hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tart még a harcosok pihenője
A Hamasz nyerheti a palesztin választásokat

2005. 04. 26.
Az elmúlt hetekben az izraeli parlament, a knesszet elutasította a gázai kivonulással kapcsolatos referendumról szóló törvényt, és jóváhagyta a költségvetést is, amellyel elhárultak a jogi akadályok a gázai kivonulás elől. A Hamasz és az Iszlám Dzsihád elindul a júliusra tervezett parlamenti választásokon. E tényeket Abbász "demokratikus reform" vonalával együtt sokan a békefolyamat megújulásaként értékelik. Ez az ideiglenes palesztin állam de facto megalakulásához vezethet, amelyet sokan a palesztin–izraeli konfliktus megoldása kulcsának tartanak.

A híradások másik csoportja azonban egészen másról szól. Miközben Abbász látszólag békülékenyebb húrokat penget, a Hamasz gyakorlatilag ellenőrzése alá vette a palesztin utcát. A Hamasz – úgy tűnik – a Palesztin Hatóság választások útján történő átvételére készül. Ezzel kapcsolatos a legújabb hír, hogy a Palesztin Hatóság a nyári választások elhalasztását tervezi. Ebben az esetben a Fatah és a Hamasz a terrorakciók felújításával növelheti népszerűségét. Így katonai és politikai elemzők egy része őszre a palesztin felörlő terrorháború, az intifáda kiújulását jósolja. Vajon mire alapozzák feltételezéseiket?

Bár a fegyveres csoportok által bejelentett tahadijja ("fegyvernyugvás") elvileg az év végéig tart, bármikor felborulhat. A viszonylagos nyugalom sorsa ugyanis a Hamasz és az Iszlám Dzsihád vezérein áll vagy bukik. Ha Izrael nem teljesíti feltételeiket (közte a palesztin terroristák elengedését, a települések befagyasztását, a biztonsági kerítés építésének leállítását) előre jelezték, hogy felújítják terrortevékenységüket. 

Ezt azért tehetik meg, mert Abbász nem teljesítette a Békemenetrend (a "road-map") induló követelményét, a terror infrastruktúrájának felszámolását. Abbász nem hajlandó a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádját felszámolni, fegyvereiket elkobozni, és e szervezetek nem hajlandóak fegyvereiket leadni és önmagukat felszámolni. Így a "road-map" Abbász vétkes mulasztása miatt nem is lépett hatályba. Izrael tervezett építkezése a Jeruzsálem közeli Ma\'ale Adumimban ezért a nemzetközi tiltakozás ellenére sem sért semmit. (Ami nem létezik, azt megsérteni sem lehet.)

Éppen ellenkezőleg. Abbász Kairóban megállapodott, hogy a terrorszervezetek csatlakoznak a PFSZ-hez, elindulnak a júliusi választásokon, és így a Palesztin Hatóság nemzetközileg elismert, legitim elemeivé válnak. Kairóban a PFSZ átalakítására még "vegyes bizottságot" akartak létesíteni. Közben kiderült, hogy a PFSZ programja nem áll ellentétben a Hamasz és az Iszlám Dzsihád platformjával. Az arab médiát figyelő Michael Widlanski szerint a közös platform a PFSZ 1974-ben elfogadott terve. Eszerint a szervezet célja "az egységes arab állam megvalósításáról a brit mandátum alatti határaival" szakaszosan is megvalósítható. A palesztinok minden "felszabadított" területet a következő szakaszban vívandó háború bázisául használnak. A folyamat végcélja: Izrael Állam teljes felszámolása. Abbász elfogadta, hogy a Hamasz és társai megőrizhessék fegyvereiket, valamint átengedte nekik a PFSZ intézményeinek 40 százalékát, és egyben felkérte őket, hogy Izrael kivonulását követően költözzenek a Gázai övezetbe.

Ma Mahmúd Abbászt az Európai Unió és az Egyesült Államok a palesztinok legitim vezetőjeként ismeri el. Bush meghívta a Fehér Házba, és dollárszázmilliókat utalt át a Palesztin Hatóság számlájára. Izraelre pedig nyomást gyakorol, hogy vonuljon ki a Nyugati Part (Judea és Szamária) palesztinok lakta városaiból, és engedje el a terroristákat az izraeli börtönökből. Izrael a maga részéről beszüntette a körözöttek üldözését, lehetővé tette, hogy a palesztin erők Gázában, Jerikóban és Tulkármban is megszilárdítsák ellenőrzésüket. Abbász ezt azzal "honorálta", hogy megszegte a Saronnal e két városba menekülő, körözött terroristák lefegyverzéséről kötött megállapodást: nem kobozta el tőlük fegyvereiket. Naszr Juszef, a "kőkemény" belügyminiszter csak a fegyverek azonosítási számait kérte tőlük, amit azok természetesen büntetlenül megtagadhattak.

Aharon (Farkas) Ze\'évi, a katonai hírszerzés magyar származású főnöke a közelmúltban beszámolt a knesszet kül- és védelmi bizottsága előtt, hogy a szervezetek a tahadijját soraik újjászervezésére és fegyvercsempészésre használják fel. A palesztinok Gázából Judeába és Szamáriába telepítenek át terroristákat és fegyvereket. Izraelt a palesztinok szerint a "fegyveres ellenállás" késztette visszavonulásra, így ha megszűnik az izraeli jelenlét Gázában, a harc súlypontja Judeára és Szamáriára tevődik át, ahonnan a terror Izraelt – álláspontjuk szerint – visszavonulásra és a zsidó települések felszámolására kényszeríti. A Hamasz ennek az álláspontjának köszönheti növekvő népszerűségét a Nyugati Parton. Kaled Masa\'al Hamasz főnök a "fegyvernyugvást" a "harcosok pihenőjének" nevezte.

Alex Fishman, a Jediot Ahronot katonai elemzője szerint az új háború a Nyugati Parton robban ki. Kasszem rakéták hullanak majd izraeli városokra. 

A Nyugati Partért felelős Központi Katonai Parancsnokság pedig már az intifáda őszi kiújúlására készül. A hírszerzés adatai szerint a palesztinok látszólag fenntartják a gázai békét, hogy bizonyítsák: képesek az ottani ügyek békés vitelére. Ám Judea és Szamária egészen más történet. Ha Izrael a Nyugati Parton kivonul a palesztinok lakta városokból, a palesztinok
ismét felállítják fegyver- és rakétagyártó üzemeiket. Saul Mofáz védelmi miniszter washingtoni látogatása során is elismerte, hogy a palesztinok SA-7 Strella típusú légelhárító rakétákat szereztek be, amellyel utasszállító gépeket is lelőhetnek.

A 2005. júliusi parlamenti választásokat Abbász elhalasztani készül, mert tart a Hamasz győzelmétől. Ha ez megtörténik a Hamasz ismét erőszakos útra lép. A "demokratikus folyamat" véget ér. A palesztin szervezetek ismét fegyvereikhez nyúlhatnak. Kezdődhet tehát minden elölről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!