Kereső toggle

A Hamasz leszámolt a konkurens terrorszervezettel

Egynapos kalifátus Gázában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megtalálta a zsák a foltját: egy még radikálisabb szervezet Gázában bejelentette, hogy átveszi az uralmat a Hamasztól. Az új kalifátus a legszigorúbb iszlám törvénykezést hirdette meg, és kíméletlen harcot ígért a zsidók és a keresztények ellen is. A Hamasz gyorsan válaszolt.

Fegyveres összetűzésbe keveredett a Hamasz egy al-Kaidához kötődő radikális iszlamista csoporttal. A harcok azt követően robbantak ki, hogy a Dzsund Anszar Allah (Allah Támogatóinak Harcosai) elnevezésű szervezet vezére, Abdel Latif Mussza a pénteki prédikációja során kikiáltotta az iszlám emirátust a Gázai övezetben. Egyes hírek szerint Mussza azt is bejelentette, hogy az övezetet az iszlám törvénykezés, a saria szerint fogják irányítani. A Dzsund Anszar Allah és néhány más kisebb radikális csoport célja ugyanis az, hogy az - egyébként a Hamasz által is támogatott - iszlám törvényeknek még szigorúbb változatát vezessék be a Gázai övezetben. Olyan rezsimet szeretnének, ahol a Szudánban és más muszlim országokban bevezetett saria mintájára a lopást kézlevágással, a házasságtörést megkövezéssel büntetik. Ezek a csoportok azt is rossz szemmel nézik, hogy a Hamasz két hónappal ezelőtt tűzszünetet kötött Izraellel. Azonban, míg a Hamasz a harcokat „csupán" Izrael ellen folytatja, az említett csoportok az egész nyugati világ elleni globális dzsihádra szólítanak fel.

A legalább huszonnyolc emberéletet követelő tűzharcban életét vesztette Mussza és fia is. Nem tudni, hogy az iszlamista vezérrel a Hamasz biztonsági erőinek fegyverei vagy a testére szerelt robbanómellény végzett-e. A Hamasz katonái ugyanis körülvették a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah egyik mecsetét, ahol a Dzsund Anszar Allah mintegy száz tagja tartózkodott. Beszámolók szerint a férfiak a tálibokra jellemző öltözetet viseltek. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a harcokban meghalt hat Hamasz-rendőr és egy tizenegy éves kislány is, valamint további százötven ember megsebesült. A Hamasz veszteségei között van a szervezet fegyveres szárnyának egyik vezetője is, aki annak a csoportnak volt a parancsnoka, amelyik Gilad Salit izraeli tizedest is elrabolta három évvel ezelőtt.

Amióta a Hamasz puccsal átvette a Fatahtól a Gázai övezet feletti irányítást a Dzsund Anszar Allahhoz hasonló keményvonalas csoportok jelentik a legkomolyabb konkurenciát és ellenállást a Hamasszal szemben. A Hamasz szerint ezeknek a csoportoknak számos vezetője és tagja a korábban a Fatah irányítása alá tartozó biztonsági erőkkel vagy a Gázai övezetben működő, a Fatahhoz kötődő milíciákkal állnak kapcsolatban. Nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a ciszjordániai Fatah-vezetők radikális iszlamista csoportokat akartak arra használni, hogy meggyengítsék a rivális Hamasz-kormányt. A csoportok sok tagja tizenéves, akiket a mecsetekben toboroztak. A radikális csoportok még aktívabbá váltak az izraeli hadsereg 2002-es ciszjordániai hadművelete után. A Hamasz szerint a Dzsund Anszar Allah szervezethez hasonló „törvényen kívüliek" tehetőek felelőssé az erkölcstelenség jelképének tekintett netkávézók és szépségszalonok, valamint esküvők ellen elkövetett - számos palesztin áldozattal járó - merényletekért. „Néhány ilyen szélsőséges csoport megerősödött a Gázai övezetben az elmúlt két évben" - nyilatkozta az al-Dzsazírának a gázai al-Azhar egyetem egyik politikatudomány professzora, aki hozzátette: e csoportok szerint a Hamasz nem az iszlámot képviseli.

Ugyanakkor Mahmúd Abbász, a Fatah újraválasztott elnöke a londoni arab nyelvű al-Hayat lapnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy „az al-Kaida jelen van a Gázai övezetben, és meg vagyok róla győződve, hogy ők (a Hamasz) a szövetségesei. Az al-Kaida jelen van a palesztin területeken, és hogy a jelenlétét - különösen Gázában - a Hamasz segíti elő". Ez utóbbi állásponton van Izrael is, amely már régóta azzal gyanúsítja az al-Kaidát, hogy beszivárgott a palesztin területekre. Az izraeli katonai hírszerzés vezetője szerint több al-Kaida tag jutott be a Gázai övezetbe azt követően, hogy a Hamasz 2008 januárjában felrobbantotta a határfalat az egyiptomi határon. Szintén 2008 januárjában egy - magát a Hívők Hadserege, az al-Kaida Palesztinában szervezetnek nevező - csoport kifosztotta a magániskolaként működő Amerikai Nemzetközi Iskolát, februárjában pedig egy keresztény könyvárust is meggyilkoltak a Gázai övezetben, egy fegyveres pedig rálőtt egy YMCA-missziósközpontra.

A Hamasz számára komoly gondot okoz, hogy nyilvánosan elhatárolódjon az al-Kaidától. „Nincs semmi alapja sem ezeknek az állításoknak" - mondta Sami Abu Zuhri Hamasz-szóvivő, aki Abbászt azzal gyanúsította meg, hogy „a nemzetközi közvéleményt a Hamasz ellen akarja hangolni". A mostani összecsapás volt egyébként a legkomolyabb fegyveres konfliktus a Hamasz és a területen jelen lévő csoportok között - ezzel a Hamasz nyilván azt is demonstrálni kívánta a Nyugat felé, hogy kész megfékezni a radikális csoportosulásokat. Ennek volt egyik látványos mutatványa az, amikor nem sokkal hatalomra kerülése után a Hamasz nyomására szabadon engedték a 2007 tavaszán elrabolt brit újságírót. Akkor egy, magát az Iszlám Hadseregének nevező csoport tőrbe csalta és foglyul ejtette Alan Johnston BBC-riportert, akit több mint három hónapig fogva tartottak. A csoport, saját bevallása szerint, kapcsolatban állt Oszama bin Laden szervezetével.

A riportert csak a Hamasz közbelépésére engedték szabadon. A Hamasz szerint az Iszlám Hadseregét az Abbászhoz közel álló Mohammed Dahlan pénzelte, aki a Fatah biztonsági főnöke volt a Gázai övezetben.

Független elemzők szerint az al-Kaida - mivel egyre inkább veszít a támogatottságából Irakban - arra törekszik, hogy új területeken alapozza meg magát. 2007 decemberében egy dzsihadista honlapon megjelent szövegben Oszama bin Laden kijelentette, hogy a jövőben az elhúzódó izraeli-palesztin konfliktusra összpontosít. „Nem fogunk elismerni semmilyen zsidó államot... a vér még több vért, a rombolás pedig további rombolást kíván" - mondta akkor bin Laden.

Allah támogatóinak harcosai

A radikális szervezet egyike azoknak a csoportoknak a Gázai övezetben, amelyek szimpatizálnak az al-Kaidával. Először júniusban tűntek fel a híradásokban, miután magukra vállalták a felelősséget egy izraeli katonai bázis ellen lovakra szerelt bombákkal indított támadásért. Mussza két éve hagyta ott azt a magánkórházat, melyet Rafahban működtetett, hogy minden idejét a Hamasz-ellenes propaganda terjesztésének és követők toborzásának szentelje. Keveset tudni arról, hogy a szervezet mekkora támogatottsággal bír a Gázai övezetben, és arról, hogy mekkora katonai erővel rendelkezik, de a híradófelvételek tanúsága szerint több száz elkötelezett hívük lehet.

Olvasson tovább: