Kereső toggle

Pszichopata apa, tömeggyilkos gyerek

Interjú Végh József kriminálpszichológussal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

– Elképzelhetőnek tartja, hogy valaki 60 éves kor fölött büntetlen előélet után ennyire hirtelen „kattanjon be”?

– Több verzió is elképzelhető. Például lehet, hogy szép lassan kifejlődött nála egy paranoid kórkép. Sok embernél 35 éves kor felett megindul egy gyanakvó, sorok között is olvasó, hátsó szándékot is felfedezni vélő gondolkozásfejlődés. A szép lassú fejlődés során, illetve traumatikus élmények hatására pedig ez az állapot súlyosbodhat. Innen el lehet jutni odáig, ahová ő eljutott. Vagyis úgy érezhette, hogy a világ összefogott ellene, bosszút kell állnia és vissza kell jeleznie a világnak, hogy valami nem jól működik. Így juthatott el odáig, hogy ilyen cselekményen keresztül kommunikál. Maga az eszköz egy elromlott kommunikációként fogható fel. Üzen valamit a világnak magáról és a gondolatairól. Érdekes módon a paranoid embereknek az intelligenciája megtartott. Tehát nem hülyülnek meg, nem veszítik el az ítélőképességüket. Persze bizonyos területen igen, de az élet legtöbb területén nem fedezhető fel ilyen romlás. Ez lehet az egyik út.

A másik lehetséges verzió, hogy elindul egy olyan fejlődés, amit úgy hívnak, hogy organikus paranoid kórkép kialakulása. Amikor az agy elmeszesedik, vagy valamilyen agyi történés következtében bizonyos agyterületek elhalnak, vagy a teljesítési kapacitásuk csökken, így pedig más területek felerősödnek. Például csökkenhet a gátlás, míg az ellensúly felerősödik.

– Létezik, hogy valaki ennyi idő után elveszítse az együttérzés képességét?

– Ne felejtsük el, hogy az elkövető a cselekményen keresztül üzen. A helyszín és az áldozatok kiválasztása, és a meghatározott cselekmény is beszédes. Az emberekben van egy érzelmi körfolyamat, aminek tulajdonképpen 5 fázisa van. Ha ezek közül a telítődési fázis erős, akkor hiányzik a kiürülés. Ahelyett, hogy elmondaná a világnak, hogy mit gondol, inkább csak gyűjti-gyűjti magában a dolgokat. Ha nincs lehetősége, vagy képessége arra, hogy apránként kiürítse az összegyűlt feszültséget, akkor a végén belerobban egy őrült cselekvésbe. Szokták mondani, hogy az embernek a fegyelmezettség kerül a legtöbbe, amikor ilyen helyzetben fegyelmezett módon próbál viselkedni.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a szerencsejáték ilyen reakciót vált ki az emberből?

– Vagy függő volt, vagy ebből élt meg jól, ez a két lehetőség van. Nem hiszem, hogy lenne összefüggés a szerencsejáték ilyen típusú hatásaival. Praxisom során nem találkoztam ilyennel, és nincsen adatom se erről.

– Mennyire számít, hogy az édesapját pszichopatának diagnosztizálták? Évekig volt az FBI körözési top 10-es listáján, mint bankrabló és szökött fegyenc.

– Egyértelműen hatással van. Az ember négy-éves koráig érzelmeken keresztül tapad a világhoz. Érzelmi nyelvet beszélünk, ebben van egy értelmezési keretünk, amit automatikusan átszőnek a külvilági történések, amik kontextusba helyezik az érzelmeinket. Ez pedig egy életen át el tud kísérni, hacsak nem építünk ki egy másik érzelmi működésmódot bizonyos helyzetekre. Ilyenek például a sztereotípiák (mennyire szereti az ember a cigányokat, zsidókat, feketéket stb.), ezek mind négyéves korunkig a szülői háznál alakulnak ki. Ha otthon valaki deviáns, bűnöző, antiszociális volt, akkor eltekintve attól, hogy egyetértünk-e vele, ezt a mintát látjuk. Tiltakozhatunk ellene, de sokszor például egy alkoholista apa esetében is, akit megtagad a gyermeke, ennek ellenére kialakulhat a függőség, csak nem az alkohol, hanem mondjuk a drogok felé. A fiatalabb nemzedékre tehát az otthon tapasztalt minta rányomja a bélyegét, mint konfliktuskezelési stílus.

Azt gondolom, hogy traumatikus élmények is érhették, akár súlyos beteg is lehetett, amiről még nem tudunk. Demonstráló jellegű az is, hogy a mészárlás után öngyilkosságot követett el. Ezzel általában üzenni akarnak a világnak. A polaroid ámokfutók általában végeznek magukkal a cselekmény végén, vagy a rendőrökkel végeztetik ki magukat.

– Mi a helyzet az Iszlám Állammal? Ők a saját katonájuknak tartják, aki néhány hónapja tért át a hitre. Lehetségesnek tartja, hogy valaki nyugdíjasként legyen nyitott a radikális ideológiákra?

– Ha bizonyítást nyer ez az állítás, akkor valószínűleg arról van szó, hogy az elkövetőnek van egy látásmódja, egy meggyőződése, egy hite a világ hogyan működéséről, és ehhez talál egy csoportot, ami befogadja. Ha pont passzol a meggyőződése, akkor könnyebben csábul el abba az irányba. Végre talált egy társaságot, végre nem magányos, mert egy nagyobb csoport befogadta.

Olvasson tovább: