hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bush: Amerika felelős
Az amerikai elnök évértékelő beszéde

2004. 01. 26.
Éppen tíz hónappal a következő amerikai elnökválasztás nagy napja előtt George W. Bush elnök helyi idő szerint kedden este megtartotta szokásos év eleji, az ország helyzetét értékelő beszédét.



George W. Bush az amerikai törvényhozás két háza előtt mondta el évértékelő beszédét. Büszke az elvégzett munkára Fotó: Reuters

A Kongresszus két háza előtt elhangzott beszéd egyben az elnök újraválasztásáért folytatott kampányának nyitányát is jelentette. Beszédében hangsúlyozta saját és kormánya felelősségét az Egyesült Államok megoltalmazásában a hazai, illetve a külföldi színtereken, és arra kérte az amerikai népet, hogy ne adják fel, hanem csinálják végig a vállalt feladatot; kiemelte a terrorizmus elleni harcban, valamint a gazdaság helyreállításában elért eredményeket, de hozzátette, hogy sok munka van még hátra.

Az elnök olyan nemzetnek nevezte az Egyesült Államokat, melyre nagy felelősséget rótt a sors, amelyet az amerikai nép kész felvállalni. Ennek érdekében jelenleg is több százezer amerikai nő és férfi teljesít szolgálatot világszerte a terrorizmus elleni háborúban, hogy biztonságosabbá tegyék Amerikát, és megoltalmazzák lakosait. Bush elmondta: a Kongresszus büszke lehet az elvégzett munkára, mert olyan kihívásoknak felelt meg, amit számos szkeptikus lehetetlennek tartott. Most viszont választás előtt áll az ország: vagy továbbmennek bizalommal és eltökéltséggel, vagy visszafordulnak ahhoz a veszélyes illúzióhoz, amely szerint a terroristák nem is terveznek semmit, és a törvénytelen rezsimek nem is fenyegetik Amerikát; foglalkozhatnak a gazdasági növekedéssel, az oktatási és egészségügyi reformmal.

Nagy feltűnést keltett, hogy Bush beszédében védelmébe vette a házasság hagyományos formáját, és elutasította az annak módosítására tett jogi próbálkozásokat.



John Kerry, az iowai győző Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!