hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baktériumgyár Nevadában

2001. 09. 10.
Bármilyen szerződés betartásához vagy megszegéséhez elsősorban egy szerződésre van szükség. Az 1972-es esztendőben két igen fontos egyezmény született az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháború tompítására: az egyik betiltotta a biológiai fegyvereket, a másik pedig meghatározta az antiballisztikus rakéták ellen kiépíthető védelmi rendszerek helyét, illetve az azokon telepíthető elhárító rakéták mennyiségét. Washington kínosan be is tartotta a szerződések előírásait annak ellenére, hogy Moszkva egyszer-egyszer közel került a szerződésszegéshez. Nagyobb baj azonban soha nem történt a két acsarkodó nagyhatalom között. 



George Bush elnök egy asztalosműhelyben Fotó: Reuters

1991-ben felbomlott a Szovjetunió, de Oroszország utódállamként továbbra is fenntartotta az érvényben lévő egyezményeket. Problémát okozott azonban az, hogy a biológiai fegyvereket betiltó szerződés például nem határozta meg pontosan az úgynevezett "védelmi" kutatásokat, nem mondta ki, hogy mely kutatások számítanak tilosnak, és nem adott módot a szerződésszegők megbüntetésére. Az egyezmény aláírását követő időkben pedig jó néhány ország áthágta az előírásokat. A Szovjetunióban például alkalmazottak tízezrei gyártották a lépfene, himlő és bubópestis kórokozóit hordozó fegyvereket, Irak pedig a nyolcvanas évek végén villámprogramot indított saját baktériumfegyver-tárának létrehozására. Mindkét ország ragaszkodott ahhoz az állításhoz, hogy lépéseik védelmi célokat szolgálnak. 

Amerikai hírszerző források már gyanakodtak arra, hogy Moszkva és Bagdad titokban baktériumfegyvereket gyárt, de az ügyre csak jóval később derült fény, néhány iraki és szovjet vezető disszidálásakor. A baktériumfegyverek esetleges elterjedése miatti aggodalom fokozódott, amikor növekedett az amerikaiak ellen elkövetett terrorcselekmények száma, óriás léptekkel haladt előre a génsebészet, és felbomlott a Szovjetunió, ahol biológiai fegyverek gyártásában jártas tudósok ezrei maradtak állás nélkül, akiket gyakorlatilag bárki a saját szolgálatába állíthatott. 

A kilencvenes években a CIA és egyéb hírszerző szervek fokozottan igyekeztek tájékozódni más országok biológiai kutatóprogramjairól, különös tekintettel a volt Szovjetunióra, Iránra, Irakra és Líbiára. A hangsúlyt a támadás esetén felhasználható baktériumokra fektették. 1997-ben pedig a Központi Hírszerző Hivatal, a CIA megindította a Clear Vision ("Tiszta látás") nev? programot, melynek középpontjában egy baktériumhordozó fegyverrendszer állt. Az előzetesen nyilvánosságra nem hozott tervek Clinton elnöksége alatt kezdődtek, és a Bush-kormány valamennyit magáévá tette, sőt szándékában áll kiszélesíteni. A CIA létrehozott és kipróbált egy szovjet mintájú baktériumbomba-modellt, amelyről vezetői úgy vélték, hogy forgalomban van a nemzetközi piacon. A Pentagon szakemberei egyidejűleg a nyílt kereskedelemben beszerezhető anyagokból felépítettek egy baktériumgyárat a nevadai sivatagban – bizonyságul arra, hogy egy terrorizmust támogató állam milyen könynyedén felépíthet egy üzemet, hogy kilószámra termelje a halálos baktériumokat. A Bush-kormány egyik magas rangú tagja kifejtette: valamennyi projekt teljes összhangban áll a biológiai fegyvereket betiltó szerződéssel, és szükséges az amerikaiak védelmének biztosítására a növekvő veszély ellen.

Egyes körök azonban aggodalommal tekintenek az ilyen megfontolásokra, és úgy vélik, hogy ezek az akciók a szerződésszegés felé haladhatnak, ha máris túl nem lépték a határokat. Sokaknak nem megy a fejébe, hogy Bush elnök fel akarja mondani az 1972-es ABM-egyezményt is egy rakétavédelmi pajzs miatt, sőt esetleg hajlandó tárgyalni Kínával a betiltott föld alatti atomkísérletek folytatásáról. Még a szövetségesek közül is sokakban felmerül a kérdés: vajon mi az egész dolog célja? Talán újabb hidegháború?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!