebola Nyugat-Afrikában, az áldozatok száma az ezret közelíti. A legsúlyosabban fertőzött afrikai országokban a helyiek orvosokat vernek a járványtól való féltükben, miközben a világ többi része is kezd bepánikolni. A British Airways már leállította a térségbe induló járatait, Amerika pedig egy eddig csak majmokon tesztelt gyógyszer bevezetésével próbál szembeszállni a kórral. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága lapzártánkkor kezdte meg kétnapos ülését, hogy megvitassa a fekete kontinensen kitört járvány miatt szükséges intézkedéseket.

A február óta tartó járvány során több mint ezerhatszázan fertőződtek meg a vírussal négy nyugat-afrikai országban, Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában. Az ebola eddig közel kilencszáz halálos áldozatot követelt. Sierra Leonéban és Libériában mostanra a hadsereget is bevonták annak biztosítására, hogy a járvány által leginkább sújtott területekre csak egészségügyi személyzet juthasson be, illetve kizárólag ők járhassanak ki onnét. Az elszigetelt falvak karanténjait, és az azokhoz vezető utakat katonák százai felügyelik, mivel az egyes körzetek lakói több ízben támadtak meg orvosokat és ápolókat attól való féltükben, hogy az egészségügyi dolgozók „ragasztják” rájuk a nyavalyát.
Az afrikai kontinensen a járvány megfékezése azért is tűnik egyre nehezebbnek, mert az ebola elleni harc élvonalában küzdő libériai és Sierra Leone-i orvosok mind a gyilkos kór áldozataivá váltak az elmúlt hónap során. Libéria fővárosában, Monroviában egyik klinika a másik után zárja be kapuit, mert az orvosok túlságosan félnek a betegekkel való kontaktustól. A helyzetet nehezíti, hogy a lakosság még mindig nem eléggé tájékozott az ügyben: sokan nem veszik tudomásul például, hogy az elhunyt személy a halála után is fertőz, vagy egyáltalán arról sincs fogalmuk, hogy a vírus milyen módokon terjed. Pedig a megelőzés egyik alapfeltétele nem más, mint a szappan és a meleg víz, hiszen az ebola nem a levegőben, hanem a fertőzött személy testnedveivel való érintkezés révén terjed. A legveszélyeztetettebb régiók kórházaiban még a gumikesztyű vagy maszk használata sem mindenütt természetes, a civil lakosság körében pedig jóval komolyabb higiéniai hiányosságok vannak.
Eközben az amerikai kormány megelőző intézkedéseket léptetett életbe annak megakadályozására, hogy az ebola-járvány elérje az Egyesült Államok területét. Az országba tartó utasoknak a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is szigorú orvosi szűrővizsgálatokon kell átesniük. Egyre több közszereplő sürgeti, hogy teljesen állítsák le a légi járatokat az összes ebola sújtotta országból, miután kedden megérkezett az Egyesült Államokba a második, ebolával fertőzött személy, egy amerikai segélyszervezet dolgozója is. Az 59 éves Nancy Writebol misszionárius Libériában, az ottani betegek kezelése közben lett ebolás. Kollégáját, a 33 éves Kent Brantly orvost már szombat óta kezelik az atlantai egyetem kórházában. A napokban mindkettejük állapota javult, miután egy eddig csak majmokon tesztelt, ZMapp elnevezésű gyógyszerrel kezdték el kezelni őket. Nemzetközi orvosszakértők ugyanakkor kételkednek abban, hogy a néhány hónapja kifejlesztett, immunrendszert erősítő szérum lenne felelős a misszionáriusok jobbulásáért. Szerintük valószínűbb, hogy a fiatal orvos ZMapp nélkül is túlélte volna a kórt, hiszen az ebolás megbetegedéseknek csak egy része, mintegy 50-60 százaléka végződik halállal.
Nő a pánikhangulat Nagy-Britanniában is, amióta egy Nyugat-Afrikából hazatért brit állampolgár ebola-gyanús tünetekkel került megfigyelés alá. A dél-walesi lakost otthonában tartják karanténban, orvosaival naponta konzultál. A vírus terjedése miatt a British Airways brit légitársaság kedden bejelentette, hogy augusztus végéig törli libériai és Sierra Leone-i járatait. Spanyolország a napokban jelentette be, hogy otthon kezeli az Ebola-vírussal Libériában megfertőződött állampolgárát. A 75 éves misszionáriust, Miguel Pajarest katonai repülőgépen szállítják hazájába, ahol állítólag egy madridi kórház „felkészülten várja az ilyen jellegű betegségben szenvedőket”.

Kórisme

Az ebolát, vagy más néven vérzéses lázat, vírus okozza. Az Ebola-vírustörzs öt faja közül három okoz emberben különböző súlyosságú megbetegedést. Akár három hétig is lappanghat, vagyis a fertőzött személy már továbbfertőz, anélkül, hogy tudatában lenne, hiszen nincsenek tünetei. A vírus testnedvekkel terjed. A tünetek eleinte influenzára hasonlítanak: láz, gyengeség, izomfájdalmak jelentkeznek, majd hányás, hasmenés kezdődik, később pedig kiszáradás, máj- és veseelégtelenség, vérzés fenyegeti a beteget. Néhány betegben az úgynevezett „citokin-vihar” nevű jelenség megy végbe, mely az immunrendszer fokozott és szabályozatlan reakciója, ami további szövetkárosodást okoz. A halál általában több szervi elégtelenség miatt következik be. Az ebolára jelenleg nincs gyógymód vagy ellenszérum, csupán a folyadék- és sópótlás, lázcsillapítás jön szóba, mint tüneti terápia. Minél korábban kap a beteg kezelést, annál nagyobb az esélye a túlélésre. A beteg a halála után is fertőző. (ITG)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!