hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkeseredés után erőszak
Rendőröknek estek a kormányellenes tüntetők Rigában és Szófiában

2009. 01. 17.
Összecsaptak a kormányváltást követelő tüntetők a rendőrökkel Lettország fővárosában, Rigában. Időközben Szófiában is megostromolták a parlamentet. Mindkét európai uniós tagországban a súlyos gazdasági helyzet miatt vonultak az utcára az elkeseredett emberek – Lettoszágban a jobboldali, míg Bulgáriában a szocialista vezetésű koalíció ellen.

Megpróbált behatolni a lett parlament épületébe, és összetűzött a rohamrendőrökkel kedd este Rigában a kormány gazdaságpolitikáját bíráló tüntetők egy csoportja. Az ellenzék előre hozott választásokat követel a látványosan megtorpanó gazdasági fejlődés miatt.
A randalírozók, akiknek a számát a beszámolók néhány tucat és kétszáz közé teszik, megpróbáltak bejutni a parlamentbe, és üvegekkel  dobálták meg az épületet. Az útjukat álló rohamrendőröket  tojással hajigálták meg. A rendőrség könnygáz és gumibotok  bevetésével próbálta meg szétkergetni a zavargókat.
Előzőleg egy tízezer főnyi tömeg szintén a parlament  feloszlatását és előre hozott választások kiírását követelte a  pénzügyi nehézségekkel küzdő országban. A tüntetést ellenzéki pártok  és szakszervezetek kezdeményezték.
A tavalyi évig Lettországé volt az Európai Unió leggyorsabban  növekvő gazdasága, a pénzügyi világválság miatt azonban a rigai  kormány nemzetközi hitelre szorult. Az összesen 7,5 milliárd eurós  pénzügyi támogatás feltételéül azt szabták, hogy Riga valósítson meg  nagyszabású gazdasági kiigazító programot, amely a költségvetési és  egyéb gazdasági egyensúlyhiány fokozatos mérséklését célozza. A lett kormány már kidolgozta és el is fogadta ezt a programot.  A 7,5 milliárdból 3,1 milliárd eurót az Európai Unió biztosítana  középtávú hitelkeret formájában. A lettek Magyarország után második  uniós tagországként jutnak uniós hitelhez a nemzetközi pénzügyi válság miatt előállt fizetési nehézségek áthidalására.
A munkanélküliek száma decemberben 9370-ről több, mint 76 ezerre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 76 ezer ember versenyez mindössze 3200 meghirdetett munkahelyért. Az új munkalehetőségek száma drasztikusan csökkent, mintegy 82 százalékkal kevesebb, mint a 2008-as év elején.
Pedig a pénzügyi és gazdasági válság kibontakozása előtt Lettország gazdasága úgy tűnt, hogy jó irányba állt be. A Szovjetuniótól való 1991-es függetlenedés óta a Balti-tenger mellett Lettország folyamatosan javítja kapcsolatait a nyugati államokkal. 2004-ben tagja lett mind a NATO-nak, mind az Európai Uniónak, majd 2007-ben az orosz–lett határszerződéssel sikerült lezárni a függetlenedés óta húzódó határvitát is. A 2,3 milliós lakosú Lettországon fontos kereskedelmi útvonalak haladnak keresztül, ezért régóta egyfajta hídként szolgál Nyugat-Európa és Oroszország között. A kormány azonban most valószínűnek látja, hogy a helyzet tovább romolhat.
Közben összecsapott a rendőrökkel a parlament épülete előtt a kormány ellen tüntető tömeg Szófiában is. A diákok, gazdák és környezetvédő aktivisták az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb államában fennálló állapotok ellen tiltakoztak.
A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy mondjon le a szocialista kormány, amely képtelen volt megfékezni a megvesztegetést és a bűnözést, nem tudott megbirkózni a gazdasági bajokkal. Tüntetők csoportjai – „maffiát” skandálva – először hógolyókat, majd üvegeket dobáltak a rendőrök felé, akik többeket őrizetbe vettek. Egyeseknél házi készítésű gránátokat találtak.
A szófiai megmozdulás szervezői kijelentették, elegük volt abból, hogy az EU legkorruptabb és legszegényebb államában kell élniük. A nyilatkozatuk szerint a tiltakozás „egyesíti a lakosságot a változásért folytatott küzdelemben, attól a vágytól vezérelve, hogy egy normális európai államban tudjanak élni”. Közvélemény-kutatások szerint a lakosság 70 százaléka szeretné látni a kormány távozását, 75 százalékuk elégedetlen a parlament munkájával.
A nyáron esedékes választások előtt várhatóan sokasodni fognak a megmozdulások, bár a parlamentben tetemes többséggel rendelkező szocialisták megbuktatása nem várható. Az Európai Bizottság tavaly jelentős segélyeket tartott vissza Bulgáriától, mert elégedetlen volt a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorításában elért eredményekkel. A Transparency International tavaly az EU legkorruptabb államának minősítette Bulgáriát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!