Kereső toggle

Miért veszíthet Obama?

Öt gyenge pont Karl Rove republikánus választási guru szerint

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem sok esélyt ad Obama elnök újraválasztásának Karl Rove, George W. Bush egykori legfőbb politikai tanácsadója, a 2000-es és 2004-es választási kampányok fő tervezője. Az „Építész” becenevet viselő Rove szerint ennek elsődleges oka a gazdaság gyenge helyzete, és ezen belül is a magas munkanélküliség.

Az Egyesült Államokban pillanatnyilag 14 millió embernek - a lakosság 9 százalékának - nincs munkája, a munkanélküliek több mint fele fél évnél hosszabb ideje van állás nélkül. Ez rendkívül magas arány, és távol marad Obama 2009 februárjában tett ígéretétől. A frissen beiktatott elnök akkor azt prognosztizálta, hogy az általa életbe léptetett gazdaságélénkítő csomag hatásaként már 2009 nyár végére 8 százalékra esik a munkanélküliek aránya, 2011 nyarára pedig 6,8 százalékra. Ez végül annak ellenére elmaradt a várakozásoktól, hogy tavaly nyáron úgy tűnt, megindult végre a gazdasági növekedés - mostanra azonban ismét megtorpant.

Az amerikai jegybank, a FED az idei évre mintegy 3 százalékos, jövőre pedig 3,8 százalékos gazdasági növekedést jósol, ami arra elegendő, hogy a munkanélküliség 8 százalék körülire csökkenjen. Ez pedig rossz hír Obama elnöknek, Franklin Delano Roosevelt óta ugyanis még nem választottak újra elnököt 7,2 százaléknál magasabb munkanélküliségi mutatóval. Ezekkel a gazdasági adatokkal pedig Obama könnyen ugyanazzal a kérdéssel szembesülhet, amelyet Ronald Reagan tett fel az amerikai népnek Jimmy Carterrel vívott televíziós vitájában, 1979-ben: „Tegyék fel maguknak a kérdést: jobban élnek-e, mint négy évvel ezelőtt, többet tudnak-e vásárolni, mint négy évvel ezelőtt, magasabb vagy alacsonyabb a munkanélküliség, mint négy évvel ezelőtt."

Nos, ezekre a kérdésekre a válasz elég egyértelmű, de a meccs természetesen még nincs lejátszva. Egy friss Rasmussen felmérés szerint a biztos szavazók 45 százaléka úgy gondolja, hogy Obama elnök jó munkát végez nemzetbiztonsági területen, szemben a szavazók közel 30 százalékával, akik szerint az elnök ezen a területen (is) gyengén teljesít. A nemzetbiztonsági kérdésekben kapott jó pontok sokat számítanak, különösen 2001. szeptember 11-e óta, de minden elemző arra figyelmeztet, hogy választáskor ez nem elég. Az idősebb George Bush népszerűsége a megnyert Öböl-háborút követően az egekbe szökött, ez azonban nem tudott javítani a gazdaság bajain.

Karl Rove szerint az elnök újraválasztási esélyeit gyengíti a korábbi szavazóbázis elidegenítése; a zsidó szavazók például elégedetlenek az elnök Izraellel kapcsolatos politikájával, ami fontos szavazatokat vihet el olyan billegő államokban, mint Florida. Rove szerint az elnök a baloldali szavazótáborban is csalódást okozott, mivel nem váltotta valóra az általuk idealizált baloldali utópiákat. Barack Obama megítélése 20 százaléknyit esett az öregek, a spanyolajkúak, az alsó-középosztály és az egyetemet végzettek körében, ami szavazatokat vihet el olyan közepes méretű államokban, mint Colorado, Pennsylvania, Indiana vagy Ohio. Rove kiemeli: sokan vannak, akik kedvelik az elnököt, de a szavazás szempontjából fontos kérdésekben nem tudják elfogadni a politikáját. Legfontosabb szociális intézkedése, az egészségügyi biztosítás reformja iránt is folyamatosan csökken a lelkesedés.

Karl Rove szerint az elnök taktikai hibát vétett, amikor úgy döntött, hogy már ebben az évben beleveti magát a kampányba. Az éppen hatalmon lévő elnöknek ugyanis előnyt jelent a kicsit távolságtartó pozíció, amellyel a pártharcoktól távol tudja magát tartani. Az elnök és stábja viszont már most úgy döntöttek, hogy bevetik magukat a kampányba, és támadásokat intéztek a lehetséges republikánus jelöltekkel szemben.

Olvasson tovább: