hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán mosolyog és rakétákat küld
Kommandós diplomácia

2014. 03. 06.
„Miközben Irán mosolyogva és kedves szavakkal tárgyal a világhatalmakkal, rakétákat küld terrorszervezeteknek, hogy ártatlan polgárokat gyilkoljanak azokkal. Ez a valódi Irán” - közölte Benjamin Netanjahu néhány órával azt követően, hogy az izraeli haditengerészet egy látványos akció keretében elfogott egy iráni rakétákat szállító kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren. A küldemény a Gázai övezetbe tartott, és olyan fegyverekből állt, amelyekkel a Hamasz vagy más palesztin terrorszervezet Izrael nagy részét célba tudta volna venni.

Az izraeli miniszterelnök az akció idején az Egyesült Államokban, Kaliforniában tartózkodott, onnan kísérte figyelemmel a nyílt tengeren zajló eseményeket. A kommandósok sikere sem feledtette azonban, hogy Izraelnek Obama elnök és más nyugati vezetők részéről egyre nagyobb nyomással kell számolnia, amint közeledik a palesztinokkal való megegyezésre kijelölt április végi határidő.

Az izraeli hadvezetés nem bízta a véletlenre az iráni rakétaszállítmány elfogását. Az akciót személyesen Benny Gantz izraeli vezérkari főnök felügyelte, miközben a haditengerészet vezetője, Ram Rotenberg ellentengernagy a helyszínről irányította a műveletet. A haditengerészeti kommandós egység 1500 kilométerre az izraeli partoktól csapott le a panamai zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajóra, amely a hivatalos papírok szerint építőanyagot szállított. A betonelemek között azonban gondosan elrejtve több tucat korszerű rakéta rejtőzött. Az M 302 jelzésű fegyverek hatótávolsága 100–200 kilométer, így ezekkel a Gázai övezetből Izrael területének nagy részét el lehet érni. Ugyanilyen rakétákat vetett be a Hezbollah 2006-ban a libanoni háború során az észak-izraeli települések, köztük Haifa ellen. 

A most elfogott szállítmány Szíriából indult útnak. Irán egy hosszú és bonyolult akciót dolgozott ki, hogy megtévessze az izraeli hírszerzést. A fegyvereket Szíriából először egy iráni repülőtérre vitték. Innen teherautókon egy közeli kikötőbe, majd onnan hajón Irakba szállították a cementeszsákokba rejtett rakétákat. Irakból több ezer kilométeres tengeri úton Port Szudánba szállították volna a rakományt, a szudáni–eritreai határ közelébe. Ha nem lép közbe az izraeli haditengerészet, akkor a rakétákat innen Egyiptomba vitték volna, majd a Sínai-félszigetről csempészalagutakon át juttatták volna el Gázába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!