hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kegyelem a gerilláknak
Katonai rendezés után békés megoldás

2003. 06. 16.
Amnesztiát hirdettek a Csecsenföldön harcoló, illetve korábbi harcokban részt vett katonáknak Oroszországban. Az Állami Duma határozata június 7-én emelkedett jogerőre, június 9-én pedig az orosz sajtó arról számolt be, hogy huszonnyolc harcos békés körülmények között megvált fegyvereitől, és kilépett a törvénytelen fegyveres alakulatok soraiból. Noha az utóbbi hónapok során ez volt a legnagyobb létszámú, magát megadó csoport, korai lenne az amnesztia sikeréről beszélni.



Egy idős csecsen férfi Gróznijban. Keser? kilátások Fotó: Reuters

A meghirdetett amnesztia egyrészt arról árulkodik, hogy Moszkva kész békés úton rendezni a csecsen problémát, másrészt nyílt elismerése a tisztán katonai rendezés kudarcának. Csecsenföldön mind a mai napig folytatódnak a föderációs hatalom és a velük együttműködő csecsenek elleni támadások, gyakoriak az öngyilkos merényletek. A csecsen terroristákat készleteik kimerülése nyílt harcokra kényszeríti – a hegyekben rejtőző partizánok kénytelenek kisebb kitörésekkel, konvojok kifosztásával próbálkozni. 

Előzetes becslések szerint az amnesztia körülbelül ezer főt érinthet mindkét harcoló fél részéről, kizárólag olyan személyeket, akik nem követtek el súlyos bűncselekményeket. Egy orosz katonai ügyész szerint kétszáz körül lehet azoknak az orosz katonáknak a száma, akik a harci cselekmények és reguláris szolgálat során követtek el köztörvényes bűncselekményeket. Az amnesztia tíz évre visszamenőleg érvényes, és akár száz, börtönbüntetését töltő gerilla kiszabadulását is eredményezheti. 

Vlagyimir Kravcsenko csecsen főügyész szerint amnesztiában csak a szigorú feltételrendszernek eleget tevő személyek részesülhetnek. "Már a rendelet nyilvánosságra hozatala előtt egyeztettünk a rendvédelmi szervek vezetőivel, pontosan tisztáztuk az alkalmazás mechanizmusát" – jelentette ki Kravcsenko. A fegyverek leadása után a magukat megadó harcosok jegyzőkönyvet írnak alá. Miután lefotózzák őket, ujjlenyomatot vesznek és rögzítik, mely csoport milyen tevékenységében vettek részt, szabadon távozhatnak. Amennyiben a lefolytatott vizsgálat során bebizonyosodik, hogy az illető nem vett részt olyan súlyos bűncselekményekben, mint emberrablás, gyilkosság, túszejtés, illetve terrortámadás, felfüggesztenek minden ellene folyó eljárást. Denisz Vjazemcev, a Csecsen Köztársaság belbiztonsági erőinek szóvivője megerősítette: "A Köztársaság hatalmi és rendvédelmi szervei minden segítséget megadnak az amnesztiában részesült személyeknek, hogy rendezzék irataikat, munkába állhassanak és a jövőben békés életet folytassanak."

Komoly gondot okoz azonban az a köztudott tény, hogy sokan nem ideológiai meggyőződésből álltak be a gerillaalakulatokba, hanem mert egyszerűen nem találtak más pénzkereseti lehetőséget Csecsenföldön. Az egyik legfontosabb feladat tehát a volt zsoldosok munkába állítása. A csecsen miniszterelnök, Anatolij Popov szavai szerint azonban "katasztrofálisan kevés munkahely van". Problémát jelent az is, hogy az amnesztiában részesülők számára semmilyen védelmet nem biztosítanak korábbi bajtársaikkal szemben: az árulást nem szokás megbocsátani, a békés életet választó harcosokat korábbi barátaik végzik ki. Amíg nem biztosítják a magukat megadó harcosok védelmét, teljesen hiábavaló abban reménykedni, hogy tömegesen válnak majd meg fegyvereiktől.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!