Kereső toggle

Lehallgatni arany?

Mindent tudni akartak Murdoch sajtóbirodalmában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

168 év után egyik napról a másikra megszűnt a News of the World című, vasárnaponként megjelenő bulvárlap. A Rupert Murdoch médiamágnás (képünkön fent) médiabirodalmához tartozó tabloid megszűnésének közvetlen oka egy lehallgatási botrány: a lap újságírói egy magándetektív segítségével lehallgatták egy meggyilkolt tinédzser lány mobiltelefonját. Ezt már a bulvárra éhes brit olvasóközönség gyomra sem tudta bevenni, így Rupert Murdoch, hogy mentse a menthetőt, lehúzta a rolót. De nem biztos, hogy ennyivel megússza.

A lap 168 éves tevékenysége alatt rendkívül jó kapcsolatot ápolt a Scotland Yarddal, és számos alkalommal jutott titkos információhoz. Volt olyan eset, amikor a lap munkatársai hamarabb találtak meg egy sorozatgyilkost, mint maga a rendőrség. A titkos információk után való rohanásnak egyszer már megvolt a böjtje: 2006-ban a rendőrség terrorelhárító csoportja letartóztatta Clive Goodmant, a lap egyik szerkesztőjét, és Glenn Mulcaire magánnyomozót, mivel felmerült a gyanú, hogy illegális telefonlehallgatásokat végeztek. Goodman, aki az újság királyi családdal foglalkozó rovatának volt a szerkesztője, azt követően vált gyanússá, hogy a királyi család a Scotland Yardhoz fordult, mivel több esetben előfordult, hogy hangpostájuk tartalmát az újság hasábjain látták viszont. Goodman a nyomozás során elismerte, hogy 2005 augusztusa és 2006 novembere között törvényi felhatalmazás nélkül lehallgatták a St. James-palota alkalmazottait.

A királyi család lehallgatása azonban csak a jéghegy csúcsának bizonyult, a lap gyakorlatilag minden angliai hírességet lehallgatott - nemrégiben kezdődtek el a tárgyalások, amelyeknek során a News of the World megígérte: kártérítést fizet mindazoknak, akiknek a személyes adataival visszaéltek.

Hirtelen búcsú

Az angol közvéleményt, akik közül nagyon sokan olvasói is voltak a lapnak, nem nagyon zavarta, hogy celebjeit lehallgatták, és magánéletüket kiteregették, egy hét alatt azonban minden megfordult. A múlt héten hozta nyilvánosságra a befolyásos politikai napilap, a Guardian azt, hogy a Scotland Yard nyomozása kiderítette: a News of the World által felbérelt magándetektív feltörte a 2002-ben meggyilkolt Milly Dowler mobiltelefonját. A magándetektív ezzel a nyomozást is félrevezette: mivel a lány hangüzenetei törlődtek a telefonról, a rendőrség és a szülők abban bizakodtak, hogy él - mindeközben csupán arról volt szó, hogy a magándetektív törölte a hangüzeneteket, hogy a betelt hangpostafiók ne akadályozza meg az újabb üzenetek érkezését és persze lehallgatását.

Ugyanezt az eljárást alkalmazták több más esetben is, többek között a londoni metrómerénylet áldozatainál, illetve az afganisztáni fronton harcoló katonák esetében. A hír elementáris haragot váltott ki a közvéleményben. Több politikus követelte, hogy a kormány akadályozza meg, hogy a Murdoch-csoport felvásárolhassa a Sky TV mögött álló BSkyB részvényeit. Az üzlet meghiúsulásától tartó Rupert Murdoch végül úgy döntött, hogy beáldozza a News of the World-öt, hogy mentse a médiacsoport megmaradt részét, és nem utolsósorban a BSkyB felvásárlását. (Lapzártakor érkezett hír szerint Murdoch mégis elállt médiabirodalma bővítésétől.) Pénteken a lapot is megjelentető News International igazgatója, Rebekah Brooks jelentette be a meghökkent szerkesztőségnek, hogy vasárnap adják ki a lapot utoljára.

A bejelentés után majdnem elszabadultak az indulatok, a helyzetet a jelenlegi főszerkesztő oldotta meg, aki arra kérte Brooksot, hogy azonnal hagyja el az emeletet. A 200 fős szerkesztőségben fortyogó indulatok érthetőek: Brooks volt a lap főszerkesztője Milly Dowler meggyilkolása idején, a felelősség őt terheli, amit mindeddig sikerült megúsznia. Rupert Murdoch ráadásul az egész lapot beáldozta, hogy őt mentse. A lap utolsó számát mellesleg két, Rebekah Brooks által megbízott szerkesztő fésülte át, hogy a csalódott szerkesztőség nehogy a lap hasábjain álljon bosszút a korábbi főszerkesztőn.

Az alapos szerkesztés ellenére sem sikerült a fricskát elkerülni, az újságírók a keresztrejtvény megfejtésében üzentek Brooksnak.

