hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iszlamista fordulat Észak-Afrikában
Menetel a Testvériség

2011. 10. 27.
Az arab felkelések által érintett országok közül elsőként Tunéziában rendeztek választást. A győztes az en-Nahda elnevezésű iszlamista párt lehet, amely „mérsékelt" saria-államot tervez bevezetni, kombinálva a nyugati típusú demokráciával. A párt példaképe az egyiptomi Muzulmán Testvériség, de alapítóira az iráni iszlamista forradalom is nagy hatást gyakorolt. Hasonló fordulat következhet Líbiában is, ahol a múlt héten zavaros körülmények között végeztek a bukott diktátorral, Moammer Kadhafival.

Az arab tavasz első zsengéje Tunézia - az arab világ egyik legprogresszívebb országában vasárnap elsőként járulhattak az urnákhoz a regisztrált szavazók. A demokratikus választásokon nagyarányú győzelmet aratott az en-Nahda nevű (arabul Hizb-al Nahda, Feltámadás) iszlamista formáció. A párt második számú vezetőjét, az iszlamista szervezet társalapítóját, Hamadi Dzsebalit jelöli a kormányfői tisztségre. Egyes nyugati elemzők szerint az en-Nahda „mérsékelten" iszlamista párt, ezt azonban sokan vitatják. Az izraeli Jiszroél Hájom napilap elemzése szerint „lehetséges ugyan, hogy a párt a szalafista radikálisokhoz képest visszafogottabb, de figyelmeztető jel, hogy egyszer a török modellről beszél, máskor az iráni modellről álmodozik".

Oren Kessler az izraeli Jerusalem Post arab és Közel-Kelet-szakértője is hasonlóképpen vélekedett, amikor arra hívta fel a figyelmet, hogy az egykor betiltott párt nem zárkózik el az erőszaktól: az en-Nahda támogatta az amerikai nagykövetség elleni 1979-es teheráni támadást, és több bizonyíték is arra enged következtetni, hogy a nyolcvanas években részt vett négy, tunéziai szállodák ellen elkövetett merényletben is. 1991-ben az en-Nahda tagjai megtámadták a tunéziai kormánypárt székházát, és felkoncoltak egy embert, másokat pedig savval locsoltak le. Ugyanebben az évben - a párt száműzött, de 2011 márciusában, Zine El Abidine Ben Ali elnök megbuktatását követően ünneplés közepette hazaengedett vezetője, Rashid al-Gannúsi sejk támadásokra szólított fel az amerikai érdekeltségek ellen a Közel-Keleten, válaszul az első öbölháborúért.

Magyarázhatja ezt az is, hogy az enNahda gyökerei nem az arab tavaszból merítenek, hanem még a hetvenes évek végéig visszavezethetők: elődje Iszlamista Akció néven működött, és támogatta az iráni iszlamista forradalmat, sőt az en-Nahda azt tartja magáról, hogy az iráni forradalomnak köszönhetően, azzal párhuzamosan erősödött, és ideológiája részben annak a Muzulmán Testvériségnek a tanaiból táplálkozik, amely - mindamellett, hogy a térség radikális szervezeteinek, így például a Hamasznak vagy több Al-Kaida-prominensnek az „alma matere" - igyekszik az egész világot az iszlám törvények igája alá hajtani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!