Kereső toggle

Milliós munkástüntetés Rómában

Inog az olasz jobb

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A felvonulók szerint a nép hatalmáról, a demokrácia erejéről tanúskodott a múlt szombati milliós tüntetés Rómában, Berlusconi miniszterelnök viszont a vállalkozások rugalmasságát félti a tiltakozóktól. A megmozdulást a három legnagyobb olasz szakszervezet kezdeményezte, miután Silvio Berlusconi jobboldali kormánya olyan törvényi változtatásokat tervezett, melyek bevezetésével egyszer?bbé válna a dolgozók elbocsátása. A baloldali tiltakozásra árnyékot vetett a reformok atyja, Marco Biagi kormányzati tanácsadó ellen elkövetett merénylet, hiszen még sokan emlékeznek a hetvenes és nyolcvanas évek politikai gyilkosságaira, melyek akkor rettegésben tartották Itáliát. Berlusconinak már a szövetségesei is megkérdőjelezik, hogy ebben a megosztott helyzetben a miniszterelnök képes-e továbbra is ellátni feladatát. A baloldali felvonulók a római Colosseum előtt Fotó: Reuters

A tüntetők nagy száma még a szakszervezeti vezetők várakozásait is felülmúlta, és a tömeg egyértelm? jelét adta annak is, hogy elítéli a munkaerő-piaci reform kidolgozásával megbízott kormányzati tanácsadó ellen elkövetett merényletet. Marco Biagit nem messze bolognai otthonától gyilkolta meg két motoros, a Vörös Brigádok nev? szélsőbaloldali szervezet jelét hagyva maga után. Biagi tanácsadót bízta meg Berlusconi kormánya a reformok elindításával, melyek alapján bizonyos dolgozókat könnyebben lehetne fölvenni és elbocsátani. Az olasz munkatörvénykönyv tizennyolcadik cikkelye eddig biztosította, hogy gyakorlatilag bármely teljes állású elbocsátott dolgozó viszszanyerhesse pozícióját. 

A legnagyobb és legbaloldalibb szakszervezet, a CGIL szerint most ez a vívmány került veszélybe. 

A Vörös Brigádok tagjai – megfogalmazásuk szerint – ezért végezték ki Biagit, akinek családja és barátai nehezményezik, hogy a szakértő rendőri védelmét megszüntették a múlt év végén, és azután sem őrizték, hogy számos telefonos fenyegetést kapott. Biagi papja szerint a tanácsadó félt, mivel "vérdíjat tűztek ki a fejére", és ezért gyakran járt gyónni. Át is adta ügyvédjének a fenyegetések részleteit tartalmazó, lepecsételt levelet. A rendőrség szerint a Vörös Brigádok egy szakadár csoportja követte el a gyilkosságot, akik között megtalálhatók az egykor sokak halálát okozó mozgalom fanatikusai, valamint a terroristák új generációja. Az olasz titkosszolgálat szerint további támadásokat is terveznek a szélsőséges csoport tagjai, ám ez Berlusconit nem zavarja; televíziós beszédében sietett kijelenteni: a terroristák "nem fogják megállítani a kormányzati reformokat", és sürgette a szakszervezeteket, hogy gondolják át álláspontjukat. A miniszterelnök hangsúlyozza: a reformok megvalósítására Európa kéri az országot, és nélkülük az olaszok "lekésnék a modernizáció vonatát". Ellenfelei viszont azzal érvelnek, hogy bár a munkaerővel kapcsolatos törvények Itáliában a legmerevebbek az EU-t tekintve, mégis Európa élvonalába tartozik az olasz gazdaság. 

A szakszervezetek visszautasították a miniszterelnök azon vádját, miszerint azok olyan politikai klímát teremtettek, amely "a gyilkosok kezét mozgató, embertelen ideológiának ad tápot", és ugyancsak nehezményezték Umberto Bossi reformügyi miniszter azon kijelentését, hogy "a CGIL hazugságai teremtették meg a Biagi-gyilkosság előfeltételét". 

A kormány ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a reformok biztosítani fogják a munkaerő rugalmasságát, valamint az olasz törvények összhangba kerülnek az európai normákkal. A szakszervezetek viszont nem akarják beadni a derekukat, április tizenhatodikára általános sztrájkot hirdettek a munkaügyi törvény tervezett változtatása elleni tiltakozásul. A három nagy szakszervezet együttesen mintegy tízmillió tagot számlál az állami és magánszférában.


Terrorveszély Itáliában

Terrortámadás fenyegeti az Olaszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat a húsvéti ünnepek alatt – figyelmeztetett az olaszországi amerikai nagykövetség.

Az értesülés különösen négy városban: Velencében, Firenzében, Milánóban és Veronában inti óvatosságra az amerikai állampolgárokat, azt tanácsolva, hogy a hétvégén kerüljék a nagy tömeget. "Az Egyesült Államok folyamatosan kap információkat arról, hogy szélsőséges csoportok további terrortámadásokat terveznek amerikai célpontok ellen – áll a jelentésben. – Ezek a csoportok nem tesznek különbséget hivatalos és civil célpontok között." 

A nagykövetség meghatározása szerint a civil célpontok közé tartozhatnak többek között az amerikaiak által gyakran látogatott klubok, éttermek, templomok és iskolák. Az információ egy washingtoni külügyminisztériumi dolgozótól származik, aki szerint annak hitelessége nem határozható meg biztosan. Az illető hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, vajon a fenyegetések kapcsolatban vannak-e Oszama bin Ladennel és az al-Kaida szervezettel.

Olvasson tovább: