Kereső toggle

Muzulmán bosszú

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Christopher Stevens líbiai nagykövet is az áldozatok között volt a bengázi amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett brutális támadásban. Az elmúlt két évtizedben Stevens az első amerikai diplomata, aki külföldön vesztette életét. Az Egyesült Államok kommandós egységet rendelt Bengáziba a konzulátus életben maradt alkalmazottainak kimentésére.

Egyiptomban és Líbiában szinte egy időben feldühödött tömegek rohamozták meg az amerikai diplomáciai képviseleteket. Kairóban több ezer ember vette körül a Tahrír tér közelében fekvő nagykövetséget. Az egyiptomi rendőrség nem avatkozott közbe, amikor a tüntetők közül többen felmásztak az épület kőfalára, ahonnan letépték az amerikai zászlót, amelynek helyére a radikális iszlamisták fekete zászlóját tűzték. A kairói támadás során senki nem sérült meg, de a nagykövetséget zárva tartják.

Sokkal súlyosabb incidens történt a líbiai Bengáziban. Szemtanúk szerint fegyveres terroristák érkeztek autókkal a konzulátus közelébe, ahol már zajlott egy Amerika-ellenes tüntetés. Az épületet védő líbiai kormányerők az első kézigránátok felrobbanása után elmenekültek, így a diplomaták védtelenül maradtak. A fegyveresek a hozzájuk csapódó civil tüntetőkkel hajtóvadászatot rendeztek, amerikaiakat keresve. Voltak, akiket ki tudtak menekíteni egy biztonságos óvóhelyre. A nagykövetet és három másik követségi alkalmazottat szállító autó azonban nem érte el a célját. Lapzártánkkor érkezett első hírek szerint három amerikait lelőttek, Christopher Stevens nagykövet (képünkön) pedig füstmérgezés miatt „megfulladt”. Az interneten olyan felvételek jelentek meg, amelyeken az eszméletlen diplomatát a líbiai támadók magukkal hurcolják, így felmerül a lincselés lehetősége. A nagykövetséget kifosztották és felgyújtották.

Az amerikaiakat felkészületlenül érte a támadás, és a konzulátust sem védték katonák vagy tengerészgyalogosok. (A líbiai felkelés idején a washingtoni vezetés hangsúlyozta, hogy egyetlen katonát sem küldött az országba.) Bengázi a Kadhafi-ellenes lázadók központja volt, és a külföldiek biztonságosabbnak tekintették, mint a fővárost, Tripolit.

Az egyiptomi és líbiai támadásokra egy amatőr film adott ürügyet, amelynek 13 perces részletét az internetre is feltöltötték. A kétórás alkotást az Egyesült Államokban élő üzletember, Sam Bacile finanszírozta. A producerről ellentmondásos információk jelentek meg.

A Wall Street Journal szerint Bacile izraeli állampolgár, a film egyik tanácsadója azonban a The Atlanticnak azt nyilatkozta, hogy az 54 éves üzletember nem izraeli, és nem is ez a valódi neve. Egyes feltételezések szerint a filmet egyiptomi kopt keresztények is támogatták, akik az elmúlt években iszlám szélsőségesek célpontjai voltak Egyiptomban. Az élesen iszlámellenes, ám alacsony színvonalú film Mohamed prófétát csalónak ábrázolja, aki homoszexuális és a pedofíliát is támogatja. A provokatív alkotást világszerte elítélték. Afganisztánban Karzai elnök utasítására a támadások nyomán letiltották a YouTube szolgáltatását is.

Olvasson tovább: