Kereső toggle

NATO-támadás Karadzsics ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

NATO-vezette békefenntartók törtek be kedden a háborús bűnök elkövetésével gyanúsított és a letartóztatás elől bujkáló boszniai szerb Radovan Karadzsics öt éve üresen álló otthonába. Az akcióra a hivatalos közlés szerint azért került sor, mert a ház "gyanúba került egy illegális csempészhálózat tevékenysége kapcsán".

A hivatalos közlemény szerint a mintegy 30 fős SFOR-alakulat kézifegyvereket, illetve hamis dokumentumokat foglalt le a korábbi boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics otthonában. A keddi akció során
a NATO-katonák feltörték a Palében álló, 15 szobás ház kapuját, kirobbantottak egy ajtót, majd az épületbe érve összezúzták a berendezést. "Betörtek, a földre löktek és megkötöztek" – mondta az épületet őrző 66 éves férfi, akinek elmondása szerint arra sem maradt ideje, hogy kinyissa az ajtót. 

Karadzsics felesége, aki a támadás után egy órával ért a helyszínre, a következőket nyilatkozta: "Világos, hogy Radovan nem rejtőzhet sem a függöny mögött, sem pedig a szőnyeg alatt. Tisztességesebben is elvégezhették volna a feladatukat. Többször is találkoztunk korábban, elkérhették volna a kulcsokat, és akár a család jelenlétében is átnézhették volna a házat." 

Rossz nyelvek szerint a támadásra igazából azért került sor, mert az Egyesült Államok a múlt héten megvétózta az ENSZ békefenntartó csapatok boszniai mandátumát. "Szerintem most azt próbálták bebizonyítani, hogy az SFOR jól végzi a dolgát – nyilatkozta Mark Wheeler, a Nemzetközi Krízis Csoport boszniai képviselője. – Az akció eléggé PR-íz? volt, de ez érthető. A NATO szóvivője ennek ellenére azt nyilatkozta, hogy csak kötelességüket teljesítették. A NATO csapatai a boszniai háború 1992-95-ös befejezése óta igyekeznek kézre keríteni a korábbi boszniai szerb elnököt, akit a Hágai Nemzetközi Bíróság népirtás miatt ítélt el, és akinek a fejére 23 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Az SFOR februárban és márciusban is több sikertelen akcióval próbálta elfogni Karadzsicsot.

Olvasson tovább: