hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyházbüntetés
A zaklatással vádolt meleg papot mégis kinevezték

2003. 08. 11.
Az amerikai episzkopális egyház jóváhagyta az első nyíltan homoszexuális püspök, Gene Robinson kinevezését. A döntés miatt konzervatív lelkészek az egyházszakadást is elképzelhetőnek tartják, míg az anglikán egyház (ide tartoznak az amerikai episzkopálisok) első számú vezetője, Rowan Willams canterbury érsek higgadtságra és türelemre intett az ügyben.



Williams canterbury érsek. Kéz kezet mos Fotó: Reuters

Williams érsek, aki a világszerte nyolcvanmillió tagot számláló anglikán egyházközösség vezetője, nem bírálta a meleg püspök kinevezését, és kifejezte reményét, miszerint nem születnek "jelentős és visszavonhatatlan" döntések a kinevezésre válaszul. A canterbury érsek ezzel az egyházszakadással fenyegető püspökök nyilatkozataira utalt.

Robert Duncan pittsburghi anglikán püspök szerint Robinson megválasztása ellentétes "a Szentírás világos tanításaival és az egyháznak az évszázadok során kialakult morális konszenzusával". Duncan figyelmeztetett, hogy az amerikai episzkopális egyház "anglikán keresztények millióitól választotta külön magát." Hozzátette: "Isten könyörüljön ezen a felekezeten."

A CNN tudósítása szerint indiai és malajziai püspökök is bírálták a homoszexuális lelkész kinevezését, míg maga az érintett szerint ez a döntés "Istentől való elhívás", és "nagy izgalommal" készül arra, hogy új hivatalát betöltse New Hampshire-ban. Az érintett egyházközség szóvivője úgy véli, az új püspökükről szóló hírek "egyeseket fellelkesítenek, míg mások nagy csalódásként élik meg". Egy neves amerikai ügyvéd, a szintén nyíltan homoszexuális Trevor Potter arról beszélt a CNN összeállításában, hogy "vannak, akik ma kényelmetlenül érzik magukat, az egyháznak azonban hűnek kell maradnia profetikus küldetéséhez, ezért az idő igazolni fogja ezt a döntést". 

Gene Robinsont nemrég szexuális zaklatással vádolták meg, valamint kapcsolatba hozták egy szexuális tartalmú weboldal üzemeltetésével, így kérdés volt, hogy megtarthatják-e egyáltalán a szavazást hétfőn az Episzkopális Általános Gyűlésen. Dr. Robinson végül a szavazás előtt pár órával tisztázta magát a vádak alól, és végül 62:45 arányban megerősítették kinevezését. 

Az amerikai episzkopális egyháznak a sajtó szerint voltak és vannak homoszexuális püspökei, de egyik sem fedte fel irányultságát megválasztása előtt, utólag is csak egy utahi püspök 1993-as nyugdíjba vonulása után. 

Ha tudnánk, kik a divattervezők

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!