hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elszigetelődő Uganda

2014. 03. 14.
Egzisztenciájukat, sőt életüket féltik Ugandában a homoszexuálisok, mióta múlt héten életbe lépett az országban a homoszexualitást büntető törvény. A Nyugat nácizmust és apartheidet emleget, a Világbank kilencvenmillió dollárnyi segélyt von meg a világ egyik legszegényebb országától az intézkedés miatt.

Uganda új, homoszexuálisok ellen irányuló törvénye értelmében a „sorozatos bűnelkövetők” akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak. Bűnrészességért és -pártolásért, vagy a gyaníthatóan homoszexuális egyének feljelentésének elmulasztásáért tizennégy év szabható ki. A „természet rendjével ellentétes” homoszexualitás már korábban is illegális volt az afrikai országban, a mostani rendelkezéseket négy éve tárgyalja az ugandai parlament. Az eredeti törvényjavaslat alapján még halálbüntetés járt volna a visszaeső bűnösöknek, ezt végül életfogytiglanra módosították. A huszonnyolc éve regnáló ugandai elnök, Joveri Muszeveni a szabályozással kapcsolatban kiemelte, hogy a tudomány szerint nem bizonyított a homoszexuális magatartásforma genetikai eredete, ezért büntethető. Az egykori marxistából lett mélyen keresztény Muszeveni egyébként korábban fogadott már el pornográfiát és miniszoknya-viselést tiltó törvényt is.
John Kerry amerikai külügyminiszter a nácizmushoz és az apartheidhez hasonlította az intézkedéseket, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok és Uganda kapcsolatát „felül fogják vizsgálni”. Dánia, Hollandia és Norvégia azonnal befagyasztott mindenfajta Ugandába irányuló segélyt (összesen körülbelül huszonnyolcmillió dollárt), a Világbank pedig mégsem utal kilencvenmillió dolláros kölcsönt Muszeveni kormányának. Az eredetileg az ugandai egészségügy fejlesztéseire előirányozott kölcsönt addig nem folyósítják, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy azokat a projekteket, amelyekre a pénzt szánták, nem érinti az új szabályozás. Nagy-Britannia még nem nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy mi lesz az erre az évre Ugandának beígért száznyolcvanmillió dolláros segéllyel, bár David Cameron miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy a brit segélyeket a célország melegekhez való hozzáállásának függvényében fogják folyósítani.
Habár a világ huszadik legszegényebb országának nagy szüksége lenne a pénzre, Simon Lokodo ugandai erkölcsügyi miniszter országa nevében kikérte magának, hogy a nyugati országok anyagi zsarolással próbáljanak beavatkozni Uganda belpolitikájába, ilyen módon akarva kikényszeríteni egy demokratikusan meghozott törvény visszavonását. „Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni! Meg akarjuk tisztítani ezt az országot a homoszexuálisoktól, és ha ez azt jelenti, hogy Obama, Hága és a többiek nem adnak több segélyt, akkor ne adjanak. A homoszexualitás nem fészkelheti be magát a kultúránkba. Azért hoztuk meg ezt a döntést, mert ez egy demokrácia, az ugandai nép is így akarja” – mondta a valaha keresztény pásztorként tevékenykedő erkölcsügyi miniszter. Felmérések szerint az új melegellenes törvényt az ugandai társadalom kilencvenhét százaléka támogatja. „Elfogadhatatlan, hogy egyes emberek kiskorúakat, gyerekeket vesznek rá ajándékokkal és pénz ígéretével a homoszexualitásra. Ezeket az alakokat fogjuk letartóztatni” – tette hozzá Lokodo.
A tény, hogy a Nyugat a melegjogok miatt ilyen vehemenciával esett neki a Muszeveni-kormánynak, heves reakciókat és mély felháborodást váltott ki Ugandában. „A kisujjukat sem mozdították azok alatt az évtizedek alatt, amikor a társadalom szinte minden szegmensét érintő emberi jogokat két lábbal taposták Ugandában, erre most meg egy maroknyi ember jogai miatt ekkora hévvel rontanak nekünk. Ez rendkívül irritáló, mi több, sértő. Az lesz a vége, hogy a kérdéskörben eredetileg tárgyalásra hajló értelmiségi középosztály is egyöntetűen Muszeveni mellé fog állni ebben a kérdésben” – nyilatkozta Timothy Kalyegira, népszerű ugandai szociális elemző.
A rendelkezések hatálybalépése óta megszaporodtak az országban a melegeket érő atrocitások. Újságok címoldalain meleglistákat tesznek közzé, sokan elveszítették az állásukat, másokat kitagadtak a családjukból vagy hontalanokká váltak. Emberi jogi szervezetek óvatos becslése szerint a homoszexuálisok száma legalább félmillióra tehető a harmincegymilliós népességű Ugandában. Habár számos afrikai társadalomban nyugati világból importált devianciaként tekintenek az egynemű párkapcsolatokra, valójában a homoszexualitás már jóval az európai gyarmatosítás előtt jelen volt a régióban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!