Kereső toggle

Pénz, szex, Obama – ezért mondott le Benedek pápa?

Egy vatikáni érsek szerint külföldről sürgették a rezsimváltást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint négy év telt el azóta, hogy XVI. Benedek váratlanul bejelentette lemondását, és azóta zajlik a találgatás, mi váltotta ki valójában a katolikus egyházfő döntését. A hivatalos indoklást, miszerint megromlott egészségi állapota miatt nem tudta vállalni a hivatallal járó terheket, szerencsére az idő maga megcáfolta, mert Benedek – bár ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt – továbbra is önálló és aktív éle­tet él. Az eddig leggyakrabban említett okok – a Vatikán pénzügyi reformjával szembeni ellenállás, a homoszexuális főpapi lobbi leleplezésétől való félelem, illetve a katolikus egyház liberális elvek szerinti modernizálásának igénye – mellé most egy újabb teória iratkozott fel. Eszerint XVI. Benedek a rá nehezedő „hatalmas külső nyomás” miatt köszönt le.

Februárban vonult nyugdíjba a Ferenc pápával szemben talán legkritikusabb olasz püspök, Ferrara-Comacchio volt érseke, Luigi Negri, miután betöltötte 75. életévét. Negri érsek egy San Marinó-i olasz nyelvű lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben „több alkalommal” találkozott a nyugalmazott pápával, és azt állította, hogy Benedek 2013-ban nem teljesen önként, és nem a hivatalosan közölt egészségügyi okok miatt távozott hivatalából. Az érsek már Benedek pontifikátusa idején is az egyházfő egyik bizalmasának számított, és nem rejtette véka alá, hogy a katolikus egyház számára súlyos problémának látja a jelenlegi pápa tevékenységét. Sőt, 2015-ben egy befolyásos olasz lap, az Il Fatto Quotidiano arról írt, hogy egy szemtanú szerint Negri érsek egyik munkatársának azt mondta: „a Madonna csodája lenne”, ha Ferenc pápa elvesztené hivatalát. Az érsek a beszélgetés tényét nem tagadta, de azt cáfolta, hogy Bergoglio halálát kívánta volna.

Negri most a Rimini 2.0 című hírportálnak arról beszélt, hogy Benedek négy éve „a rá nehezedő hatalmas nyomás” miatt mondott le. Az érsek nem nevezte meg az akkori amerikai elnököt, de szavaiból elég világosan kiderült, hogy Barack Obama és kormánya befolyását gyanítja a vatikáni „rendszerváltás” mögött. „Az igazság előbb-utóbb mindenképpen ki fog derülni arról, vajon kinek milyen súlyos felelőssége volt a Vatikánon belül és kívül a pápa lemondásával kapcsolatban. … Nem véletlen, hogy Amerikában a Wikileaks által közzétett anyagokból kiderült, miszerint egyes katolikus csoportok Trump elnök közbenjárását kérték, állítson fel vizsgálóbizottságot annak kiderítésére, vajon Barack Obama adminisztrációja gyakorolt-e nyomást Benedek pápára” – nyilatkozta Luigi Negri. Az érsek szerint a lemondás körül továbbra is sűrű a homály, de biztos benne, hogy az „igazság és a felelősök személye ki fog derülni”. Hozzátette, ha ez életében nem történik meg, akkor „első kérdése ez lesz Szent Péterhez”.

Annak idején sokan felidézték, hogy Benedek pápa trónra lépése­kor, 2005-ben azt kérte a katolikus hívőktől: „Imádkozzatok értem, nehogy elmeneküljek a farkasoktól való félelmem miatt.” De vajon kik vagy milyen körök lehettek azok a „farkasok”, akikre Benedek utalt? Egy olasz tényfeltáró újságíró, Mau­rizio Blondet 2015-ben összeállította a lemondáshoz vezető események láncolatát, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a nemzetközi bankelit és a Vatikánon belül működő homoszexuális lobbi volt leginkább érdekelt a pápacserében, és ez a két befolyásos kör rendelkezett is a szükséges eszközökkel céljai eléréséhez.

Luigi Negri nyugalmazott érsek
A Benedek lemondása előtti egy évben összehangolt nemzetközi kampány zajlott a pápa ellen, amelynek része volt a Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatás és a Szentszék elleni globális pénzügyi vizsgálatsorozat. Giovanni Lajolo kardinális, korábbi vatikáni államtitkár 2012 nyarán tett nyilatkozata szerint a lejárató kampány célja az volt, hogy „kapitány nélküli hajó” képét sugallja, és aláássa XVI. Benedek pápa morális vezetői tekintélyét. Lajolo az olasz TG24 televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy „a katolikus egyházzal és a Szentszékkel szembeni ellenséges erők... meg akarják akadályozni a Szentatya által kért átfogó és mély megtisztulást, amelynek alapvető célja belső és szellemi. Nem szabad azonban, hogy illúzióink legyenek: ahogy az apostolok között ott volt Iskariótes Júdás, úgy ma is vannak (az egyházban) olyanok, akikben nincsen benne Krisztus szelleme” – mondta a bíboros. Nem csak az egyházon belül álltak azonban ugrásra készen azok, akik új vezetőt szerettek volna látni a Szentszék élén.

Selyemzsinór Berlinből

2013. január elsején váratlanul leállt valamennyi vatikáni ATM-terminál, és a bankkártya-leolvasók sem működtek. A turisták tanácstalanul álldogáltak a Sixtusi-kápolna és a Vatikáni Múzeum pénztáránál, ahol csak készpénzért lehetett jegyet venni. Nem átmeneti technikai problémáról volt szó: a pápai állam digitális pénzforgalmi rendszerét az üzemeltető Deutsche Bank a globális bankközi tranzakciók kommunikációs hátterét biztosító SWIFT rendszeren keresztül blokkolta. A hálózat működése csak közel hat héttel később, 2013. február 12-én indult újra, 24 órával Benedek pápa lemondása után. Blondet azonban emlékeztet rá, hogy a problémák már korábban érzékelhetőek voltak.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • Megtalálták a fenevad lövedékeit

    „Lenyűgöző bizonyítéka annak a heves ostromtűznek, amit a Titus vezette római hadsereg zúdított Jeruzsálemre, miközben betört a városba és lerombolta a Második Templomot” – nyilatkozta Dr. Rina Avner, az Izraeli Régészeti Hivatal vezetője arról a több tucat „ballista“ lövedékről, amit a két méter...
  • Spirituális háború a Fehér Házért

    A különböző okkult praktikák használata már az egykori Szovjetunió, később pedig Oroszország vezetőitől (lásd keretes cikkünket). A parapszichológiai hadviselés a hetvenes-nyolcvanas évek óta kitört a titkos intézetekből, és „demokratizálódott”. Ennek egyik jele, hogy a közösségi platformokon az...