Murdoch manővere logikusnak tűnik, de valószínűleg túl késői. A News of the World és a Sun című lap ugyanis mindenkit lehallgatott és lenyomozott, aki érdekes lehetett az újságolvasóknak, többek között Gordon Brown volt miniszterelnököt is. A héten derült ki, hogy Murdoch lapcsoportjának több újságja Gordon Brown és Sarah Brown telefonjait is lehallgatta. Gordon Brown, aki a lehallgatás idején pénzügyminiszter volt, folyamatosan gyanakodott, hogy a Sun telefonlehallgatással szerezte meg az információt arról, hogy a fia súlyos betegséggel, cisztás fibrózissal született. A lap emellett hozzáfért Brown számlájához és adópapírjaihoz is, így megtudta, hogy a volt miniszterelnök mennyiért vásárolta meg lakását a Maxwell-érdekcsoportba tartozó cégtől. Gordon Brown (jobbra, családjával) a BBC-nek adott rendkívüli interjújában elmondta: 2006 októberében, napokkal azt követően, hogy megtudták, Fraser nevű fiuk beteg, Rebekah Brooks felhívta telefonon, hogy közölje: tudnak a fia betegségéről, és írni fognak róla. A volt miniszterelnök saját beszámolója szerint sírt, amikor ezt meghallotta, a Sun pedig két nappal később valóban lehozta a hírt. Brown a BBC-nek azt nyilatkozta, legalább két bizonyítható esetről tud, amikor a lapcsoport erőszakért és csalásért elítélt bűnözőket alkalmazott az adatok megszerzésére.

Bojkottot hirdettek

A most napvilágra került információk, ha lehet, tovább súlyosbították Rupert Murdoch helyzetét, az illegális adatgyűjtést ugyanis nemcsak a megszüntetett News of the World, hanem a Sun és a Times is igénybe vette - ez a gyakorlat általános volt a Murdoch-lapoknál, ennek pedig büntetőjogi következményei lehetnek. Mindenesetre péntek délután a rendőrség letartóztatta Andy Coulsont, a News of the World korábbi főszerkesztőjét és még két másik személyt.

A telefonlehallgatások miatti felháborodásnak nem vetett véget magának az újságnak a megszüntetése, több ezren kezdtek el szervezkedni a Twitteren és a Facebookon, hogy bojkottálják Rupert Murdoch lapjait és televízióját. A szervezők azt szeretnék, hogy a mozgalomhoz csatlakozók úgy fejezzék ki elégedetlenségüket a Murdoch-médiabirodalommal szemben, hogy nem vásárolják a Sun, a Times és a Sunday Times lapokat.

Talán már ennek a bojkottnak az eredménye, hogy szombaton a negyedével csökkent a Sun lapeladása, a Timest pedig mintegy 30 ezerrel vásárolták meg kevesebben. A Boycott News International nevű Facebook-csoportnak már nyolcezer tagja van, a csoport profilján azzal is biztatják egymást a protestálók, hogy mondják fel a szintén a Murdoch-érdekcsoportba tartozó Sky televízió-előfizetésüket. Hasonló kezdeményezés indult a Twitteren is, ahol egy Rupert Murdoch-ellenes honlap regisztrálását jelentették be a szervezők, boycottmurdoch.com címen. A honlap már él, de még csak a szervezők levelét tartalmazza, amelyben kifejtik, hogy miért kívánják bojkottálni a Murdoch-sajtótermékeket. Megfogalmazásuk szerint a Murdoch-féle bulvármédia hamis világképet közvetít, eltúloz bizonyos híreket, és egy olyan politikai programot hajt végre, amely illeszkedik Murdoch konzervatív világképéhez. A szervezők szerint Murdochnak túlzott befolyása van a politikai életre, ami erodálja a demokratikus berendezkedést. „Mivel a hatalomból nem tudjuk kiszavazni, tegyük meg a következőt: nem adunk pénzt semmilyen olyan termékért, amely kapcsolódik a Murdoch-médiabirodalomhoz" - írják honlapjukon a szervezők.

Bár az valószínűtlennek tűnik, hogy a britek lemondanának a Sunról vagy a futballmérkőzéseket is közvetítő Sky TV-ről, Rupert Murdoch évtizedek óta tartó hatalmas befolyása a brit politikai életre megszűnni látszik. A konzervatívok és a munkáspártiak régóta kölcsönösen vádolják egymást, hogy szerződést kötöttek az ausztrál médiamágnással, mindkét fél teljes joggal. 1997-ben és az azt követő két választáson Murdoch médiabirodalma Tony Blair és a Labour mögé állt, ezt a támogatást a tavalyi évben már a konzervatívok kapták meg. David Cameron miniszterelnöknek - akiért Murdoch különrepülőgépet küldött egy találkozójuk előtt - most nemcsak azért fáj a feje, hogy legutoljára a toryk mögé állt be a Sun és a Times, hanem azért, hogy legfőbb médiatanácsadója az az Andy Coulson volt, akit a múlt héten a lehallgatások kapcsán letartóztatott a londoni rendőrség.

Coulson, aki 2003 és 2007 között volt a News of the World főszerkesztője, a telefonlehallgatási botrány első hullámát követően távozott a laptól. Ezután lett a konzervatív párt kommunikációs igazgatója, majd 2010-től a miniszterelnök legfőbb médiatanácsadója. Posztjáról ez év januárjában mondott le a telefonlehallgatási botrány kiújulását követően. A brit médiában megjelent információk szerint Cameront maga Rupert Murdoch biztosította arról, hogy nyugodtan alkalmazhatja Andy Coulsont, mert a telefonlehallgatási ügyben csak közvetett módon volt érintett. Időközben a Guardian azonban új információkra bukkant, ezt követően Alan Rusbridger, a lap főszerkesztője Nick Clegg miniszterelnök-helyettesen keresztül üzent Cameronnak, hogy Coulson további alkalmazása komoly veszélyt jelent; a miniszterelnök azonban nem kívánt megválni emberétől. A héten viszont már Cameron is jobbnak látta, ha csatlakozik a News Corporation elleni „harchoz", és most már a konzervatívok is a felvásárlás ellen vannak, ami mindennek ellenére megtörténhet, de a News Corporation könnyen politikailag elszigetelt helyzetbe kerülhet.

Olvasson tovább: