Kereső toggle

Új biológiai fegyver készülőben

Influenzabomba

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Biológiai fegyverré válhat az influenza – figyelmeztet a Journal of the Royal Society of Medicine cím? folyóirat júliusi számában egy texasi orvoscsoport. A kutatók eredetileg az influenza, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatokat vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy az influenzavírus genetikai információinak birtokában nagy fertőzőképesség? és hatékonyságú biológiai fegyver készíthető. Spanyolnáthajárvány 1918-ban. Újra aggódva emlegetik 

Az amerikai kutatók szerint az 1918-as spanyolnáthajárványt okozó influenzavírus genetikai kódjának közeli megfejtése könnyen fegyvert adhat azok kezébe, akik halálos vírusok gyártásával foglalkoznak. A genetikai kód ismeretében ugyanis elképzelhető, hogy újra össze lehetne szerelni egy, a 25-40 millió áldozatot követelő spanyolnáthajárványt okozó vírushoz nagyon hasonló influenzavírust, illetve a jelenleg "forgalomban levő" vírusokat lehetne felerősíteni. A texasi Egészségtudományi Központ munkatársai szerint az influenza kézenfekvőbb biológiai fegyver lehet, mint a sokat emlegetett himlő vagy anthrax. A járvány elindításához szerintük elegendő lenne a vírust spray formájában a levegőbe szórni. A tudósok mellesleg úgy vélik, az influenza veszélyesebb, mint azt korábban gondolták: az Egyesült Államokban évente húszezren halnak meg influenzás megbetegedésekben, de ennek körülbelül a négyszerese az influenza okozta halálozások száma, mivel sok szívinfarktusnak is ez az oka. A kutatást vezető tudós, Mohammed Madjid szerint az influenza alapú biológiai fegyverek azért is nagyon veszélyesek, mert a vírus nehezen lokalizálható, a rövid lappangási idő pedig megnehezíti a veszélyeztetett személyek sikeres beoltását. Mindezek mellett nehezen lehet kiirtani a vírust hordozó madarakat, patkányokat és disznókat. Madjid szerint az influenzaalapú biológiai fegyverek előállítása csak technológia kérdése. "Ma még nehéz, hat hónap múlva könnyebb lesz, egy év múlva pedig sokkal könnyebb. A kérdés az, hogy hogyan készülünk fel erre. Nem várhatunk addig, amíg történik valami, hogy akkor kérdezzük: most mit is tegyünk?" – mondta az amerikai kutató a BBC-nek. 

Ellentétes véleményen van John Oxford, a Queen Mary Orvostudományi Egyetem professzora, a spanyolnátha vírusának genetikai kódját feltérképező egyik csoport vezetője. Oxford szerint még ha sikerülne is kideríteni, hogy miért szedett olyan sok áldozatot a spanyolnátha, nagyon nehéz lenne ezt a tudást biológiai fegyver előállításához felhasználni. "A virulencia (azaz a vírus fertőzőképessége) megerősítéséhez nagyon sok szakértelemre és hatalmas kutatócsapatra lenne szükség." Oxford szerint még két év kell ahhoz, hogy teljesen megfejtsék az influenza genetikai kódját.

Olvasson tovább: