Kereső toggle

A határ a csillagos ég - Kína űrhatalomra tör

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Közeledik a nap, amikor Kína a Holdon is megveti a lábát. Az ázsiai ország Őrprogramja rohamléptekkel halad: a napokban várható a Sencsou 9 elnevezésŐ Őrhajó kilövése. A jármŐ háromfs személyzetének egyik tagja valószínŐleg n lesz.

A hétvégén a Sencsou 9-et már átszállították sivatagi kilövőállomására, ahol indulás előtt a szakemberek még különféle teszteket végeznek el rajta. Ha a hónap közepére tervezett küldetés sikerrel jár, akkor az Egyesült Államok és Oroszország után Kína lesz a harmadik nemzet, amelynek saját űrhajója saját legénységgel végzi el feladatát az űrben.
A tervek szerint az űrhajósok útjuk során tudományos kísérleteket fognak végrehajtani, majd landolnak a Tienkung 1 (Mennyei Palota) nevet viselő kísérleti űrállomáson. A három asztronautából csak kettő fogja elhagyni a fedélzetet, hogy egyikük készenlétben álljon egy esetleges vészhelyzetre is. A Mennyei Palota tavaly óta „üzemel”: egy távvezérlésű, utasok nélküli űrhajó novemberben már sikeresen leszállt rajta.
A kiszivárgott hírek szerint a Sencsou 9-nek női utasa is lesz, ami azért különleges, mert a történelem során eddig mindössze hét nemzet küldött női asztronautát az űrbe, ezek közül is csak két ország (az Egyesült Államok és a Szovjetunió) képviselői utaztak saját nemzetük űrhajójával. 
A két lehetséges női jelölt, Liu Jang és Vang Japing, máris rendkívüli népszerűségnek örvend az országban. Mindketten harmincnégy évesek, férjezettek, gyermekük van, és a kínai légierő hivatásos pilótái.  Miután egy internetes oldal közzétette fényképeiket, néhány órán belül megjegyzések tízezrei árasztották el a honlapot. A hozzászólók többsége máris nemzeti hősöket lát bennük. Sokak szerint a tény, hogy női résztvevője is lesz a közelgő űrutazásnak, azt bizonyítja, hogy megváltozott a nők szerepe a kínai társadalomban.
Mivel a Mennyei Palota csak átmenetileg és kísérleti jelleggel kering a Föld körül, Kína 2020-ig szeretne egy, a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló saját állomást létrehozni a világűrben. Elsődleges céljai közt szerepel az is, hogy a közeljövőben embert küldjön a Holdra. Amerikai szakértők szerint Kína törekvései egyértelműen arra irányulnak, hogy saját technológiával rendelkező, független űrhatalommá váljon. Peking egyébként a napokban írt alá egyezséget Pakisztánnal egy 2020-ig szóló együttműködésről az űrkutatásban.

Óvatosság

Stephen Smith ausztrál védelmi miniszter nem szeretne a hírhedt kínai kémkedés áldozatává válni, ezért hivatalos pekingi látogatásának idejére Hongkongban „felejtette” laptopját és mobiltelefonját. Elemzk szerint az eset azért is kínos, mert Smith pontosan a hŐvös kínai–ausztrál kapcsolat javítását célzó tárgyalásokra érkezett Kínába. A miniszter azonban nem lát tettében semmi kivetnivalót. Mint mondta, „köztudott, hogy a modern világban az embert mindenfelé fenyegeti a kibertámadás veszélye, úgyhogy egy kormányképvisel részérl teljesen indokolt megtenni a szükséges óvintézkedéseket”. Kínát idrl idre azzal vádolják, hogy széleskörŐ lehallgatásokat és kiberkémkedést folytat külföldi célpontok ellen. Az egyik ominózus esetben állítólag kínai hackerek feltörték az ausztrál miniszterelnök számítógépét.

Olvasson tovább: