Kereső toggle

Johnny English élőben

A miniszter barátja puccsot szervezett Iránban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lemondott a brit védelmi miniszter, mert napvilágra került, hogy egy barátja informális kabinetfőnökként tevékenykedett mellette hivatalos megbízás nélkül. Adam Werrity (a képen jobbra), aki a most lemondott Liam Fox legjobb barátja és vőfélye is volt, többek között az iráni elnök ellen szervezett puccsot, és még az izraeli titkosszolgálattal is elhitette, hogy ő a miniszter kulcsembere.

Adam Werrity, a brit védelmi miniszter jó barátja a kormány hivatalos politikájától eltérő kalandoktól sem riadt vissza, többek között egy Mahmúd Ahmadinezsád elleni puccstól. Az Independent on Sunday című újság beszámolója szerint Werrity többször járt Iránban, illetve Angliában és az Egyesült Államokban élő ellenzéki irániakkal tartott fenn kapcsolatot.

Werrity, aki alapfokon beszéli a fárszi nyelvet, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összekötő lesz a különböző ellenzéki csoportok között. Egy alkalommal a brit titkosszolgálatnak, az MI6-nek is beszámolt utazásain szerzett tapasztalatairól, de nem világos, hogy milyen minőségben. Az Independent számára nyilatkozó parlamenti forrás szánalmas próbálkozásként minősítette Werrity akcióit: „Tényleg azt gondolta, hogy Irán nukleáris programjára az a megfelelő válasz, hogy felbujtja az ellenzéket? Felelősséggel tartozunk azokért az emberekért, így minden ilyen akcióhoz a kormány jóváhagyása szükséges, ezzel pedig nem rendelkezett."

Ha a parlament stábja nem is, sokan mások Irán-szakértőnek gondolták Adam Werrityt, többek között még az izraeli hírszerzés is, amely Liam Fox kabinetfőnökének tekintette őt. Ráadásul jó kapcsolatokat ápolt izraeli politikusokkal, és egy herzliai biztonsági konferencián, melynek tárgya az Irán elleni szankció volt, vacsorát szervezett Fox számára, amelyen jelen volt Nagy-Britannia izraeli nagykövete, Matthew Gould is. Werrity szintén jelen volt Foxnak a Moszad vezetőjével való találkozóján is.

Liam Fox és Adam Werrity barátsága még a kilencvenes évekre nyúlik vissza, amikor a védelmi miniszter csillaga elkezdett emelkedni a konzervatív pártban, Werrity pedig még csak egyetemi hallgató volt. A két férfi az Edinburghi Egyetemen találkozott egy politikai rendezvényen, és rögtön megtalálták a közös hangot. Ez nem volt nehéz; Fox édesapja tanár volt, Werrityé professzor, mindketten Skóciában nőttek fel, rajongtak a rugbyért és szinte vallásos tisztelettel tekintettek Margaret Theacherre.

A politikussal való barátsága számos ajtót megnyitott Adam Werrity számára, aki az egyetem elvégzése után Londonba költözött, és ingyen lakhatott Fox lakásában Southwarkban. Fox, aki akkoriban az árnyék-egészségügyiminiszter szerepét töltötte be a konzervatív pártban, UK Health néven egy egészségügyi eszközöket forgalmazó céget alapított, amelynek vezetésével Werrityt bízta meg. A cég végül nem lett sikeres, de a két férfi barátságára ez nem vetett árnyékot: Adam Werrity volt ugyanis a vőfély Liam Fox esküvőjén.

Fox csillaga a párton belül közben tovább emelkedett annak ellenére, hogy a bulvársajtó, sőt a BBC is több átmulatott éjszakáról és ivászatról számolt be. Fox a toryk árnyék-külügyminisztere lett, ezt a váltást követte Werrity is, aki az egészségügyről a külpolitikára nyergelt át. Werrity az Atlantic Bridge nevű non-profit szervezet ügyvezetője lett, amely a brit-amerikai kapcsolatokat volt hivatott erősíteni. A szervezet kuratóriumában részt vett William Hague jelenlegi külügyminiszter, valamint George Osborne pénzügyminiszter is.

Az Atlantic Bridge amerikai szárnyának vezetője szerint Adam Werrity tevékenysége számára mindig is egy nagy titok volt: „Nagyon kedvelem Adamet, kedves fiú, de nem hiszem, hogy eléggé megfontolt, sokszor nagyon nagy hibákat követett el."

A toryk hatalomra kerülésével Liam Foxnak végül a védelmi tárca jutott, Werrity pedig egyfajta különleges tanácsadói szerepet töltött be mellette, hivatalos kinevezés nélkül. Adam Werrityt ez a tény azonban nem zavarta abban, hogy névjegykártyákat készítsen magának, amelyeken olyan titulusok voltak, amelyekkel valójában sohasem bírt, mindeközben pedig egy újabb titokzatos tevékenységű cég, a Pargav vezetője lett. Werrity közben élvezte az édes életet, és - mint a számlákból kiderült, ötcsillagos életet élt a Pargav számára adományozott pénzekből.

Védelmi miniszterré való kinevezése után Adam Werrity elmaradhatatlan útitársa volt Liam Foxnak, az elmúlt másfél évben összesen 18 alkalommal kísérte el külföldi utakra, többek között Dubaiba, Srí Lankára, Izraelbe, valamint Hong Kongba. A sok utazás okozta végül a Fox-Werrity duó vesztét; a dubai út után jutott el a sajtóhoz, hogy Werrity a védelmi miniszter jobbkezének adja ki magát. Ezt követően kezdtek szisztematikus vizsgálatba, ami meglepő eredményekkel szolgált.

Az újságok oknyomozása semmilyen bizonyítékot nem szolgáltatott arra, hogy a védelmi miniszter bármilyen anyagi hasznot húzott volna Werrity tevékenységéből, az viszont világossá vált, hogy számos olyan etikai határvonalat átlépett, amelyet kormánytagként nem tehetett volna meg. Az újságok nyomozása kiderítette például, hogy azon alkalommal, amikor ismeretlenek betörtek Fox lakásába, a lakás nem volt üres, mint ahogy ezt a védelmi miniszter korábban sejtette, hanem egy volt katona tartózkodott benne, akinek a számára Fox szerzett állást a minisztériumnál.

A hét elején Sir Gus O'Donnell, a miniszterelnöki hivatalt vezető - a pártoktól független - miniszter jelentést adott át David Cameronnak a Fox-ügyről. A jelentésből kiderült, hogy a védelmi minisztert többször figyelmeztették, hogy saját és országa biztonságának is árt, hogy Werrityről külföldön azt hiszik, hogy a kormány megbízásában áll.

 

Olvasson tovább: