Kereső toggle

Média és politika

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Keith Rupert Murdoch médiamogul a világ egyik legnagyobb médiakonglomerátuma, a News Corporation alapítója, elnöke, ügyvezetője és fő részvényese.

A 78 éves Murdoch Ausztráliában született, ahol Adelaide-ben egy újság megvételével kezdte üzleti tevékenységét. Több ausztrál lap megvásárlása után kezdett nemzetközi szinten is terjeszkedni Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. 1989-ben megalapította a Sky Televisiont, ezzel belépve a televíziózás világába, médiabirodalmának része a CNN vetélytársának számító Fox. A 4 milliárd dollárra becsült nettó vagyonnal rendelkező Murdoch a Forbes magazin szerint ma a világ 132. leggazdagabb embere.

Az idősebb Keith Murdoch 1952-ben bekövetkezett halálakor súlyos adósságokat hagyott családjára, amelyek elvitték szinte minden vagyonukat. Megmaradtak azonban a News Limited nevű cégnek

és leányvállalatainak a részvényei. Az Oxfordból hazatérő Rupert 1953-ban a News Limited igazgatójaként kezdte pályáját, amelyet hamarosan a terjeszkedés és egyre több lap felvásárlása határozott meg. Megvásárolta a perthi kiadású Sunday Timest, amelyet sikeres bulvárlappá tett, majd több más lap felvásárlása után 1964-ben megalapította a The Australiant, Ausztrália első országos napilapját. Az új, „minőségi" lap arculatváltást és nagyobb politikai befolyást is jelentett Murdoch számára.

Murdoch 1969-ben megszerezte a brit The Sun című lap tulajdonjogát, amelyet szintén bulvárlappá formált. A lap 2006-ban elérte a napi 3 milliós példányszámot. 1981-ben megvásárolta a brit The Times című lapot is. A nyolcvanas-kilencvenes években Murdoch lapjai elsősorban Margaret Thatcher konzervatív kormányát támogatták, a Thatcher-Major-éra végével azonban irányt váltott, és átállt a brit munkáspárt és vezetője, Tony Blair mögé. Barátságuk és titkos találkozóik politikai jelentőséggel bírtak, és állandó beszédtémát jelentettek.

Olvasson tovább: