Kereső toggle

Sándor Róbertet csecsemőként „kidobták”, ma krízisterheseknek segít

Végre kimondhattam: édesanyám!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Robika „véletlenül” született. Anyukája titkon megszülte, majd eldugta egy balatoni csecsemőotthonba. Sorsa intézetről intézetre, különböző gyermekotthonokban formálódott, míg a nagykorúságot jelentő 18. életév betöltése után egyik napról a másikra kirakták őt a Fóti Gyermekotthonból. „Ott álltam a kijáratnál, minden vagyonom elfért egy kis batyuban…” – emlékszik vissza a pillanatra Sándor Róbert, aki ma már négygyermekes családapa, egy vállalkozás jogi szaktanácsadója, és a Várva Várt Alapítvány elszánt aktivistája is egyben.

Robi, legutóbb egy lakásfelújításon találkoztunk. Iparos em­­be­rként szobát festettél, burkolatot javítottál, most pedig egy vállalkozás jogi szaktanácsadójaként fogadsz minket. Hogyan jutottál idáig? Milyen családból jöttél?

– Családról nem beszélhetek, mert az életem egy zamárdi csecsemőotthonban kezdődött. Édesanyám itt helyezett el, mások elmondása szerint. Amire magam is tisztán visszaemlékezem, az már a fonyódi gyermekotthon, ahova óvodáskorban kerültem át. Az egész intézet egyetlen épületből állt, 30-40 gyermekkel. Mindnyájan egy nagy teremben aludtunk, és volt három-négy nevelőnk. Az általános iskolámat is ott kezdtem, mert ott tartották a tanórákat az épület ebédlőjében.

Apádról, anyádról semmit sem tudtál?

– Szüleimet egyáltalán nem ismertem, óvodáskoromban azonban megkeresett egy budapesti házaspár, akik úgy mutatkoztak be, mint az én jövőbeli patronáló szüleim. Húsvétkor, karácsonykor és más, jeles napokon elvittek, és ezeket az időszakokat náluk töltöttem. Sajnos, nem éppen felhőtlenül.

Miért?

– Patronáló szüleim drákói szigorral kezelték a legkisebb csínytevéseket is. Volt egy gyomorproblémám, ami azt jelentette, hogy bizonyos ételeket nem fogadott be a szervezetem. Ezeket az ételeket kihánytam, és ezt komoly lázadásnak vélték. Újra megetették velem a saját hányadékomat, még akkor is, ha azt újra kitálaltam. Ezek az emlékek beárnyékolják a jószándékukat, később pedig, amikor saját gyermekük született, már nem is voltam fontos számukra.

Hogy kerültél Fonyódról Fótra?

– Ezt is patronáló szüleim intézték el, az általános iskola 3. osztályát már a Fóti Gyerekvárosban kezdtem, 1981-ben. Teljesen más viszonyok fogadtak itt, mint Fonyódon, hiszen több mint ezer gyermekkel kerültem egy intézetbe. A mi csoportunk konkrétan hatvan főből, egy felső és egy alsó tagozatból állt, s a felsősök bizony szerették csicskáztatni az alsósokat. Aki nem fogadott szót, azt komoly atrocitás érte. Engem szerencsére nem ért bántalmazás, de volt olyan csoporttársam, akit egy felsős fiú megerőszakolt. Ha valaki csomagot kapott, az igazi, nagy eseménynek számított. Farkastörvények szerint osztozkodtunk, az erősebb marta el a csokit, a süteményt – az egész csomagot szinte darabokra szedték.

A csomagok kiktől érkeztek?

– A gyermekotthonban többfajta „státusz” létezett. Olyan fiúk és lányok is bekerültek, akiket valamilyen családi probléma miatt átmeneti megoldásként helyeztek oda. Őket látogatták a szüleik, rokonaik, és tőlük kapták a csomagokat. Akiknek nem voltak hozzátartozóik, azok soha nem részesültek ilyen figyelmességben, nem látogatta őket senki. Gyakran előfordult, hogy amíg a társaság egyik fele örvendezett a látogatások miatt, a másik fele sírt, vagy éppen odaállt az ajtóba, és így könyörgött az ismeretlen felnőttnek: „Bácsi/néni, vigyen engem is haza.”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • A Köztársasági Elnöki Őrség a világ legjobbjai között

    A SWAT Round-up International (SRI) versenyét 34. alkalommal rendezték meg a floridai Orlandóban, amelyen a Készenléti Rendőrség (KR) Köztársasági Elnöki Őrsége (KEŐ) csapata a második helyezettnek járó díjjal a világ legjobb kommandósai közé került. A versenyről és arról, hogy kik ők valójában,...
  • Telepi drogosból menedzser

    Heléna élete jó példa arra, hogy van a nyomorúságnak egy olyan szintje, amiből nem lehet egyedül kitörni, a puszta akaraterő ehhez édeskevés. A 36 éves családanya korábban súlyos drogfüggő volt, emiatt az állam elvette tőle a gyermekeit.