Kereső toggle

Betánia és Jeruzsálem: két feltámadás

Első rész: Mi történik egy négynapos holttesttel?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
A Bethániából Jeruzsálembe vezetõ út

„Lázár, jöjj ki!”: a híres felszólítás 1985 éve, egy apró júdeai faluban hangzott el. Jézus közvetlenül a számára drámai fordulatokat hozó pészah (húsvét) ünnepe előtt kiáltott be egy tömény bűzt árasztó sziklasírba. Az ezt követő rendkívüli jelenet olyan sokkot váltott ki a korabeli zsidó közvéleményben és politikai elitben, hogy a Nagy Szanhedrin elrendelte mind a híres, hírhedt galileai férfi, mind pedig a csoda két lábon járó bizonyítékának, Lázárnak az eltüntetését. Mo Costandi neurobiológus, a The Guardian brit napilap számára részletesen leírta az emberi test lebomlásának pontos folyamatát, amiből következtetni lehet arra, miként is nézett ki a hőségben négy napja rohadó emberi test, amikor találkozott Jézus csodatevő hangjával.

Az evangéliumok két, korábban történt föltámadást is feljegyeztek, egyet körülbelül két évvel korábban Nain városában, ahol egy tinédzsert szállító halottas menet futott bele Jézusba, aki nem sokkal később pedig Kafernaum város tekintélyes zsinagógafőjének, Jairusnak a tizenkét éves lányát hozta vissza az életbe. De nemcsak az evangéliumok, hanem az Ószövetség is beszámol arról a Királyok könyvében, hogyan elevenedett meg egy néhány órás hulla, miután az ellenség váratlan támadása megzavart egy temetkezést, és a gyászolók menekülés közben a néhány órás, friss tetemet bedobták Elizeus próféta sírboltjába. (Közel-keleti szokás szerint a halottakat 12–24 órán belül eltemetik.)

Mo Costandi brit neuro- biológus. Tanulmányt írt arról, mi történik a testtel a halál utáni napokban.
E rendkívüli előzmények ellenére, amikor Lázár egy gyors lefolyású betegség következtében váratlanul meghalt, és már negyedik napja volt a kriptában, a János evangélium 11. fejezetében közölt részletes beszámolók alapján senkinek sem jutott eszébe, hogy Jézusnak bármiféle hatalma lenne ezen a helyzeten változtatni. Hanem a – mint kiderült, tudatos – késlekedése miatt inkább szemrehányóan fogadták a Jeruzsálemtől alig három kilométerre található Bethániában.

A szkepticizmus legnyilvánvalóbb oka az volt, hogy míg a fenti csodák a halál beállta után legfeljebb néhány órával történhettek, addig Lázár már négy teljes napja feküdt a sírban. Ez idő alatt maradandó és visszafordíthatatlan biológiai folyamatok játszó­d­tak le a testében. Ezért is akadtak ki azon, amikor Jézus kérte, hogy a sírt eltorlaszoló követ mozdítsák el, hi­­szen köztudott volt, hogy az erjedő, bomló test ekkorra már milyen intenzív szagot bocsát ki magából. Éppen ezért éppúgy szükségszerű volt a test helyreállítása, mint az, hogy az életfunkciók újra működésbe lépjenek. Mo Costandi neurobiológus tanulmánya alapján cikkünkben meg­­próbáljuk nyomon követni, milyen állapotban is volt Lázár teste, amikor Jézus kiáltása átszűrődött a sírbolt falán.

Drámai folyamatok a halál után

János leírása szerint Lázár halála pészah (húsvét) előtt tíz nappal következett be, egy vélhetően gyors lefolyású fertőzés hatására. A kor világnézete az ilyen hirtelen elhalálozást rendszerint egy eltitkolt bűn miatti isteni ítéletnek tekintette, ami a család számára – akik Jézus közeli barátai és követői voltak – a fájdalmas veszteségen túl még mentális terhet is jelentett. Ezt erősíthette az a tény is, hogy a csodatevő rabbi nem reagált elsőre, amikor a betegség hírét meghallotta, és látszólag csak a temetésre érkezett. Ezért kérdezték meg Lázár rokonai tőle kétszer is, hogy miért nem jött vagy miért nem szólt korábban, hiszen arra már többször is volt példa, hogy Jézus valakit a fizikai távolság ellenére is, pusztán a kimondott szavai által meggyógyított.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  •  Keresztény fiatallal végzett a terrorista Jeruzsálemben

    Jeruzsálem Ras al-Amud negyedéből való Jamil al-Tamimi, az 57 éves arab merénylő, aki a Jaffa-kapu környéki villamoson több ízben is mellkason szúrta Hannah Bladont. Egy szolgálaton kívüli rendőr húzta meg a vészféket, és fegyverezte le Tamimit. A támadás során egy harmincas éveiben járó terhes...
  • „Tegyük újra naggyá a családokat!”

    Budapesten rendezik május végén a Családok Világkongresszusát, amelyen több mint 80 országból érkeznek előadók és vendégek, ebből az alkalomból beszélgettünk Larry D. Jacobsszal, a szervezőbizottság elnökével. A rendezvény fő témája, hogyan lehet a sokfajta kihívás között megvédeni, sőt...
  • Jézus pere és a feltámadás: nagy fordulat a harmadik napon

    „Mostantól fogva nem láttok engem mindaddig, amíg azt nem mondjátok: Áldott, aki jön az Úrnak nevében!“ Ezzel a drámai mondattal hagyta maga mögött Jézus azt a várost, ahol éppen királlyá akarták tenni. Jeruzsálem polgárai a négynapos bomló hulla, Lázár föltámasztása után (lásd múlt heti cikkünk:...