hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Figyelmeztetés Gázának
Megelőző akció palesztin területen

2001. 04. 14.
Az izraeli hadsereg az Al-Aksza intifáda hat hónapja alatt a héten először hajtott végre nagyszabású szárazföldi hadműveletet. A katonák a Gázai övezet kizárólagos palesztin fennhatóságú területére, az úgynevezett "A" zónába hatoltak be, ahol a Hán Júniszi menekülttáborban ledózeroltak olyan épületeket, amelyeket palesztin fegyveresek használtak lőállásul izraeli települések elleni támadásokhoz. Az összecsapások ellenére megtartották az izraeli–palesztin biztonsági vezetők ülését, amely "pozitív légkörben", ám eredménytelenül zajlott le. Gázában a keddi események óta újra fellángoltak a harcok a palesztin és izraeli lakosság között, több halálos áldozatot követelve.



Arab köntösbe öltözött izraeli nő egy baloldali tüntetésen. Békét most? Fotó: Reuters

Példátlan taktikai húzásként az izraeli hadsereg egy egysége tankokkal hatolt be a Hán Júnisz menekülttáborba, amely egyike a legrégibb menekülttáboroknak a Gázai övezetben. A katonák lerombolták azokat az épületeket, amelyekből palesztin orvlövészek izraeli célpontokra lőttek. A kialakult tűzharcban két palesztin életét vesztette, és negyvenen megsebesültek. Az AFP hírügynökség adatai szerint ezzel 474-re emelkedett a szeptemberben kezdődött intifáda, azaz palesztin felkelés halálos áldozatainak száma. Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter a hadsereg rádióadásában sikeresnek nevezte a hadműveletet, és kijelentette, hogy Izrael kész újra tárgyalóasztalhoz ülni a palesztin féllel. A hadművelet célja az volt, hogy Arafatot a konfrontálás helyett ismét a béketárgyalások útjára tereljék. A védelmi miniszter elmondása szerint Izrael nem szándékozott visszafoglalni a megszállt területeket, a parancs egyszerűen arra szólt, hogy megsemmisítsék azokat a pontokat, ahonnan aknagránátokkal lőtték a szomszédos zsidó településeket. Ben Eliezer egyértelműen önvédelmi hadműveletnek minősítette a történteket. 

Uzi Landau közbiztonsági miniszter kiemelte, hogy a támadás a terrorizmus elleni szisztematikus fellépés része volt. Landau hangsúlyozta, hogy az összes terrortámadás mögött egyértelműen Jasszer Arafat áll, akit nem békepartnerként, hanem Szaddám Huszein iraki elnök partnereként kell kezelni. Az elmúlt hónapok gyermekáldozataira utalva Landau "háborús bűnösnek" nevezte Arafatot, akit bíróság elé kell állítani. 

A szerda esti megbeszélésen izraeli és palesztin biztonsági vezetők találkoztak Martin Indyk amerikai nagykövet Tel Aviv melletti rezidenciáján, miközben Ciszjordániában és a Gázai övezetben újabb összecsapások történtek. A találkozón az izraeli küldötteket Avi Dichter, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat feje, a palesztinokat Dzsibril Radzsub ciszjordániai biztonsági főnök képviselte. Az amerikai nyomásra létrejött megbeszélésen részt vettek a CIA képviselői is. A találkozó kézzelfogható eredményeket nem hozott, mindkét fél ragaszkodott ahhoz, hogy a másik fél hagyjon fel az erőszakkal. Azt azonban megerősítették, hogy következő megbeszélésre is sor fog kerülni. Ariel Saron miniszterelnök az izraeli Maariv cím? napilapnak nyilatkozva kijelentette: amennyiben folytatódnak az izraeli telepek elleni támadások, újra beveti a katonaságot a palesztin fennhatóságú területeken. "A terrorista akciókat támogatóknak tudniuk kell, hogy nincsenek biztonságban még az »A« zónában sem" – közölte Saron. Az izraeli miniszterelnök egyben azt is világossá tette, hogy a Gázai övezetben és Ciszjordániában lévő zsidó telepek evakuálása akkor sem áll szándékában, ha megegyezésre jutnának a palesztinokkal. Saron hangot adott azon véleményének, hogy Jasszer Arafat palesztin elnök "szarvashibát követne el" a palesztin állam egyoldalú kikiáltásával, mivel ebben az esetben ő Izraelhez csatolná a megszállt területeken létesült zsidó településeket. A palesztin fennhatóság alatt lévő területeken jelenleg mintegy 150 településen körülbelül 200 ezer zsidó él.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!