Kereső toggle

Pánik a fedélzeten

Le Pen lánya áll nyerésre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Földrengést okozott a francia politikai életben egy friss közvélemény-kutatás, amely szerint Marine Le Pen nyerné a jövő áprilisban esedékes elnökválasztás első fordulóját. A Harris Interactive közvélemény-kutató által készített felmérés részleteit a Le Parisien publikálta.

A közzétett adatok szerint Jean Marie Le Pen lánya, Marine Le Pen, aki idén februárban vette át a szélsőséges Nemzeti Front vezetését apjától, 23 százalékot szerezne az első fordulóban, amennyiben a jobboldal jelöltje Nicolas Sarkozy, a szocialista párté pedig Martine Aubry lenne. Ez utóbbiak mindketten 21 százalékot szereznének. Bár a szocialista párt (PS) vezetője Martine Aubry, a szocialistáknál hosszadalmas jelölési folyamat előzi meg a jelöltséget – így a közvélemény-kutatást két másik eshetőségre is elkészítették: az egyik esetben Dominique Strauss-Kahn, a másikban pedig François Hollande lenne a párt jelöltje.

Az eredmény szerint, ha a jelenlegi IMF-vezető, Strauss-Kahn lenne a baloldal jelöltje, az fatális következménnyel járna a jelenlegi elnök, Nicolas Sarkozy számára. Ebben az esetben ugyanis Marine Le Pen 24, Strauss-Kahn 23, Nicolas Sarkozy viszont csak 20 százalékot érne el, amellyel ki is esne a versenyből, a második fordulóba ugyanis csak a két legerősebb jelölt kerül be. Sarkozy esélyei François Hollande jelölésével növekednének: ebben az esetben Le Pen ismét 24 százalékot szerezne, a jelenlegi elnök viszont 21 százalékával Hollande várható 20 százaléka elé kerülne.

„Pánik a fedélzeten” – jellemezte a jobboldal hangulatát egy kormánypárti képviselő a Le Parisiennek. Bernard Debré befolyásos párizsi képviselő szerint már nincs idő arra, hogy a jobboldal új jelöltet állítson: „Fillon még nincs kész, Juppé csak most érkezett.”

Korábban ugyanis felmerült az ötlet, hogy Francois Fillon miniszterelnök jobb jelöltje lenne a jobboldalnak, mint Sarkozy. A közvélemény-kutatások szerint Fillon népszerűsége általában magasabb, mint az elnöké, a saját szavazótábor viszont inkább Sarkozyt akarja.

A jelölt személyében tehát nem lesz változás; Sarkozynek azonban új taktikára van szüksége, ha versenyben akar maradni. Szüksége lenne például arra az 5-7 százaléknyi szavazatra, amit Dominique de Villepine korábbi miniszterelnök vinne el, akivel, ha közvetett módon is, de Sarkozy mintegy öt éve pereskedik. Úgy tűnik, az elnök hozzá is látott Villepine meggyőzéséhez, akivel hétfő reggel már második alkalommal találkozott az elmúlt tíz napban.

Mindeközben a lendületben levő Marine Le Pen azt tervezi, az olasz Lampedusa szigetére utazik, hogy tiltakozzon az Európiai Unió „impotens” bevándorlási politikája ellen, aminek eredményeképpen a közel-keleti instabilitás elől menekülő észak-afrikai bevándorlók árasztják el Európát. „Európa olyan, mint a szita” nyilatkozta Marine Le Pen, akik szerint Franciaországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak együtt kell működnie, hogy letörjék az illegális bevándorlást.

Olvasson tovább: