hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A halottak forradalma
Száz éve omlott össze a Monarchia

2018. 10. 25.
Azt nem lehet mondani, hogy a magyarok ne tudták volna éleslátással és pontos szavakkal megragadni sorsuk nagy kihívásait. Különösen, amikor a történelem Összesűrűsödött körülöttük, mint száz évvel ezelőtt, 1918 őszén.

 

Közel fél évezredes korszak zárult le a magyar történelemben 1918 novemberében. 480 esztendő után elveszítette a magyar koronát a Habsburg-ház, amelyből elsőként Albert király ült a magyar trónra 1438-ban, utolsóként pedig IV. Károly, aki 1918. november 12-én mondott le uralkodói jogairól. Nyilatkozatában joggal hivatkozott arra, hogy a „háború keletkezésében semmi részem nem volt”, hiszen elődje (egyben Károly nagyapjának bátyja), Ferenc József vezette be a Monarchiát a nagy háborúba, amely jószerivel már elveszett, mire Károly 1916 decemberében trónra lépett.

A szarajevói merénylet után, 1914 nyarán az emberek egy korábban írt, de most villámgyorsan népszerűvé váló katonanótát énekeltek, miközben a frontra induló bakákat búcsúztatták a pályaudvarokon: „Megállj, megállj, kutya Szerbia! / Nem lesz tiéd soha Bosznia! / Mert a magyar nem enged, / Míg a vére megered, / Bármennyit is szenved. (…) Akárhogy is dörög az ágyú / Nem félünk mi a Szerbiától! / Megrohanjuk a sáncot, / Pusztítjuk a vad rácot, / Míg hírmondó marad.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!