hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tíz eredménytelen nap

2002. 04. 21.
A múlt heti madridi nyilatkozat teljes támogatással indította útjára Colin Powell amerikai külügyminisztert közel-keleti körútjára. Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Josep Piquet spanyol, Javier Solana uniós, Powell amerikai és Ivanov orosz külügyminiszter közös közleményben állapította meg a küldetés alapvető céljait. Amit akkor még csak sejteni lehetett, az most bebizonyosodott: Powell a lehetetlenre vállalkozott.



Izraeli tartalékos Betlehemben. Hova került? Fotó: Reuters

Az amerikai külügyminiszter céljai között szerepelt, hogy Izrael fejezze be a Védőpajzs hadműveletet, és azonnal vonja ki csapatait a Palesztin Autonómia területéről. Ezenkívül el kellett volna érnie, hogy Jasszer Arafat felhagyjon az öngyilkos merényletekkel, és általános tűzszünetet hirdessen. Powell feladata lett volna megteremteni a politikai rendezés alapjait a Tenet-terv, a Mitchell-ajánlások és a szaúdi béketerv alapján. 

Powell nem tudta teljesíteni küldetését. Izrael ugyanis nem tett eleget Bush követelésének, és nem vonta ki csapatait azonnali hatállyal az autonómia területéről. A Védőpajzs folytatódik, ameddig az izraeli hadvezetés el nem éri a terror infrastruktúrájának felszámolását. Ariel Saron azonban ígéretet tett Powellnek, hogy egy héten belül – Betlehem és Ramallah kivételével – kivonulnak a palesztinok lakta városokból és falvakból, így Dzseninből "néhány nap múlva", Nabluszból pedig "egy héten belül". Izrael azonban nem hajlandó addig távozni Betlehemből, amíg a Születés templomában rejtőzködő mintegy kétszáz palesztin fegyveres el nem hagyja a keresztény szent helyet. Saron megállapodott Powellel egy olyan tervben, amely véget vethet a Születés temploma külső izraeli és belső palesztin blokádjának. A terv szerint a palesztinok fegyvereiket letéve megadnák magukat. Akiket Izrael nem vádol terrorizmussal, azok szabadon távozhatnának, akik azonban szerepelnek Izrael körözési listáján, választhatnak: izraeli bíróság előtt felelnek tetteikért, vagy egy brit repülőgép egy előre meg nem nevezett országba szállítja őket életfogytig tartó száműzetésre. 

Jasszer Arafat, aki az amerikai külügyminisztert a Mahané Jehudán elkövetett öngyilkos merénylettel "üdvözölte", csak rendkívüli nyomásra volt hajlandó elítélni az al-Aksza Mártírjai Brigád által Jeruzsálemben elkövetett tömeggyilkos akciót. Álláspontja szerint csak akkor hajlandó tűzszünetet elrendelni, ha Izrael előbb teljesen és feltétel nélkül kivonja csapatait az autonómia területéről. Powell közös amerikai–palesztin nyilatkozat közzétételét próbálta meg elérni, amelyben a palesztinok lemondanának mindenféle terrorról, és felszólítanák Izraelt, hogy vonuljon ki az autonómia területéről. A formában azonban szerdai találkozójukon sem tudtak megegyezni. Arafat ugyanis azt követelte, hogy a közös nyilatkozat terjedjen ki egy önálló palesztin állam kialakítására 1967. június 4-e előtti határokkal és Kelet-Jeruzsálem fővárossal, valamint a menekültprobléma igazságos rendezésére. Ez utóbbi – palesztin szóhasználatban – a palesztin menekültek Izraelbe való hazatérési jogát jelenti. A nyilatkozathoz – palesztin elképzelés szerint – egy ütemtervet is csatolnának. Powell tehát ebben is kudarcot vallott.

Powell céljai közé tartozott még, hogy a tűzszünet elérését követően politikai horizontot is nyisson a palesztin–izraeli viszály végső megoldása érdekében. Saron javaslatát egy regionális nemzetközi konferencia megrendezéséről Powell felkarolta. Az elképzelés szerint ezen Egyiptom, Jordánia, Marokkó, Szaúd-Arábia és egy mérsékelt palesztin vezetés venne részt együtt Izrael államával. Powell pozitív visszajelzéseket kapott az érdekelt arab országoktól. Saron e konferencián kizárta Arafat részvételét, és ebben – ha burkoltan is – támogatást kapott Powelltől, aki szerint a palesztinok alacsonyabb szinten is képviseltethetnék magukat az előreláthatóan júniusban megrendezendő konferencián. Az Európai Unió és Oroszország azzal a feltétellel támogatná a regionális konferencia megtartását, ha Izrael végrehajtja a Biztonsági Tanácsnak a kivonulást előíró határozatait, és a palesztinok véget vetnek a terrorizmusnak.


Börtönben Arafat örököse

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!