hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy baj elkerülése sokba kerül
Munkában a terrormegelőzés

2002. 05. 05.
Százezer ember halálát okozhatja egy atombomba felrobbantása egy amerikai városban, és tízezer ember halálát és eltűnését okozná egy vegyi üzem, esetleg egy atomreaktor elleni sikeres terrortámadás – áll a Brooking Intézet tanulmányában, amely az Egyesült Államokat fenyegető lehetséges veszélyhelyzeteket vizsgálta. A tanulmányból kiderül, hogy a 2003-as költségvetésben tervezett összeg nem lesz elegendő a megfelelő védelem biztosítására, hiszen a lehetséges célpontok száma szinte korlátlan.

A Tom Ridge miniszter számára készített tanulmány azt javasolja a védelmi hatóságoknak, hogy erőforrásaikat elsősorban a nukleáris, vegyi vagy biológiai terrortámadások megelőzésére, valamint a repülőterek, kereskedelmi épületek, kikötők, a nukleáris és vegyi üzemek védelmére fordítsák. "Szinte korlátlan a lehetséges célpontok száma. Ezek közül azonban elsősorban azokkal a veszélyhelyzetekkel kell foglalkoznunk, amelyek sok áldozatot követelnének, vagy nagy kárt okoznának a gazdaságban" – állítja Michael E. O\'Hanlon, a tanulmány egyik szerzője. O\'Hanlon és társai szerint egy nagyváros ellen elkövetett biológiai támadás mintegy 750 milliárd dolláros kárt okozna a gazdasági életben, egy bevásárlóközpontok és mozik elleni terrorhullám pedig 250 milliárdba kerülne. 

A Fehér Ház 38 milliárd dollárt kíván a terror elleni védelemre fordítani a 2003-as költségvetésből: 10,6 milliárd dollárt a határok biztonságának megerősítésére, 5,9 milliárdot a biológiai terror elleni védelemre, 3,5 milliárdot a helyi rendőrség, tűzoltóság és egyéb katasztrófaelhárító egységekre, 4,8 milliárd dollárt a repülés biztonságának fejlesztésére, 722 millió dollárt pedig az új védelmi technológiákra. 

A most készült tanulmány szerzői szerint azonban legkevesebb 45 milliárdra van szükség évente ahhoz, hogy az ország 12 ezer vegyi üzemét és 103 atomerőművét sikeresen meg lehessen védeni a terrortámadásokkal szemben. Megnyugtatóan alakul a helyzet a biológiai támadásokra való felkészülés terén: az amerikai Egészségügyi Minisztérium megkezdte az anthrax és a himlő elleni oltóanyagok felhalmozását. Donald H. Henderson, a minisztérium bioterror elleni csoportjának vezetője szerint a védelem ma már sokkal felkészültebb, mint néhány hónappal ezelőtt. Henderson és csapata az elmúlt ősz óta több millió himlő elleni oltást szerzett be egy esetleges járvány esetére. 

Nem ennyire biztató azonban a helyzet például a hajókereskedelem területén: egy hajóba rejtett nukleáris bomba felrobbantása hatalmas károkat okozna, és a szállítások drasztikus lecsökkenését váltaná ki. 


Rovartámadás?

Az iraki mezőgazdasági miniszter az Egyesült Államok és Izrael biológiai támadásától tart. Abdel Illah Hamid Muhhamed Szaleh szerint az Egyesült Államok és Izrael egy rendkívül kártékony légyfajta lárváit akarja becsempészni Irak területére. A miniszter ezt egy Abu Dhabiban tartott konferencián fejtette ki, ahol azt is elmondta, hogy az említett légyfajta emberekre és állatokra egyformán veszélyes. 

Az iraki miniszter által ismertetett összeesküvés-elmélet elvileg nem lehetetlen. Hasonló biológiai támadásokat hajtott végre a japán hadsereg biológiai hadviselésre szakosodott egysége a második világháborúban, amikor pestises bolhákat szórt le Kínában. A legutóbbi időkig azonban nemigen volt példa arra, hogy rovarokat használtak volna fel biológiai támadáshoz. Tény azonban, hogy az Egyesült Államok hajtott már végre ehhez hasonló biológiai támadást ellenségeivel szemben: 1985-ben Nicaraguában például Dengue-láz járvány tört ki, miután az USA fokozta légi felderítő tevékenységét a térségben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!